Geen bal op de tv?

De tijden veranderen. Nu iedereen minstens één streamingabonnement heeft en YouTube via zijn 50 inch-flatscreen kijkt, zijn juli en augustus dé maanden geworden om – tussen de barbecues door – voor uw scherm te hangen. Een beknopte gids door het zomeraanbod.

Naar de maan

Geen seizoen als de zomer om in het uiterste puntje van de achtertuin het hemelgewelf af te speuren naar ufo’s. Als u daarbij pardoes in het kampvuur gaat staan (gezant van de planeet Zork: ‘Geen intelligent leven gespot op aarde.’), kunt u de volgende avonden met omzwachtelde voeten op een bankje voor de buis doorbrengen. *** Aangezien Telenet Play elke week slechts één aflevering van Jordan Peeles The Twilight Zone lost – zie pagina 38 -, loont het de moeite tussendoor iets mee te pikken van de originele serie die het jonge kijkbuiskind Peele zo in de ban hield. De pilotaflevering The Time Element (1958) staat zomaar op YouTube. *** Bij de eerstvolgende klik belandt u bij Thriller, een bovennatuurlijke anthologyreeks waarvoor Boris Karloff, voor eeuwig beroemd als het monster van Frankenstein, in victoriaanse outfit mocht opdraven als gastheer: ‘Let op dat uw scherm niet reflecteert!’ waarschuwt hij in de episode The Hungry Glass (1961). Kostelijk! *** De mannelijke hoofdrol in The Hungry Glass was voor William Shatner, die enkele jaren later op een haar na de rol van zijn leven miste. De pilot van Star Trek werd namelijk gedraaid met westernacteur Jeffrey Hunter, die vriendelijk bedankte voor een vervolg: ‘Aan een tv-serie hang je te lang vast. Ik zie mezelf als een filmacteur en heb een hoop projecten lopende.’ *** Waarop zijn carrière in deep space verdween *** Die allereerste aflevering, die door CBS ’too cerebral’ werd bevonden (konden ze van William Shatner natuurlijk niet zeggen), staat samen met het even geweldige als onnozele eerste seizoen van Star Trek op Netflix. *** Iets dichter bij het heden liggen dystopische thrillerreeksen als The Rain (Netflix), The Leftovers (Play) en het Braziliaanse 3% (Netflix).

Catch that wave

Een hele avond wordt makkelijk zoekgemaakt met van het ene interessante/ridicule YouTube-fragment naar het andere surfen. Misschien komt u onderweg wel een van deze drie tegen. *** Boy George wordt in bescherming genomen door The A-Team en treedt met Culture Club op in een bar vol rednecks. B.A. is helemaal mee. *** The Fonz springt in een aflevering van Happy Days op waterski’s over een haai. Met de uitdrukking ‘jumping the shark’ wordt sindsdien het moment aangeduid waarop een serie haar geloofwaardigheid verliest. *** Neil Young ontdekt in een platenwinkel een bootleg met zijn naam op en begint lastig te doen tegen de jongen achter de toonbank.

Hersenyoga

Toen ik nog gelukkig was en ongedocumenteerd is de titel van een verzameling krantenartikels van de jonge journalist Gabriel García Márquez. Het is ook iets wat niet meer op u van toepassing zal zijn nadat u de komende maanden deze vijf titels hebt ingehaald. (Wie heeft Zomergasten nog nodig?)

Explained

In afleveringen van een kwartier worden allerhande zaken bevattelijk uitgelegd, van raciale inkomensongelijkheid over K-Pop tot het vrouwelijke orgasme. Elk onderwerp krijgt een bekende gastverteller, en die lijst is al even divers. Zowel Rachel McAdams, Kyle MacLachlan als Jerry Springer komt aan de beurt. Leuk concept. (Netflix)

Fahrenheit 11/9

In zijn niets- en niemand ontziende stijl fileert Michael Moore de presidentsverkiezingen van 2016. Het pleit voor hem dat hij verder kijkt dan de idioot die ze won en de Amerikaanse politiek in haar geheel te lijf gaat. Hij brengt daarbij meer begrip op voor Trumpstemmers dan voor Trump, en ook Obama krijgt mot. (Play)

Van de schoonheid en de troost

Opgewarmd? In Van de schoonheid en de troost praatte de Nederlandse journalist Wim Kayzer ter hoogte van de millenniumwende met zesentwintig grote geesten over wat het leven de moeite waard maakt. Zijn reeks heet op YouTube Of Beauty and Consolation. Germaine Greer, J.M. Coetzee, George Steiner, Stephen Jay Gould…. Kies er eentje uit en maak u geen zorgen over het knarsende geluid op de achtergrond: dat zijn uw hersenen maar.

