Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Vier populaire filmfranchises nemen het tegen elkaar op in de Blu-rayrekken. De boxen gewikt en gewogen.

FAB FOUR

A NIGHTMARE ON ELM STREET COLLECTION

Warner

Films: 0 tot **

Extra’s: ***

DE STER: Freddy Krueger, de verminkte engerd met de gestreepte slobbertrui en messcherpe klauwen die tieners stalkt in hun dromen. Acteur Robert Englund hield er een cultstatus en een voltijdse baan aan over.

HET BREIN: Wes Craven, de horrormaestro achter seventiesslashers als The Last House on the Left en The Hills have Eyes. In de jaren 90 liet Craven met Ghostface nog een andere messenzwierende stalker op de kids los in de huiverfranchise Scream. Voor hij zijn filmcarrière begon, doceerde Craven Engelse literatuur en filosofie aan de unief, al betwijfelen we of zijn studenten tijdens zijn lessen ooit in slaap vielen.

DE FRANCHISE: Met zes sequels, een tv-serie, een stripreeks en een remake staat Nightmare te boek als de ultieme high school slasher-franchise. Andere hits in het door promiscue tieners en bloedgeile psychopaten bevolkte subgenre dat vooral in de paranoïde Reaganjaren zijn climax bereikte, zijn Friday the 13th en Halloween.

DE KLASSIEKER: De eerste film uit 1984. Daarin maakt niet alleen Freddy Krueger zijn entree. Ook een zekere Johnny Depp duikt op, al haalt hij dankzij Freddy geeneens de aftiteling.

DE BOX: Naast de zeven originele Nightmares bevat deze box de obligate commentaartracks, deleted scenes, trailers en making-ofs. Vooral episode één is gestoffeerd met verschillende docu’s, terwijl je op de vijfde bonusschijf nog eens drie uur aan extra’s vindt waaronder het nieuwe Fear Himself: The Life and Crimes of Freddy Krueger. Zoete dromen!

RAMBO COLLECTION

Universal

Films: 0 tot ***

Extra’s: *

DE STER: John Rambo, de verbitterde Vietnamveteraan die het met God, de wereld en zichzelf aan de stok krijgt. Blijkt erg bedreven in snit en naad, zowel met eigen als andermans ledematen.

HET BREIN: Hoewel Rambo uit de koker van schrijver David Morrell kwam gekropen – met mes, boog en bazooka bien entendu – is hij onlosmakelijk vergroeid met Sylvester Stallone. Die laatste pimpte Morrells antiheld in de jaren 80 tot een gruwelgeil actie-icoon.

DE FRANCHISE: in First Blood blijkt John Rambo nog een getraumatiseerde zwerver die in de wouden van British Columbia wordt opgejaagd als een monsterachtig relict van de Vietnamoorlog. In episodes II en III evolueert hij tot een anabole überpatriot die in zijn eentje een leger Russen en ander on-Amerikaans geteisem te lijf gaat. De ultieme pin-up van het Reagantijdperk kwam in 2008 uit retraite met Rambo IV, waarin hij als huurling de Birmese junta mores leert.

DE KLASSIEKER: First Blood (1980) in een gespierde regie van Ted Kotcheff. Een actiethriller waarin Sly de oorlog van ‘Nam op eigen bodem overdoet met als klassieke scène: zijn val van een steile rots waarbij hij verschillende takken en nog meer ribben breekt.

DE BOX: De eerste drie films hebben telkens hetzelfde korte interviewtje uit 2008 als bonus. Rambo IV is voorzien van Sly’s audiocommentaar – voor zover The Italian Stallion zich verstaanbaar kan maken – en een making-of.

X-MEN THE ULTIMATE COLLECTION

Fox

Films: 0 tot ***

Extra’s: ***

DE STER: Professor X, die een school heeft opgericht waar jonge mutanten met hun superkrachten leren omgaan om in harmonie samen te leven met gewone mensen. Diens nemesis Magneto gelooft niet in een cohabitatie en wil de scheef bekeken mutanten zo snel mogelijk aan de macht.

HET BREIN: Stripauteur Stan Lee en tekenaar Jack Kirkby, het team dat ook The Hulk en Spider-Man bedacht. Beide Marvel Comicgoeroes creëerden hun super(anti)heldenteam – met verder ook Wolverine, Storm en Nightcrawler – in de jaren 60 als verdoken commentaar op de discriminatie van minderheden en de rode koorts tijdens de Koude Oorlog.

DE FRANCHISE: In 2000 maakten X, Magneto en co hun Hollywooddebuut met Bryan ‘Usual Suspects’ Singers X-Men, nog steeds een van de beste spandexfilms ooit gemaakt. Twee sequels volgden: het even uitstekende, door Singer geregisseerde X-2 (2003) en het inferieure The Last Stand (2006). Ook de spin-off X-Men Origins: Wolverine (2008) ontgoochelde, in tegenstelling tot de recente prequel X-Men First Class (2011) met James McAvoy en Michael Fassbender als de jonge Xavier en Magneto.

DE KLASSIEKER: X-Men uit 2000. Het bewijs dat blitse special effects, knallende actie en intelligente ideeën wel degelijk samengaan.

DE BOX: De vijf films – in prima HD-transfer – werden in een fraai, X-vormig doosje gestopt samen met enkele postkaarten. Elke episode is voorzien van een audiocommentaar plus een copieuze dosis interviews, deleted scenes en docu’s, samen goed voor uren extra kijkplezier.

FAST & FURIOUS

Universal

Films: 0 tot **

Extra’s: ***

DE STER: De talloze gepimpte bolides die door deze straatracefilms scheuren, plus de exotische locaties en rondborstige babes. Of dacht u werkelijk dat het aanhoudende succes aan houten klazen als Vin Diesel en Paul Walker of de simpele misdaadplotjes te wijten was?

HET BREIN: Een moeilijke. Laat het ons houden op pulpproducent Neal H. Moritz, die eind jaren 90 een artikel over illegale straatraces in New York las, daar potentieel voor een actiethriller in zag en de hele serie – een mix van benzine en adrenaline – superviseerde.

DE FRANCHISE: Die heeft – behalve de titel – geen ruk gemeen met de racefilm The Fast and the Furious uit 1955, geproduceerd door B-filmkoning Roger Corman. In 2001 schoot de B-actiefilm The Fast and The Furious in een regie van Rob Cohen in vijfde versnelling richting boxofficepieken. Dat resulteerde in vier sequels – met de reüniefilm Fast Five (2011) als recentste titel – en twee kortfilms om de banden warm te houden. Ondertussen staat episode zes in de startblokken, voorzien voor 2013 en weer met Vin Diesel, Paul Walker, babes en bolides in de hoofdrollen. Fasten your seatbelts.

DE KLASSIEKER: Geen, al is Fast Five – waarin het originele team uit deel één opnieuw achter het stuur zit – best amusante popcornthrash.

DE BOX: De vijf films worden telkens gelardeerd met minimum zeventig minuten aan deleted scenes, making-ofs, storyboards en videoclips, plus een commentaartrack. Ook de twee kortfilms zitten erbij – Turbo-Charged Prelude (2003) en Los Bandoleros (2009), met als bonus de digital copy van Fast Five.

DAVE MESTDACH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content