FROM HERE TO ETERNITY ****

Zondag 28/6, 14.35 – BBC 2. Fred Zinneman, VS 1953

Een jaar na de succeswestern High Noon maakte regisseur Fred Zinneman het prestigieuze en met acht Oscars bekroonde melodrama From Here to Eternity, een verfilming van James Jones’ ophefmakende bestseller over het leven in en rond een Amerikaanse legerbarak op Hawaï net voor de Japanse aanval op Pearl Harbor. Het leek een ’tamme’ verfilming. Dat er flink geknipt werd in de achthonderd bladzijden dikke roman, het eerste deel van een trilogie die met The Thin Red Line werd afgesloten, dat was één zaak. Maar dat de kritiek op het leger afgezwakt werd en ook items als homoseksualiteit, buitensporige brutaliteit en zelfmoord sneuvelden, dat was er te veel aan voor de fans van het boek. Toch is de film een absorberende oorlogsklassieker: de intense vertolkingen van de sterrencast voeren je in een gekwelde maalstroom richting ravage die de sociale druk van een groep op een individu kan aanrichten.

De fysiek indrukwekkende Burt Lancaster speelt de machosergeant Warden die valt voor de charmes van een ongelukkig getrouwde vrouw, een tegendraads gecaste en tot seksgodin à la Marilyn Monroe getransformeerde Deborah Kerr. Ook van de partij: Frank Sinatra als Maggio, een magere, ietwat hulpeloze Italiaanse soldaat die gepest wordt door een sadistische overste. Sinatra’s carrière zat toen in het slop door bloedingen aan de stembanden, maar met deze prent maakte The Voice een grandioze comeback. Ten slotte is er nog Montgomery Clift die soldaat Prewitt, een gewezen bokser en trompettist, speelt.

De gevoelige antiheld Prewitt, het centrale personage in deze voortreffelijke en met veel zin voor realisme opgenomen militaire soap, komt onder druk te staan omdat hij weigert deel uit te maken van het boksteam, met een reeks vernederende taken tot gevolg. Wat Clift op het scherm laat zien, was nieuw voor die tijd: een verward en introspectief ongemak, het soort methodacting waarmee hij toen samen met Marlon Brando voor een revolutie zorgde in de Amerikaanse film. Het is net die aandacht voor de emotionele intimiteit die diepgang geeft aan deze broeierige kijk op de pogingen van het gekwelde individu om zijn identiteit te bewaren binnen een groot instituut zoals het leger.

Het in scherp zwart-wit gefotografeerde From Here to Eternity heeft dus veel meer te bieden dan het strandrendez-vous in badpak tussen Kerr en Lancaster, een wereldberoemde scène die lang gold als dé Hollywoodmetafoor voor seks.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content