Sour Grapes

Dat glaasje wijn hebt u nu wel verdiend. Sour Grapes is entertainende true crime over een Indonesiër die miljoenen verdient door goedkope bourgogne in dure flessen te gieten. Hij bedot ’s werelds grootste wijnkenners, tot in 2008 zijn druiven zuur worden. (Netflix)

Bier & ijspralines

Tien zomerse films die één ding gemeen hebben: ze zullen uw verveling verdrijven.

Train to Busan

Zombies op de Koreaanse tgv? Zombies op de Koreaanse tgv! (Netflix)

Days of Heaven

Graanvelden van puur goud en een noodlottige driehoeksverhouding. (Canvas, 21/8)

Midnight Run

Die ene buddycop action comedy film uit de eighties die u nog niet gezien hebt. Met Robert De Niro. (Netflix)

Black Cat, White Cat

Uitzinnige, hectische mix van misdaad, romantiek en Balkanwaanzin. Of je bent fan, of je krijgt er een punthoofd van. (Canvas, 19/7)

Isle of Dogs

Wes Anderson is een kei in animatie, en toch hebt u deze nog niet gezien. Geef maar toe. (Play More)

Les diaboliques

Meesterlijke, ijskoude thriller die als u snel bent nog niet offline is gehaald. Voor Hitchcockfans. (YouTube)

Le Tout Nouveau Testament

De jongste van Jaco Van Dormael. (Play More) Canvas draait op 16 augustus ook nog eens Toto le héros, zijn oudste.

Blade of the Immortal

In deze exuberante samoeraifilm komt een achthonderd jaar oude non voor. Hebben wij nog les van gehad. (Netflix)

Apocalypse Now

Gemankeerd meesterwerk in de jungle van Zuidoost-Azië, met lichte napalmgeur. Ramen open! (Canvas, 9/8)

See You Yesterday

Zwarte update van Back to the Future van Spike Lee-protegé Stefon Bristol, met een cameo voor Michael J. Fox. (Netflix)

Mijd de festivals

De redactie raadt u van harte de uitmuntende soundtrack van de middelmatige Jamaicaanse misdaadfilm The Harder They Come aan, die in 1972 reggae op de wereldkaart zette. Deze documentaires zijn daarna te verkiezen boven om het even welke vaderlandse wei.

U gaat niet naar Tomorrowland?

Wie snel is, kan op vrt.nu nog enkele dagen de uitstekende BBC-docu Can You Feel It – How Dance Music Conquered the World meepikken. En anders is er op Netflix What We Started, waarin diverse generaties beatleveranciers, van Carl Cox tot Tiësto, de liefde voor hun sport mogen belijden.

U blijft weg van Pukkelpop?

In 1998 stuurde de VPRO Lotje IJzermans naar Mark Linkous van Sparklehorse, die op 6 maart 2010 een geweer op de eigen borst zou richten. Haar ontroerende film (te vinden op YouTube), met bijrollen voor een motorfiets, een hond die Hank heet en het snikhete Amerikaanse zuiden, leidt tot een beter begrip.

U geeft geen moer om Dour?

Ga de straat niet op zolang u de taal niet spreekt, en leer eerst Hip Hop Evolution (Netflix) vanbuiten. Ice T’s Something from Nothing: The Art of Rap (YouTube) is ook de moeite, vanwege de prominente aanwezigheid van de man zelve én omdat elke ondervraagde mc zijn favoriete rhyme mag debiteren. Een meer eigentijdse reeks is Rapture (Netflix), dat met veel aandacht voor een veranderende sociale en economische context per aflevering op een andere figuur focust, gaande van jonkie A Boogie wit da Hoodie tot ouwe rot Nas.

Vade retro, Jazz Middelheim?

Ga voor portretten van John Coltrane en Nina Simone op Netflix en herbekijk op die plek ook de prachtdocu I Called Him Morgan (2016), die jazz aan true crime en diepmenselijk drama koppelt.

Dranouter, mijn ongewassen gat?

Heartworn Highways (YouTube) zoomt in op Guy Clark, Townes Van Zandt, Rodney Crowell en andere outlaws die de country in de seventies van alle glitter ontdeden en teruggrepen naar de roots van het genre. Even pakkend als hun muziek zijn hun door drank getekende koppen en de troosteloze omgeving die hun zelfgekozen habitat uitmaakt.

Hectisch etmaal

Test uzelf en herbekijk in een zo kort mogelijke tijdspanne een volledig seizoen van 24. (Iemand in uw vriendenkring wil nu écht wel van die dvd-boxen af.) Wij hebben de beste herinneringen aan jaargang drie, waarin Jack Bauer in het eerste uur een heroïneverslaving moet overwinnen, zodat er nog slechts 23 overblijven om de wereld te redden. Hebben we in 22 uren uitgekeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content