Zondag 29/1, 23.15 – VT4F ringe opent met beelden van een vliegtuig in problemen, de serie gaat over onverklaarbare fenomenen die op een mysterieuze manier met elkaar verbonden zijn, twee van de belangrijkste personages zijn een vader en een zoon die al jaren met elkaar in onmin leven en elke belangrijke wending wordt begeleid door aanzwellende vioolmuziek en een paukenslag. Als u dus denkt dat J.J. Abrams een goedkoop doorslagje heeft gemaakt van Lost, dan kunnen we u dat gemakkelijk vergeven. U hebt ongelijk: Abrams had wel een bepaalde reeks voor ogen toen hij aan Fringe begon, alleen was dat niet zijn eigen successerie, maar die andere tv-klassieker The X-Files.

Het vliegtuig in kwestie stort uiteindelijk niet neer, maar de passagiers ondergaan een lot dat veel gruwelijker is dan wat Jack en co meemaakten: ze worden door een vreemd gif tot bloed en botten herleid. FBI-agent Olivia Dunham krijgt de opdracht om de zaak van naderbij te bekijken, met de hulp van de geschifte wetenschapper Walter Bishop – wiens onderzoek uit de jaren 70 misschien aan de basis ligt van de gebeurtenissen – en diens geniale zoon. Zij moeten niet alleen de dood van de passagiers onderzoeken, maar in de afleveringen die volgen ook allerlei andere bizarre gebeurtenissen, zoals vrouwen die bevallen van een volwassen kind of een bus die tijdens een rit letterlijk in een fossiel verandert. Gaandeweg komen ze erachter dat alle fenomenen een patroon vormen, ‘alsof iemand experimenten uitvoert met de hele wereld als zijn laboratorium’, aldus Olivia’s baas.

De titel slaat op ‘fringe science’, een tak van de wetenschap die zich aan de uithoek van de academische wereld bevindt en waar onderzoek wordt gedaan naar dingen als telekinese, spontane ontbranding of helderziendheid. Die zaken spelen niet alleen een rol in de bizarre gebeurtenissen zelf, Dunham en haar team gebruiken in hun zoektocht naar oplossingen ook onorthodoxe methodes: ze dringen met lsd binnen in de geest van comapatiënten, ze praten met de doden – iets wat blijkbaar mogelijk is tot vijf uur na het moment van overlijden – of ze maken een foto van het laatste beeld op het netvlies van een lijk. Fringe is dus niet echt spek voor de bek van Etienne Vermeersch of iemand anders van SKEPP.

Wie alles met een korreltje zout kan nemen, vindt evenwel een spectaculaire serie. Dat mag ook wel: de anderhalf uur durende pilot was met een budget van tien miljoen dollar de duurste uit de tv-geschiedenis. Fringe ging al in 2009 van start in de VS en in drie seizoenen heeft de serie ondertussen een zeer uitgebreide en complexe structuur uitgebouwd, maar wees gerust: in tegenstelling tot bij Lost kun je als kijker wel voortdurend het overzicht bewaren en krijg je nooit het gevoel dat de schrijvers zich moeten forceren – alles past perfect in elkaar. Niet te missen.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content