KOPPEN: DE STOTTERSCHOOL

CAROLINE MOERENHOUT. 'Een film als 'THE KING'S SPEECH' toont waar mensen die stotteren elke dag mee leven.'

Dinsdag 14/6, 21.30 – één

Dankzij de Oscartriomf voor The King’s Speech – de film met Colin Firth over de stotterende Britse koning George VI – was er plots heel wat aandacht voor diens bijzondere spraakprobleem. Ook Koppen XL springt op de kar, met de uitzending van Stammer School, een documentaire over de stotterschool van Michael Palin, waar geweldige resultaten behaald worden. ‘En dat de problematiek rond stotteren in de belangstelling komt, is maar goed ook’, zegt Caroline Moerenhout, stottertherapeute, docent aan de Hogeschool Gent en actief bij BeST, oftewel de Vlaamse Belangengroep Stotterende Mensen.

Om meteen met de deur in huis te vallen: hoe komt het dat iemand stottert?

Caroline Moerenhout: Vroeger dachten mensen dat het aan een gebrek aan zelfvertrouwen te wijten was. Intussen weten we dat dit niet het geval is: stotteren is een neurologische timingstoornis, wat betekent dat het zijn oorsprong heeft in de hersenen. Je kunt er dus een zekere genetische aanleg voor hebben, maar de aandoening kan wel verergeren door stress of andere factoren.

Ach zo! En klopt het cliché dan wel dat stotteraars niet stotteren als ze zingen?

Moerenhout: Dat klopt ja, en bewijst eens te meer dat het om een afwijking in de hersenen gaat, aangezien je bij het zingen andere delen van je hersenen gebruikt dan bij het spreken. Kijk maar naar Arno Hintjes, die stottert als hij spreekt, maar niet als hij zingt. Chapeau trouwens hoe hij het overwonnen heeft: hij stottert nog steeds, maar dat houdt hem niet tegen interviews te geven

en in het openbaar te spreken.

Kun je van stotteren ‘genezen’?

Moerenhout: Goh, in de therapie gaat het vooral om het leren controleren van je spraak. Als je er jong genoeg mee begint, bestaat de kans dat je er mits goede begeleiding volledig vanaf geraakt. Ter vergelijking: terwijl vijf procent van de kleuters stottert, stottert één procent van de volwassenen. Hen leren we dan technieken om bijvoorbeeld trager te praten of klanken minder hard uit te spreken, waardoor ze het stotteren binnen de perken houden.

Bestaat er in België ook zoiets als een ‘Stammer School’?

Moerenhout: Voorlopig niet neen, al vermoed ik dat hun aanpak niet zoveel verschilt van de onze. Ook in Vlaanderen hebben logopedisten zich in stotteren gespecialiseerd. Bovendien organiseren we met vzw BeST verschillende momenten waarop stotteraars elkaar kunnen ontmoeten en ze intensief hun spreken kunnen oefenen, zoals tijdens weekends of citytrips. Het is heel belangrijk dat ze zich niet alleen voelen en dat ze positiever kunnen staan tegenover hun eigen spraakproblemen.

Hoe belangrijk is dan zo’n reportage

of een film als ‘The King’s Speech’?

Moerenhout: Héél belangrijk! Onderschat het taboe op stotteren niet. Bij de release van The King’s Speech hebben we een avant-première georganiseerd, waarop heel veel mensen die stotteren iemand uit hun omgeving meebrachten om hen te tonen waar zij precies elke dag mee leven. En het zit hem soms in kleine dingen: als je op restaurant een Sprite bestelt, gewoon omdat je Cola moeilijk kunt uitspreken, kan dat erg frustrerend zijn.

BARBARA DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content