Zaterdag 3/7, Rock Werchter OOK NOG: PUKKELPOP 21/8

Ze komen uit Schotland, noemden zichzelf naar een renpaard, spelen okselfrisse discorock en zijn nu al de hype van 2004. Maar wat is voor zanger-gitarist Alex Kapranos van Franz Ferdinand zelf het meest memorabale concert dat hij ooit gezien heeft?

Alex Kapranos: Felix Kubin van Klangkrieg, in een kleine club in Glasgow een jaar of drie geleden. Ik was er min of meer per toeval beland. Ik verwachtte er niet bijster veel van, maar het was ongelooflijk pakkend. De man speelde elektronische muziek – heel speciaal.

Wat is het beste concert dat je totnogtoe zelf gegeven hebt?

Kapranos: Een concert in de Cigale in Parijs, eerder dit jaar. Het was één van die avonden waar alles goed zat: schitterend gebouw, fantastisch publiek, schitterende groep. ( lacht) Ik bewaar ook goede herinneringen aan onze eerste concerten in Glasgow. We speelden toen vaak in de Chateau: een vervallen pakhuis, dat vooraf werd ingericht door kunstenaars. Daarna hebben we ook een paar keer opgetreden in een leegstaande gevangenis. De conciërge zag er geen graten in, maar vaak kwam de politie de boel na een paar uur stilleggen – that was always great fun.

En het slechtste concert?

Kapranos:Oh boy. Dit gaat waarschijnlijk walgelijk pretentieus klinken, maar ik ben nog nooit met een slecht gevoel van een podium gestapt. Zelfs als niemand luistert of als er dingen fout gaan, amuseren we ons te pletter.

Welke groepen wil je bekijken in Werchter?

Kapranos: Moloko, Muse, Lenny Kravitz, The Rasmus. Mooie affiche! Naar Ben Harper ben ik wel benieuwd: veel goeds over gehoord, maar nog nooit live gezien. Dat is het goede aan festivals. Je krijgt altijd de kans om nieuwe groepen te ontdekken, of oude dingen in te halen. Ik herinner me nog mijn allereerste keer Glastonbury, in 1993, waar ik The Velvet Underground zag. Een droom die werkelijkheid werd.

Hebben jullie speciale plannen?

Kapranos:Just the old bit of dressing up, en voor het overige, vooral genieten. Het is allemaal nieuw. Op Pinkpop dronken we thee met Goldfrapp en we gingen dineren met de Jets. Fantastisch, natuurlijk. We really enjoyed every second of it. En de mensen dansten tijdens ons optreden! Doen ze dat in België ook?

Als je het beleefd vraagt. (Wouter Van Driessche)

Ook niet te missen die dag op Rock Werchter: The Rasmus, Sophia,Magnus, Ben Harper, Lenny Kravitz.

Meer info: www.rockwerchter.be

Door Peter Van Dyck en Eddy Hendrix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content