1. Taliban, Ahmed Rashid, Atlas, 373 blz., 915 fr. (OE 22,68)

Ahmed Tashid is een Pakistaande journalist (en een vriend van V.S. Naipaul) die een studie schreef over de opkomst van de Taliban en de inbedding van het systeem in de islam. Taliban is een analyse van de historische dwarsverbanden: de oorlog tegen de Sovjetunie en de omarming door de VS (CIA). Indrukwekkendst is de schildering van het totalitaire en respressieve Afghaanse Taliban-regime dat zich zonder noemenswaardig regeringsapparaat en zonder enige competentie in stand wist te houden met pseudo-religieuze argumenten.

2. Geheugen spreek, Vladimir Nabokov, De Bezige Bij, 334 blz., 913 fr. (OE 22,63)

Nabokov gaat zo virtuoos om met taal, dat alles wat de Rus beschrijft een magische schittering krijgt. Dat geldt zeker voor dit boek waarin de auteur landschappen, familieleden en dingen met een lichtend net van herinneringen omspant. Zelfs naar het nietigste laat hij ons kijken met vewondering.

3. Voor al uw liefdesverdriet, Yehoshua Kenaz, Arena, 255 blz., 820 fr. (OE 290,32)

Het verhaal speelt zich af in een appartementsgebouw in Tel Aviv. Een alleenstaande vrouw heeft een verhouding met een getrouwde man. Bij het liefdesspel maken ze zo’n kabaal dat het hele blok verontwaardigd is. Er wordt ons een niet zo fraaie inkijk geboden in de ziel van flatbewoners. De roman is een probate remedie tegen allerlei vooroordelen, bijvoorbeeld dat de ouderdom milder maakt.

4. In het huis van de islam, Henk Driessen (redactie), Sun, 447 blz., 977 fr. (OE 24,22)

Eindelijk een uitstekend overzicht over ontstaan, evolutie, verspreiding en betekenis van de islam. Deze godsdienst organiseert het hele private en openbare leven, ook het recht (sharia). Deze studie van verschillende experts toont dat de islam eigenlijk niets anders is dan een verzameling van sekten. Ongewild actueel is de uiteenzetting over de kahrijieten, destijds voorstanders van de zuivere levenswandel. Ze moordden in Gods naam en ze ontzagen de vrouwen niet, waardoor ze veel gelijkenis vertonen met de moderne extremisten en fundamentalisten.

5. De valstrik, Giovanni Chiara, Prometheus, 187 blz., 625 fr. (OE 15,49)

De geboren Siciliaan Don Gaetano, hoofdpersonage van de prachtige roman De valstrik van Giovanni Chiara, is er op zijn oude dag nog altijd niet in geslaagd het ingewikkelde spel op het schaakbord van de Siciliaanse codes feilloos te spelen. Chiara’s roman is doortrokken van een angstige spanning. Schitterend beschreven is de onvoorwaardelijke liefde van Don Gaetano voor zijn enige zoon Corrado, een gokverslaafde, en het alom aanwezige verdriet van de vader om diens dood, ook al heeft de zoon zijn vader helemaal kaalgeplukt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content