Heleen van Royen, Vessallucci, 288 blz., euro 19,95

Diana is gehuwd met Oscar en heeft twee kinderen. Ze heeft ook een oudere minnaar en een chatlover. Problemen rijzen als ze zwanger wordt. Opmerkingen over haar kroost als ‘Het eerste levensjaar van Jesse en Daniel was dermate traumatisch dat ik het grotendeels heb verdrongen. Wellicht kan ik bepaalde herinneringen ooit onder hypnose hervinden, maar ik zal daartoe pas overgaan als Daniel en Jesse op een leeftijd zijn dat ze kunnen worden vervolgd’, doen vermoeden dat Godin van de jacht een sardonisch, autobiografisch pleidooi voor de liefde is. Onterecht.

‘Je put altijd uit de wereld om je heen, maar eigenlijk is mijn eerste boek De gelukkige huisvrouw veel meer autobiografisch dan dit. Hier heb ik veel meer fictie van kunnen maken omdat ik nu beter schrijf. Ik ben dus zeker niet Diana. Ik ben al twaalf jaar met mijn man, we hebben twee kinderen, en we hebben het heel goed samen. Als het niet goed zou zitten, zou ik over het gezin niet kunnen schrijven zoals ik dat gedaan heb.

Ik heb met dit boek ook helemaal niet de bedoeling op de barricades te gaan staan voor de vrije liefde. In de jaren zes-tig, zeventig was die vrije liefde in Nederland ineens heel erg in zwang, en dat zorgde voor heel wat ellende bij mensen die eigenlijk jaloers waren, en er achteraf spijt van hadden. Aan de andere kant zijn er natuurlijk mensen, kijk maar naar de homocultuur, die wel vrijer kunnen omgaan met seks. Ik pleit er alleen maar voor dat het niet is omdat je getrouwd bent, en kinderen hebt, dat je dan automatisch monogaam bent of moet zijn. De strikte koppeling seks-liefde-huwelijk heb ik nooit echt goed begrepen. Het is volgens mij een verworvenheid dat ik niet monogaam hoef te zijn, dat het niet zo is dat als ik eens iemand tegenkom waarmee ik iets meer wil delen dan een glas wijn, dat dat dan zou betekenen dat ik mijn koffers moet pakken en dat mijn man mij de deur uitschopt. Die vrijheid geeft mij een rustig gevoel. Persoonlijk vind ik het niet reëel dat je van je 25e tot je 80e nooit meer een erotisch moment met iemand anders zou kunnen hebben, maar belangrijker is natuurlijk dat iedereen voor zichzelf en met de personen in zijn naaste omgeving zelf moet uitmaken wat hij of zij wil. Het is zinnig om goed na te denken over de vrijheid die je hebt, om de tijd die kostbaar en kort is zo goed mogelijk in te richten, en om het plezier voor jezelf, je partner, je gezin, de mensen om je heen zo groot mogelijk te maken. Die plicht heb je wel, denk ik.’

Geen aankondiging dus van het failliet van het gezin, maar een positieve nadruk op keuzevrijheid. Godin van de jacht is een sexy, opwindend, vlot geschreven en bijwijlen bijzonder grappig relaas van een zelfbewuste vrouw in een wereld van emoticons, Bacardi Breezer, Calvin Klein-ondergoed en vacuüm verpakt sperma.

(Hans Comijn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content