HUMAN PLANET

Donderdag 24/3, 20.40 – Canvas

Schrik niet: de BBC brengt een natuurdocumentaire zónder sir David Attenborough. In de originele versie zou u de stem van John Hurt herkennen – u weet wel, de man uit onder meer The Elephant Man. Enfin, belangrijker is dat deze achtdelige reeks zich concentreert op een van ’s werelds vreemdste wezens: de mens. Van oceanen over woestijn, bergen en weides tot de stadsjungle: Human Planet toont hoe die wonderlijke creaturen zich aan verscheidene habitats aanpassen. Alvast enkele interessante weetjes:

l Meer dan zeventig procent van het aardoppervlak wordt ingenomen door oceanen en zeeën. Al een geluk dat er in de Stille Oceaan zoiets bestaat als haaienfluisteraars en dat er in de Filippijnen vissers zijn die zo aan het leven op zee gewend zijn dat ze van boord landziek worden.l In een woestijn valt minder dan 25 centimeter regen per jaar. Fijn om te zien: in Mali rennen tweeduizend mannen samen het Antogomeer in om de vissen uit het verdampende water op te vangen en in Niger maken de mannen er een erotische schoonheidswedstrijd van als er dan toch regen komt.

l De Noordpool lijkt ’s werelds meest onmenselijke omgeving, nochtans weten er vier miljoen mensen te overleven. Kwestie van ook aandacht te hebben voor de ecologie: als in Groenland het ijs zou smelten, zou het zeeniveau wereldwijd met zeven meter stijgen. Geen wonder dat in Manitoba de kinderen hun straten met ijsberen moeten delen.

l Het regenwoud huisvest meer dier- en plantensoorten dan eender welke habitat. In Brazilië maken de locals dan maar reusachtige blaaspijpen om de vele apen te verschalken. En wat dan met die nog steeds ongecontacteerde stammen?

l Je zou denken dat jagen op de hoogste bergtoppen haast onmogelijk is, maar dankzij een samenwerking met steenarenden lukt het de Mongolen wonderbaarlijk. Op plaatsen waar te weinig kerkhofgrond is – zoals in Nepal – houden volkeren gewoon een luchtbegrafenis. En nog eentje: in Ethiopië kunnen stammen door gebruik te maken van de bergwanden tot drie mijlen ver communiceren.

l Weidegronden zagen het begin van de moderne mens, maar zeg niet zomaar gras tegen – euhm – gras: er zijn maar liefst tienduizend verschillende soorten. Spijtig genoeg leven er ook een pak gevaarlijke dieren op die vlaktes, zoals de leeuwen die in Kenia de prooien van de bevolking willen afnemen. De Masaikinderen zoeken dan maar hun heil bij bepaalde vogels, wier gefluit ze kunnen begrijpen.

l Je zou denken dat rivieren enkel goed nieuws brengen, zoals eten en natuurlijk vers water. Misschien denk je er anders over als je in Laos de vissers ziet koorddansen boven de Mekong of aanschouwt hoe een vader en zijn twee kinderen zes dagen lang over een bevroren rivier moeten stappen om aan de school te geraken.

l Tot slot kun je niet om de steden heen. Ondanks het feit dat ze door mensen gemaakt zijn, vormen ze toch niet altijd de ideale woonplaats. Wat met de meer dan 96 miljoen ratten in New York – twaalf per inwoner – of de vele duiven die jaarlijks elk zowat twaalf kilo uitwerpselen over ons uitstorten? Toch een positievere noot: in Abu Dhabi werkt de Britse architect Norman Foster aan een CO2-neutrale stad van de toekomst – als dat geen mooi vooruitzicht is.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content