HET LEVEN ZOALS HET ZAL ZIJN

Computers worden onzichtbaar, Facebook verdwijnt en robots nemen de operatiezaal over. Op het gevaar af klinkklare kwatsch te verkopen, wagen wij ons aan boude toekomstvoorspellingen. Back to 2031!

Ruim twintig jaar geleden maakte Robert Zemeckis Back to the Future Part II. De film speelde zich af in 2015 – het jaar waarin auto’s vliegen, kleren zichzelf drogen, mensen hopen laserdisks hebben rondslingeren en straten nog altijd vol telefooncellen staan. Van de auto’s en kleren moet nog deftig werk worden gemaakt, terwijl laserdisks en telefooncellen al in 2001 passé waren. Maar het moet gezegd: de film zag de plastischechirurgieboom op tijd aankomen, en met Skype en FaceTime is het vandaag perfect mogelijk om te videoconferencen (alleen doet niemand het). De krant lezen we wel nog hoofdzakelijk op papier, maar ja: in 1989 kon niemand zich nu eenmaal veel voorstellen bij een gsm, laat staan een smartphone of tablet met touchscreen. Ons punt: de futurologen die Zemeckis voor zijn film raadpleegde, zaten er allemaal schandalig ver naast. Als wat wij hieronder verkondigen geen verdienstelijke poging is om de technologische toekomst te voorspellen, is het dus óók regelrechte onzin.

COMPUTERS

It’s a computer, Jim, but not as we know it.‘ De kans dat er over twintig jaar nog een object in huis staat dat voor een computer of iets dergelijks moet doorgaan, is klein. Niet dat we plots allemaal offline gaan. Veeleer wordt een computer een naast de elektriciteitskast verborgen voorwerp dat met vrijwel elke kamer en elk toestel in huis is verbonden, en dat via een scherm of door middel van spraaktechnologie kan worden bediend.

Muizen komen er niet langer aan te pas, alleen nog stemgeluiden en bewegingen. Via hologrammen zullen we bovendien fysiek in onze – als dat tenminste nog zo heet – harde schijf kunnen stappen om bijvoorbeeld op zoek te gaan naar foto’s en teksten. Denk aan Tom Cruise in Minority Report, maar dan zonder de mogelijkheid om in de toekomst te kijken en misdaden te voorspellen. Om te weten of u morgen onder een auto zult lopen die vervolgens vluchtmisdrijf pleegt, surft u – dankzij de hologrammen desgewenst letterlijk – over twintig jaar nog altijd naar AstroContact of iets wat erop lijkt. Want oplichters zullen er altijd wezen.

SOCIALE NETWERKEN

Het mag vandaag nog niet zo lijken, maar noteer: Facebook zal verdwijnen. Net zoals met AltaVista (ooit de populairste zoekmachine) is gebeurd, en zoals nu ook met MySpace (ooit het grootste sociale netwerk) aan het gebeuren is. Oké, MySpace had vorige maand nog altijd zestig miljoen gebruikers, maar dat zijn er ruim vijftig miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Twitter, het kleine broertje van Facebook, is inmiddels zelfs vier keer populairder. Maar ook de wurgend dominante browser Internet Explorer zag zijn marktaandeel de voorbije tien jaar zakken van 85 naar 45 procent. Daarmee is het nog altijd de grootste speler, maar van een monopolie is geen sprake meer.

Dat gezegd zijnde: als Facebook het spel slim speelt, kan het de komende twintig jaar nog wel overleven. Maar het idee dat één bedrijf ons online leven domineert of controleert, druist in tegen de regels van het spel en wordt op een bepaald moment – hoe hopeloos de situatie soms ook lijkt – gecorrigeerd. In het allerbeste geval blijft Facebook zoals pakweg Internet Explorer een belangrijke speler, maar het zal de sociaalnetwerkmarkt moeten delen met steeds meer andere apps en tools – websites zijn passé. Al was het maar omdat we in het echte leven ook niet elke dag in hetzelfde café zitten of bij onze ouders langsgaan. Oké, er zijn er die dat doen, en zij zijn het die Facebook het langst in stand zullen houden. De rest zal geleidelijk aan uitwijken naar meer gesloten sociale netwerken waar privé en business strikter worden gescheiden en topics beter zijn afgebakend. Lees: discussies over de nieuwe film van Justin Bieber in 4D zullen in 2031 niet langer afgewisseld worden met idiote gesprekken over torenhoge geldtransfers van Wallonië naar Vlaanderen.

ROBOTS

Nemen robots straks de boel over, Terminator style? Het hangt ervan af wat je onder ‘straks’ verstaat. In 2031 zitten we nog safe, maar er zijn wetenschappers die geloven dat machines geleidelijk aan tot evenveel in staat zullen zijn als mensen. Waarom zouden ze de boel dan niet overnemen? Volgens de Amerikaanse futuroloog Raymond Kurzweil zal een computer van duizend dollar in 2019 even krachtig zijn als het menselijk brein. Voor dezelfde prijs koopt u er in 2055 zelfs eentje met het equivalent van alle menselijke breinen op aarde samen, en dat zouden er dan minstens tien miljard moeten zijn. U schudt vol ongeloof het hoofd? Weet dan dat Kurzweil zeventien eredoctoraten heeft. Bij monde van 2001: A Space Odyssey-auteur Arthur C. Clarke is hij daarmee de meest gediplomeerde idioot ooit, maar goed. Volgens Clarke kan van artificiële intelligentie in 2019 immers nog geen sprake zijn: ‘Dat is pas mogelijk in 2020.’ Whatever.

Gelukkig moeten we niet wachten op het moment dat robots een IQ van 176 krijgen om ervan te kunnen profiteren (alvorens ze ons fileren). Volgens een rapport van de Zuid-Koreaanse overheid heeft elk gezin tegen ten laatste 2020 een robot in huis om huishoudelijke taken uit te voeren, en in 2018 voeren robots hun eerste operatie op een mens uit. In Japan menen ze daar al in 2017 mee klaar te zijn, terwijl het de VS geen reet kan schelen of robots over tien jaar in staat zijn om in de operatiekamer een arm te amputeren. Het Amerikaanse ministerie van defensie hoopt wél dat ze het tegen 2035 op het terrein kunnen.

LADY GAGA

In 2031 staat Lady Gaga ongeveer een kwarteeuw onafgebroken in de belangstelling, met de nadruk op ‘onafgebroken’. Enkel Madonna deed haar dat voor. Hoe ze het zo lang zal hebben volgehouden? Simpel. Ze verandert elk jaar van stylist, elke maand van geslacht, elke week van huidskleur, elke dag van nationaliteit en elk uur van gedacht. Oh, en ze brengt de ene hitsingle na de andere uit, maar dat is niet zo heel belangrijk. Verder speelt ze mee in een dozijn onwaarschijnlijk slechte films, waaronder een musical over het leven van Stella McCartney, en ze brengt een fotoboek uit waarin ze – op elke pagina! – kleren draagt, broeken incluis.

DOOR BEN VAN ALBOOM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content