U hebt ze wellicht al twaalf keer gezien op VT4, maar nu kunt u er ook zonder reclameonderbrekingen van genieten. Iets meer dan tien jaar na de pilootaflevering van de populaire animatieserie wordt het eerste seizoen van ‘The Simpsons’ samengebracht op drie schijfjes. Mét een pak bonusmateriaal bovenop. Door Ben Van Alboom

Drie jaar geleden lagen al eens plannen op tafel om het eerste seizoen van de serie op laserdisk uit te brengen. De dertien afleveringen werden voor de gelegenheid schoongemaakt en digitaal overgeschreven. De instorting van de markt _ de filmmaatschappijen schroeven de productie van de digitale platen terug ten voordele van dvd _ heeft er toen echter voor gezorgd dat de afleveringen in de koelkast belandden. Door het succes van de nieuwe drager zijn The Simpsons uiteindelijk toch voor het eerst verkrijgbaar in hoge resolutie.

Goed om weten is dat elke aflevering voorzien is van het nodige commentaar. Bezieler Matt Groening, producent James L. Brooks, regisseur David Silverman en scenarist Jon Vitti geven niet alleen tekst en uitleg bij de verschillende scènes, maar schetsen onder meer ook de geschiedenis van de roemruchte begintitel. In het eerste seizoen is die langer dan in de daaropvolgende seizoenen. Bedoeling was om op die manier tijd en werk te sparen: hoe langer de titel, hoe korter de eigenlijke uitzending. Geanimeerde personages eisen meer aandacht op dan echte acteurs.

Om het publiek alsnog op zijn wenken te bedienen, werden wekelijks enkele dingen aan de begintitel veranderd. Zo schrijft Bart telkens een andere zin op het bord in zijn klas en nestelen de diverse familieleden zich iedere keer op een wel heel aparte manier voor het televisietoestel. Hoewel het idee oorspronkelijk gegroeid was uit een vorm van luiheid van de televisiemakers, maakte de spitsvondige humor aan het begin van elke uitzending al vlug deel uit van de aantrekkingskracht van de serie.

Naarmate de reeks vorderde, kampten de makers echter met het probleem dat ze te weinig tijd hadden om de verhaallijnen behoorlijk uit te werken. Op dat moment werd uiteindelijk besloten om de titelrol enigszins in te korten. De commerciële televisiezender VT4 ging zelfs nog een stapje verder. Om meer reclame te kunnen uitzenden, hield hij van de titelrol enkel het begin en het einde over. Overigens een knap staaltje monteerwerk, want het was er niet eens aan te zien.

Behalve het commentaar van het olijke viertal bestaat het bonusmateriaal onder meer uit een nooit eerder uitgezonden versie van de aflevering Some Enchanted Evening. Het geheel verschilt nauwelijks van de uitzending die uiteindelijk wél het televisiescherm haalde, maar de animatie is van een beduidend lager niveau. Matt Groening en David Silverman vergelijken voorts ook de eigenlijke animatie van de reeks met de op het story board gebaseerde animatiesketches en van een van de afleveringen is zelfs het volledige scenario op de schijfjes terug te vinden. De nogal korte making of is helaas niet méér dan een special die de BBC enkele jaren geleden over de televisieserie maakte. Die bevat enkele fragmenten uit het allereerste kortfilmpje van de familie Simpson, die aanvankelijk gewoon deel uitmaakte van The Tracy Ullman Show.

Naar verluidt zou in de Verenigde Staten eind dit jaar ook het tweede seizoen van The Simpsons al in de winkel liggen. Productiemaatschappij 20th Century Fox wil daar voorlopig geen commentaar over kwijt. De box zou dan overigens uit meer dan drie schijfjes bestaan, want het tweede seizoen telde 22 afleveringen. Dat het eerste seizoen uit slechts 13 afleveringen bestond, had alles te maken met de twijfels die de producenten hadden toen ze eind de jaren ’80 het licht op groen zetten voor het uitwerken van de reeks. Aan het project hing een prijskaartje van tien miljoen dollar en het was al sinds The Flintstones geleden dat een animatieserie nog hoge kijkcijfers haalde.

De populaire animatieserie is dit jaar alvast aan zijn dertiende seizoen toe en haalt nog steeds enorm hoge kijkcijfers. Ook het lijstje beroemdheden dat zijn stem aan de reeks verleende wordt alsmaar groter. Na onder meer Mel Gibson, David Duchovny, Michael Jackson en Britney Spears is het binnenkort de beurt aan Richard Gere, Pierce Brosnan, Ben Stiller en de drie leden van R.E.M.

De jongste tijd doken overigens opnieuw heel wat geruchten op over een nakende bioscoopversie van de serie. James L. Brooks sloot in het verleden altijd uit dat die er zou komen vóór het einde van de serie, maar het succes van de bioscoopfilm South Park: Bigger, Longer and Uncut lijkt 20th Century Fox op andere gedachten te hebben gebracht. Hoewel niemand de geruchten voorlopig wil bevestigen, ziet het ernaar uit dat een bioscoopversie van The Simpsons hoe langer hoe meer vorm krijgt. De productiemaatschappij speelt zelfs met het idee om kortfilmpjes van Bart, Homer, Marge, Lisa en Maggie voor haar bioscoopfilms te plaatsen. Leuk om de kijkcijfers nog wat op te krikken en meteen ook weer goed om er een dvd van op de markt te gooien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content