JOHN ADAMS

'JOHN ADAMS'. De politieke spelletjes achter het ontstaan van de VS.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Woensdag 27/4, 21.35 – Acht

Als HBO de geschiedenis van de VS op het tv-scherm brengt, dan trekt ze zich niet veel aan van alle rooskleurige mythes en heroïsche verhalen. Dat bewees de zender al uitvoerig in Deadwood en dat toont ze opnieuw in John Adams, een zevendelige minireeks over de onafhankelijkheidsstrijd van het land. Het titelpersonage – gespeeld door Paul Giamatti – is een van de ‘founding fathers’ van de VS, een advocaat uit Boston die mee aan de kar van de revolutie trok, nadat in zijn thuisstad de eerste strubbelingen met de Britse legers waren losgebarsten. Adams gooide al zijn redenaarstalent in de strijd om de andere staten van Amerika te overhalen de banden met Groot-Brittannië te verbreken. Later werd hij nog de tweede president van het nieuwbakken land.

John Adams doet het verhaal van de politieke carrière van het titelpersonage, en loopt van de start van de Amerikaanse revolutie tot de dood van Adams op de viering van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid. De miniserie werd geregisseerd door Tobe Hooper, de man die onlangs nog de grote winnaar was bij de Oscars met zijn kostuumdrama The King’s Speech. Ook John Adams was een prijsbeest, want de reeks ging bij de Emmy-uitreiking van 2008 met dertien prijzen lopen en brak daarmee het record van Angels in America. Desalniettemin kreeg HBO in de VS ook kritiek, vanwege enkele historische fouten in het verhaal – in de eerste aflevering wordt bijvoorbeeld een Britse ambtenaar in het bijzijn van Adams met pek overgoten, iets wat nooit gebeurd is – en omdat John Adams zelf een heroïschere rol toebedeeld krijgt dan hij zou verdienen.

Wat er ook van zij, John Adams laat mooi zien hoe verdeeld de Verenigde Staten eigenlijk oorspronkelijk waren: het kostte namelijk heel wat gekonkel en gemarchandeer om iedereen achter de vlag van de onafhankelijkheid te krijgen en ervoor te zorgen dat de Britse kolonisator in de VS zelf of op het Europese vasteland geen bondgenoten meer had. De manier waarop de reeks het politieke spel achter de schermen toont, met de vele discussies tussen de vertegenwoordigers van de staten en de reisjes van John Adams en Benjamin Franklin naar de hoven van Europese koningen, maakt ze spannend en zelfs meeslepend. De miniserie gaat trouwens ook uitgebreid in op het leven van John Adams thuis, en er wordt duidelijk gemaakt hoe de onafhankelijkheidsstrijd een hypotheek legde op zijn relatie met zijn vrouw (Laura Linney) en zijn kinderen. En tenzij het u verrast dat het privéleven van een revolutionair niet over rozen loopt, draagt die kant van het verhaal weinig bij tot de serie.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content