(1) Zondag 25/3, 18.00 - VT4 - (2) Woensdag 4/4, 20.45 - vtm
...

(1) Zondag 25/3, 18.00 - VT4 - (2) Woensdag 4/4, 20.45 - vtm Koken op tv is ondertussen zo populair dat bepaalde onderdelen ervan een hype kunnen worden. The next big thing: bakken. Vtm begint volgende week met De MeesterBakker, een realityreeks gebaseerd op het BBC-programma The Great British Bake Off, waarin men op zoek gaat naar de beste vrijetijdsbakker van Vlaanderen. Presentatrice van dienst is Sofie Dumont, die door vtm voor de gelegenheid werd weggehaald bij Goe Gebakken, het bakprogramma dat ze al enkele seizoenen lang presenteerde op VT4. Voortaan mag de Gentse kok Wim Ballieu voor de oven van Goe Gebakken gaan staan, en hij beleeft dit weekend zijn vuurproef. Maar waar komt die explosie aan bakprogramma's nu vandaan? Is het gewoon een poging om verder te profiteren van de kookhype in het algemeen, of is er meer aan de hand? Voor trendwatcher Herman Konings, die ruim twee jaar geleden al aankondigde dat we weer allemaal zelf brood zouden gaan bakken, is het een mix van beide. 'Natuurlijk blijven tv-zenders op zoek naar alternatieven zolang kookprogramma's het goed doen, maar er zijn veel meer redenen waarom bakken net nu aanslaat. Zo komt het in de eerste plaats tegemoet aan de hang naar authenticiteit. Bakken roept zoete herinneringen op aan de bomma - Jeroen Meus spreekt ook geen drie zinnen uit zonder naar haar te verwijzen - en is ideaal om samen met je kinderen rond de keukentafel te doen. Het is redelijk eenvoudig, je kunt ze laten helpen, het is een beetje schmutzig... Vervolgens steek je het baksel in de oven, en die doet dan de rest van het werk.' Maar hoe rijm je al die zoetigheid met het streven naar een evenwichtige, gezonde voeding? 'Het is de zoete zonde die we onszelf als beloning gunnen', lacht Konings. 'Gezonde voeding zit in de lift, maar vergis je niet: ik kreeg vorige week nog cijfers van onze retailfederaties onder ogen, en daaruit bleek dat vrijwel niets het zo goed doet als snoepgoed, confiserie, chocolade, gebak... Ook daar zijn natuurlijk verschillende redenen voor: we zitten in een samenleving waarin we stress pareren door iets zoets in de mond te nemen, steeds vaker dan een sigaret overigens. En jongere generaties van 20, 25 jaar en jonger zijn veel meer met zoete dan bittere smaken opgevoed. De bakboom is overigens een internationaal gegeven, kijk maar naar het waanzinnige succes van The Great British Bake Off of de hele cupcakecultuur die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Er zijn wel verschillen van regio tot regio: in de veeleer zoute Scandinavische landen hebben ze het niet zo voor gebak, in de warme mediterrane landen evenmin. En Nederland heeft helemaal niets met kookprogramma's: daar zitten koks als item in middagprogramma's verstopt, bijvoorbeeld bij de ouderenomroep Max.' Bij ons zijn bakkers hot én jong. Om Sofie Dumont werd een hevige strijd gevoerd tussen vtm en VT4, en haar opvolger bij Goe Gebakken is pas 29. 'En dan komen de Flemish Foodies (topkoks als Kobe Desramaults en Olly Ceulenaere, die zich onlangs aan VT4 verbonden; nvdr) er nog aan', aldus Konings. 'Net als Dumont en Meus zijn ze jong, authentiek, vintage en weten ze je mee te nemen in hun verhaal. De oudere chefs met hun gesteven uniform en strenge schoolmeesterhouding, zoals Piet Huysentruyt en Peter Goossens, hun dagen zijn geteld!' (H.V.G.)