Dwars door Amerika

Dwars door Amerika
Jorik Leemans
Jorik Leemans Freelancejournalist

Woensdagen 18/1 en 25/1, 21.25, één

‘Als de machtigen hun positie gebruiken om anderen te pesten, verliezen we allemaal.’ Meryl Streep was tijdens de recentste uitreiking van de Golden Globes niet mals voor president-elect Donald Trump, maar in november bleek toch dat een groot deel van de Amerikaanse kiezers naar een nieuwe wind verlangde. VRT-journaliste Karine Claassen (26), onder meer bekend van haar reportages voor De afspraak, trok in december drie weken lang door de Verenigde Staten en onderzocht hoe de Amerikanen naar de toekomst kijken en wat zij van president Trump verwachten. Het resultaat: een reportagereeks in twee delen.

KARINE CLAASSEN:Dwars door Amerika is het mooiste project dat ik tot nu toe voor de VRT heb mogen maken. Het is bijna meer een documentairefilm, een reisverhaal waarin ik in de ziel van mijn Amerikaanse leeftijdsgenoten probeer te kijken. Evident was dat niet, maar het is me wel gelukt, ook omdat ik mezelf voor een deel heb blootgegeven. Dat maakt mij natuurlijk kwetsbaar, maar het levert wél authentieke televisie op. Of dat hoop ik toch.

Je noemde het op Twitter ‘een van mijn meest intense filmervaringen’.

CLAASSEN: Toen ik aan mijn reis begon, wist ik alleen dat ik in drie weken tijd van New York naar LA wilde reizen, dat ik wilde improviseren en dat ik generatiegenoten wilde opzoeken. Ik wilde geen duidingsstuk over Clinton versus Trump maken, maar een diepmenselijk portret van de mensen die ik tijdens mijn tocht zou tegenkomen. Dat was een bewuste keuze. Ik wilde proberen om mezelf te identificeren met de mensen die voor mij zaten. Ik vond het ook interessant om net hén aan het woord te laten: het zijn allemaal twintigers – mensen op een kantelpunt in hun leven – in een land dat op een kantelpunt zit.

Dat geldt ook voor jou. Je wordt als ‘de rijzende ster van de VRT’ bestempeld.

CLAASSEN: Anderen mogen dat schrijven, maar dat wil niet zeggen dat het zo is. (lacht) Het is supersympathiek, dat wel, maar ik hecht er niet veel geloof aan. Het legt alleszins geen grote druk op mijn schouders. Die druk is er wél omdat ik voor het eerst een project met mijn hart heb gemaakt. Ik ben nog heel groen achter de oren en probeer mijn stijl nog wat te vinden. De essentie is dat ik naar de mensen luister. Soms moet je durven te zwijgen tot ze zelf opnieuw beginnen te praten. Dát is de kracht van een goed gesprek. Dat klinkt dan wel als een cliché, toch vergeten we het te vaak.

Wat verwacht je zelf van president Trump?

CLAASSEN:Net als Meryl Streepwas ik heel verontwaardigd over bepaalde van zijn uitspraken. Je verwacht meer van de toekomstige president van een van de machtigste landen ter wereld. Ik hoop dat hij het tegendeel bewijst, dat de mensen die aanvankelijk hun adem inhielden, een beetje kunnen ontspannen. Iemand in New York noemde Trump een wildcard: het is onduidelijk waar zijn presidentschap toe zal leiden, maar ik wens hem veel succes.

JORIK LEEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content