Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Prins van de duisternis – ‘Edge of Darkness’, de Britse cultserie uit 1985, blijft 25 jaar later stevig overeind.

Reeks: ***

Extra’s:

(Just Entertainment) Reeks. Terwijl de remake van Edge of Darkness met Mel Gibson in de hoofdrol nog in de zalen loopt, komt de originele serie uit de jaren 80 uit op dvd. Eind 1985 kluisterde de BBC miljoenen Britten aan de buis met een zesdelige thriller over een politieagent die na de moord op zijn dochter op zoek gaat naar de daders en zo langzaam een groot complot blootlegt waarin de ontluikende groene beweging, kernenergie, geheime diensten en de Britse regering een hoofdrol spelen. De reeks was toen eerst te zien op BBC2, maar sloeg zo aan bij publiek en vooral critici dat de Britse openbare omroep daags na de uitzending van de laatste aflevering de hele serie nog eens op het eerste net liet zien. Jawel, herhalingen zijn echt van alle tijden.

Aangezien Edge of Darkness bijna een kwarteeuw oud is en het verhaal sterk steunt op de paranoïde sfeer die er heerste in het Groot-Brittannië van de jaren 80, zou je verwachten dat de reeks vandaag stevig gedateerd is. Van bij de eerste scènes maakt de serie echter allesbehalve een verouderde indruk. Sterker nog: ze komt zelfs modern over. Edge of Darkness – dat in 2000 nog op de vijftiende plaats eindigde in de lijst van beste Britse tv-programma’s aller tijden van het British Film Institute – is immers veel meer dan zomaar een thrillerreeks. In de eerste twee afleveringen draait het verhaal bijvoorbeeld veel meer rond de pijn die politieman Ronald Craven voelt nadat zijn dochter voor zijn ogen doodgeschoten wordt en lijkt de serie veeleer een psychologisch drama, met lang uitsponnen scènes waarin de man zit te rouwen en herinneringen ophaalt aan een gelukkiger verleden.

Zelfs als de spannende plot in gang geschoten is en er een resem schimmige organisaties en al dan niet te vertrouwen geheime agenten over het scherm passeert, blijven de schrijvers dieper en dieper in de psyche van de personages graven, zodat de reeks steeds rijker wordt. Tel daarbij nog de duistere, dreigende muziek geschreven door Eric Clapton en de gedurfde soundtrack – met songs van onder meer Tom Waits en Willie Nelson – en je krijgt een serie die vandaag nog altijd staat als een huis.

Geen extra’s.

Win 3 exemplaren van Edge of Darkness. Zie pagina 6. Trakteert op

KNACKfocus .BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content