LEERDE PROFESSOR KINSEY ZIJN VOLK IN DE FIFTIES OVER SEKS PRATEN, DAN LIJKEN ZIJN LESSEN HELAAS ALLANG OPNIEUW VERGETEN.

BILL CONDON

Met Liam Neeson, Laura Linney, Peter Sarsgaard,

John Litgow, Timothy Hutton ea

Kinsey **

Hoe angstwekkend puriteins de gemiddelde Amerikaan geworden is, bleek onlangs nog uit een enquête van Time Magazine. Daarin gaven meer dan de helft van de ondervraagden te kennen op televisie liever niet met full frontal nudity, laat staan met een politiek correct ontblote tiet of met een diep uit de borstkas opgehoeste ‘fuck’ te worden geconfronteerd. Geef toe: een verbijsterend resultaat voor het zelfverklaarde ‘land of the free’ waarin – om maar iets te zeggen – de lokale porno-industrie al enige tijd een hogere omzet draait dan die van Hollywood.

Tegen die achtergrond van martiaal oprukkend stijfdeftig moralisme en seksschuwe hypocrisie is Kinsey dan ook een hoogst relevante film. Deze klassiek in beeld gezette biopic portretteert het leven van sekspionier Alfred Kinsey (1894-1956), een Amerikaanse professor biologie die begin jaren vijftig een schokgolf van controverse teweegbracht met de pu- blicatie van zijn taboedoorbrekende Kinsey-rapport. Daarin stond voor het eerst open en bloot te lezen wat de gemiddelde Amerikaan tussen de lakens pleegde uit te vreten. Wat wond mannen en vrouwen van alle klassen en standjes op? Hoe vaak, hoe en vooral met wie deden ze het? Waagden ze zich wel eens aan een seksueel experimentje of wat fetisjis-me? Er was geen vraag die Kinsey onbeantwoord liet. De reactie van de conservatieve moral majority was er vanzelfsprekend een van verontwaardiging – het waren tenslotte de vrome jaren vijftig; het Nipple- gateschandaal van Janet Jackson was nog ver weg.

Wat timing, politieke lef en sociale relevantie betreft, verdient deze biopic van Bill Condon, de man die eerder het fraaie gay-drama Gods and Monsters afleverde (over de levensherfst van de homoseksuele Frankenstein-regisseur James Whale), de nodige lof. Ook over de vertolkingen hoort u ons niet zeuren. Zélfs Liam Neeson kan ons bekoren als de sekspionier van vlees en bloed, hoge principes en lage lusten. Hij had nochtans geen gemakkelijke klus te klaren, want de biopic omspant bijna drie decennia in het leven van Kinsey. Hij begint bij zijn jeugdjaren als seksueel verkrampte zoon van een strenge dominee (John Litgow), volgt zijn academische opmars en zijn aanvankelijk zeer zedige huwelijk met Clara (Laura Linney, genomineerd voor een oscar) en eindigt op het moment waarop hij, omwille van zijn on-Amerikaans bevonden publicaties, op de Blacklist wordt gezet.

Condon gaat de innerlijke conflicten van Kinsey geenszins uit de weg. De film is dan ook geen postume heiligverklaring, zoals wel vaker met biopics het geval is, wel een genuanceerd portret van een man die zijn trouw aan de wetenschap wel eens hoger achtte dan die aan zijn vrouw, en zijn theorieën gretig aan de praktijk toetste, bij voorkeur met zijn biseksuele assisent (Peter Sarsgaard). Spijtig genoeg wordt die thematische durf visueel niet steeds even accuraat of opwindend vertaald. Zo komt de episodische structuur nogal schools en de cinematografische inkleding nogal academisch over, terwijl sommige scènes – vooral de sentimentele mea culpa’s of de tafereeltjes van huiselijk geluk – zo uit de betere weekendfilm lijken weggeplukt. Geen filmische hoogvlieger dus, deze Kinsey, wel een best boeiende, vaardig vertelde film die het – o tempora, o mores – in tijden van neoconservatieve fatsoensrukkerij tenminste nog over seksualiteit durft te hebben. Dave Mestdach

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content