RETURN OF THE KING. DE NIEUWE TV-SERIE VAN STEPHEN KING BEGINT OP BBC.

ZONDAG 9/5 û 23.00 BBC2

Kingdom Hospital

Het lijkt een gewoon hospitaal, met alle hightechapparatuur die je vandaag de dag kunt vinden, een hoop getalenteerde dokters (en ook een paar weirdo’s), en de nodige bureaucratische problemen. Alleen: het Kingdom Hospital van Maine is gebouwd op de resten van een ouder ziekenhuis waar men het niet zo nauw nam met de deontologie, met als gevolg dat rusteloze geesten door de gebouwen blijven spoken. Klinkt vaagweg bekend? Dat kan, want Kingdom Hospital is gebaseerd op The Kingdom, de zwartgallige ziekenhuissoap van Lars Von Trier die enkele jaren geleden te zien was op de Nederlandse televisie.

Niemand minder dan Stephen King bewerkte The Kingdom tot een nieuwe reeks (zie ook Focus nr. 9). De Amerikaanse horrorschrijver vormde dus voor een keer niet een van zijn eigen werken om tot een tv-serie (zoals bij It of The Stand), maar zocht zijn inspiratie elders. Dat is echter niet zo vreemd: de macabere sfeer van The Kingdom is op het lijf geschreven van King, die zijn personages graag via bovennatuurlijke fenomenen over de rand jaagt (zoals in The Shining bijvoorbeeld). Maar bovendien heeft King ook een persoonlijke band met de serie. Toen de auteur in 1999 door een auto van de weg werd gemaaid, zweefde hij een tijdje tussen leven en dood en bracht hij lange tijd door in het ziekenhuis. Die ervaringen heeft King verwerkt in Kingdom Hospital, via zijn alter ego Peter Rickman, die in de openingsbeelden overreden wordt en naar het hospitaal wordt gebracht. Daar maakt hij kennis met het personeel, onder meer de cynische chirurg Dr. Hook en de misantropische neuroloog Dr. Stegman, en met de vreemde, griezelige sfeer. Sommige personages lijken op die in The Kingdom (Von Trier krijgt een credit als uitvoerend producent), maar Kingdom Hospital komt grotendeels uit de koker van King zelf.

De reeks begint deze week op BBC, enkele maanden na de start in de VS. Daar is Kingdom Hospital tamelijk gemengd onthaald ( Variety sprak van ‘never remotely scary’, Entertainment Weekly’triumphantly malicious’): aan u dus om te oordelen. Stefaan Werbrouck

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content