Dinsdag 16/3, 22.10 – Canvas

Hoe gelukkig elk koppel kersverse ouders ook mag zijn met de komst van hun nieuwe leven, voor Moeder Aarde is een geboorte niet zo’n blijde gebeurtenis. In de BBC-documentaire How Many People Can Live on Planet Earth? onderzoekt natuurcineast David Attenborough precies hoe overbevolkt onze planeet intussen wel is en wat de gevolgen daarvan zijn. ‘Deze aarde ontploft’, verkondigde ook professor Etienne Vermeersch onlangs in duidingprogramma Phara en in een moeite door noemde hij Attenboroughs reportage ‘schitterende televisie’. Hoog tijd dus om nog eens bij Vlaanderens bekendste ethicus aan te kloppen.

‘De VRT zou dat programma onmiddellijk moeten aankopen en uitzenden’, zei u. U krijgt dinsdag gelijk. Tevreden?

Vermeersch: Ik ben al tientallen jaren met deze materie bezig, maar de mensen willen niet luisteren. Het besef dat als het bevolkingsaantal blijft stijgen, alles hier ten onder gaat, dringt niet door. Daar is toch niet zo’n groot verstand voor nodig? Ik word er bijna wanhopig van. Gelukkig is er nu eindelijk iemand met een grote naam die diezelfde essentie over datzelfde probleem naar voren brengt.

Waarom zou iedereen deze documentaire moeten zien?

Vermeersch: David Attenborough maakte vroeger al schitterende natuurfilms en kent daardoor ook echt onze ecologie. In How Many People Can Live On Planet Earth? maakt de man op beklijvende wijze duidelijk dat de planeet een blijvende stijging van het bevolkingsaantal niet aankan. Het is dus hoog tijd om in actie te schieten. Ik ga het programma zeker zelf nog eens bekijken, en als ik toevallig niet kan, dat neem ik het wel op.

Hoe staat het eigenlijk met het aantal geboortes in België?

Vermeersch: Het geboortecijfer begint ook hier weer te stijgen, zodat ook wij ons weer in de gevarenzone bevinden. Dezelfde problemen zijn er echter overal. Kijk naar Haïti. Vroeger een mooie en vruchtbare streek, maar door de geweldige bevolkingsexplosie én de ontbossing heeft het land het nu echt moeilijk. Plus: die mensen blijven maar aan de lopende band kinderen maken! Mensen handelen eerst en vragen zich pas daarna af of wat ze doen wel verantwoord is.

Uiteindelijk doet de mens maar wat natuurlijk is: kinderen maken. Is er een manier om daar een rem op te zetten zonder meteen als misantroop bestempeld te worden?

Vermeersch: Al een miljard mensen leven in absolute ellende. Ze weten niet hoe hun honger te stillen en ze beschikken niet over zuiver drinkwater. Bij elke geboorte wordt dat alleen maar erger! Een miljard: dat was de helft van de wereldbevolking op het moment dat ik geboren ben. Als dat nog niet genoeg is, weet ik het ook niet meer. Ik blijf ergens steken tussen wanhoop en cynisme. Ik ben wanhopig omdat de wereld ten onder gaat en dat met een enorme malaise gepaard zal gaan, cynisch omdat de mensen toch niet willen luisteren. Ach, ik zal het ergste toch niet meer meemaken: ik word er binnenkort 76.

Elisah Vandaele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content