21.00 – één

Het Eurovisiesongfestival lijkt al jaren een drinkpoel voor de vreemdste vogels uit de bizz. Denk maar aan de blootsvoetse poppemiekes, transseksuele diva’s, rockende monsters, kw7elende robots, aalgladde Johnny Logans, gechoreografeerde holbewoners en meer van dat – ahum – moois. Dit jaar zal dat niet anders zijn: zowel in de halve finale als in de finale kan je je vergapen aan enkele op zijn zachtst gezegd bijzondere kandidaten.

Oekraïne. De travestiet Verka Serduchka is met Dancing Lasha Tumbai niet onbesproken. Verka moest zijn titel Danzing omdopen omdat Lasha Tumbai – blijkbaar Mongools voor slagroom – werd verstaan als Russia Goodbye. Bovendien vreesden conservatieve Oekraïners dat hij hen een slechte naam zou bezorgen en maakten ze vuurtjes met zijn cd’s.

Denemarken. Oekraïne is niet het enige land dat een man met moeders verkleedkoffer laat spelen. De Deense kapper Peter laat zijn alter eega DQ een poging wagen op het Eurovisiepodium met Drama Queen.

Groot-Brittannië. Het viertal Scooch kiest voor de bubblegumpop met een fout liedje van dertien-in-een-dozijn én opvallende stewardessoutfits. Leuk om te weten: tijdens de Britse voorronde kondigde Terry Wogan per ongeluk een andere groep als winnaar aan.

Zwitserland. In passend kostuum wil de bekende DJ Bobo ons ervan overtuigen dat Vampires are alive. In zijn thuisland was niet iedereen enthousiast. De evangelische christenen organiseerden een petitie omdat de tekst tot occulte praktijken zou aanzetten.

Israël. The Teapacks zijn al lang populair, maar het liedje Push the button zou te politiek getint zijn en zou verwijzen naar de nucleaire plannen van de Iraanse president Ahmadinejad. De jongens zelf willen eigenlijk ‘lachen met het terrorisme zonder namen te noemen’.

Ierland. Meer van dat: met They Can’t Stop the Spring zingt het Ierse Dervish een liedje over de Praagse Lente. Het haalt haast letterlijk de woorden aan van de Tsjechische leider Alexander Dubcek over de brute Russische tanks.

En dan zijn er nog de Duitse zanger Roger Cicero die de swingjazz introduceert, het Litouwse 4Fun dat het haalde van een collectief groentes, de Finse ex-vorkheftruckchauffeuse Hanna Pakarinen, de Franse troubadours Les Fatals Picards en andere verrassende acts.

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content