EXTRA 2011: HET GROOT MEDIADEBAT

© © VRT
Tine Hens
Tine Hens Journaliste voor Knack

Woensdag 4/5, Canvas

Soms gebeuren er zulke belangrijke dingen in de wereld dat een openbare omroep die zijn taak ernstig neemt niet anders kan dan een extra programma inlassen. Ik heb het dan niet over aardbevingen, kernrampen, revoluties of de standrechtelijke executie van de meest gehate man ter wereld. Allemaal belangrijk, maar op een schaal van één tot tien net iets minder historisch dan de overname van VT4 en Vijftv door Vlaanderens vrolijkste jongensclub.

Nadat op de radio en in kranten iedereen die over deze virtuele aardverschuiving in het Vlaamsche medialand een mening te ventileren had dit tot zijn eigen tevredenheid had gedaan, stoften ze op de VRT Phara De Aguirre af en vroegen haar de hoofdrolspelers rond de tafel uit te nodigen voor een pittig en verhelderend debat.

Het werd pittig noch verhelderend. Het resultaat was vooral een krampachtige poging tot het voorspellen van het onvoorspelbare: de toekomst. De enige die misschien wat voor verheldering had kunnen zorgen, was de CEO van de jongensclub, Wouter Vandenhaute, maar hij stuurde zijn kat in de vorm van Peter Vandermeersch. Op dat ogenblik was het eigenlijk al duidelijk dat zo’n debat ofwel zinloos was, ofwel over iets anders moest gaan dan de concrete effecten van de overname van VT4. Maar zodra het schema omgegooid is, kun je blijkbaar moeilijk terug. Bovendien durfde niemand aan Phara te zeggen dat ze haar toch niet nodig zouden hebben. De toorn van big lady Phara wilden ze geen tweede keer over zich heen krijgen.

Rond de tafel zaten dus Christian Van Thillo, Ingrid Lieten, Peter Vandermeersch en Sandra De Preter. Voor het eigenlijke debat kon beginnen, wilde Phara toch even zeggen dat ze erg blij was dat Christian naast haar zat. Ook Ingrid – mediaminister – Lieten legde haar hand op zijn arm en kakelde dat ze bijzonder blij was hem hier te zien. Het werd een heel klein beetje gênant. Professioneel als ze is, zette Phara hierna haar masker van ernst op.

Vier uur per dag, had ze tot haar eigen verbazing vastgesteld. Zo lang kijkt de gemiddelde Vlaming televisie. Je zou verwachten dat een tv-maker blij is met zo veel aandacht, maar Phara niet. Phara vond het verontrustend. Phara vroeg aan haar gasten of zij ooit aan dat cijfer kwamen? Neen, natuurlijk niet, daarvoor hadden ze het veel te druk. Tv-kijken, leek de algemene consensus, is vooral voor mensen die niets beters te doen hebben. Tot zover de trots van de tv-maker. Een bakker die zo over zijn brood spreekt, kan zijn winkel sluiten.

Daarna drong Phara langzaam maar zeker tot de essentie door. Van Sandra wilde ze weten wat voor mensen Finnen eigenlijk zijn? Want naast de Vlamingen van Woestijnvis, zijn er natuurlijk ook de Finnen van Sanoma. Finnen zijn zeer rechtlijnig en betrouwbaar, antwoordde Sandra. We kunnen dus op onze twee oren slapen. De Vlaamse content en de Vlaamse cultuurgemeenschap waarop Ingrid Lieten in een verder vederlicht betoog zou hameren, kwamen niet in het gedrang. Wat zo’n Vlaamse cultuurgemeenschap in een wereld van diversiteit precies te betekenen heeft, daar werd niet op ingegaan. Blijkbaar is dat minder bepalend voor de toekomst van de televisie dan de verrassende vaststelling van de mediaminister dat er in de toekomst ook nog steeds actualiteit zal zijn.

Jaja, beaamde Christiaan. De toekomst zal spannend zijn. En crossmediaal. Phara verlangde toch wat meer concrete antwoorden. En dus gooide ze de wel zeer prangende vraag in de groep: ‘Wat met Blokken?’ Blokken blijft, suste Sandra De Preter. Er klonk een zucht van opluchting. Of was dat het sissen van lucht in de pan? Want over het bakken van lucht gesproken: dit debat kwam in aanmerking voor de wereldtitel.

Lees nog meer recensies en bedenkingen in de blog Testbeeld op KNACKFOCUS .BE

TINE HENS

‘Over het bakken van lucht gesproken: dit debat komt in aanmerking voor de wereldtitel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content