Donderdag 30/5, 22.30 – Canvas

Vlak voor de nieuwe wol stopt Canvas u graag onder de wol met vaak heerlijk uitvoerige muziekdocumentaires, deze en volgende week bijvoorbeeld met de geschiedenis van übercountryrockband Eagles. This could be heaven or this could be hell, u mag zelf kiezen.

Drummer Don Henley en gitarist Glenn Frey vormen van bij het prille begin de spil van de Eagles. De twee speelden voor het eerst samen in de backingband van Linda Ronstadt. Al vlug wilden beide heren hun eigen groep, waarvoor ze de handen in elkaar sloegen met Bernie Leadon en Randy Meisner, ook al begeleiders van Ronstadt. Al met hun titelloze debuut, uit 1972, was het raak. Drie singles haalden de top 40, waaronder Take It Easy.

Geen docu over de Eagles zonder hun bekendste hit, Hotel California. Dat nummer is doorheen de jaren aan flarden geanalyseerd. ‘Het is echt belachelijk geworden’, aldus Henley, die net iets te vaak voor de voeten geworpen kreeg dat wijn geen gedistilleerde drank is – op de vraag of er wijn is, luidt in Hotel California het antwoord: ‘We haven’t had that spirit here since 1969.’ In The History of the Eagles doen Frey en Henley nog een laatste keer uit de doeken waar het nummer volgens hen al dan niet over gaat.

De Eagles staan te boek als een van de best verkopende muziekacts ter wereld. Volgens de Recording Industry Association of America is hun greatest hits uit 1976 met 46 miljoen exemplaren zelfs de meest verkochte plaat van de twintigste eeuw, al bestaat daar enige discussie over -volgens andere bronnen moet Thriller van Michael Jackson nog talrijker over de toonbank zijn gegaan. ‘Maar die onduidelijkheid komt doordat platenfirma’s het spel niet eerlijk spelen: ze willen artiesten zo weinig mogelijk betalen’, is de conclusie van Henley.

Het rijkelijk rinkelen van de kassa verhinderde evenwel niet dat de verhoudingen tussen de bandleden tegen 1980 verzuurd waren. ‘Only three more songs until I kick your ass, pal’, zou er naar het einde van de laatste show afgeteld zijn. De plaat Eagles Live mixten Henley en Frey elk apart aan een andere kust van de VS. Uiteindelijk stonden drie advocaten vermeld in de credits.

De jaren tachtig spenderen de heren, naast het uitbrengen van solomateriaal, met het heen en weer slingeren van verwijten. Een reünie zou er van hun leven niet in zitten maar met zin voor zelfrelativering komen Frey en Henley, met aan hun zijde Joe Walsh en Timothy B. Schmit, in 1994 weer samen, inclusief een nieuwe liveplaat, Hell Freezes Over – naar eerdere uitspraken over de kansen op een reünie. Sindsdien toeren de Eagles nog regelmatig en in 2007 volgde voor het eerst in bijna dertig jaar een nieuwe studioplaat, Long Road out of Eden.

Naar aanleiding van deze documentaire trekt de band deze zomer opnieuw door de VS. ‘Zou best wel eens onze laatste tour kunnen zijn’, aldus Henley. ‘We nemen minstens één oorspronkelijk lid mee, om helemaal terug te keren naar onze roots.’ Fans speculeren al over de gelegenheidsterugkeer van gitarist Bernie Leadon.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content