Voor wie er niet genoeg van kan krijgen: een overzicht van de belangrijkste recente releases.

Te verkrijgen via www.bbcshop.co.uk. Geen Nederlandse ondertiteling.

FOCUSTRAKTEERT: Win Dvd’s van The Office, The West Wing, Keeping Up Appearances, Shogun, CSI, ER, Buffy, The X-Files en Foyle’s War. Zie pagina 6.

Star Trek Voyager Seizoen 1 (Paramount)

Serie De vierde tv-incarnatie van de legendarische Star Trekfranchise – die in de VS in première ging in 1995 en hier te zien was op Kanaaltwee – neemt van bij het begin een gewaagd uitgangspunt in. In de eerste aflevering zien we hoe het ruimteschip USS Voyager – met de vrouwelijke kapitein Kathryn Janeway – tijdens een achtervolging van een rebellenschip door de mysterieuze macht Caretaker 70.000 lichtjaren ver wordt geslingerd. Daar moet de crew een alliantie aangaan met rebellerende Federation-officieren. Samen proberen ze weer thuis te raken, reizend door een onbekend deel van de ruimte vol exotische volkeren. ‘To boldly go… ‘ wordt hier dus meer dan ooit in de praktijk gebracht.

Ondanks de nieuwe volkeren én de vrouwelijke kapitein, voelt Voyager echter af en toe toch aan als een afkooksel van the real stuff en soms lijkt het verhaal enkel de aanleiding voor een rondje pseudo-wetenschappelijk gewauwel. Dat betekent echter niet dat de reeks niet de moeite waard is: in de mindere afleveringen is Voyager onderhoudend, en in de episodes waar het verhaal wel uit de verf komt, kan de vierde Star Trek naast het beste uit de hele franchise staan.

Extra’s De Voyager-dvd komt net als de reeksen Deep Space Nine en The Next Generation in een schitterende box met zes schijfjes, waarvan er vier gevuld zijn met de vijftien afleveringen van het eerste seizoen. De vijfde disc bevat onder meer interviews met cast en producers, een korte docu over de visuele effecten en een featurette over de wetenschappelijke concepten die in Voyager aan bod komen. De leukste extra staat echter op disc zes: twee afleveringen van de originele Star Trek-serie, Arena en The City on the Edge Forever. Een voorsmaakje voor de fans, want eind augustus komt de originele Star Trek ook uit op dvd.

The Best of Monty Python’s Flying Circus (BBC)

Serie De dvd is het perfecte medium voor Monty Python’s Flying Circus. Neen, niet omdat je zo een Python-marathon kunt houden – want eerlijk gezegd: na een uur Python-waanzin word je zelf een beetje licht in het hoofd – maar omdat je zo met de afstandsbediening in de hand op je eigen tempo alle legendarische sketches kunt bekijken. En zo zijn er nogal wat: Bicycle Repair Man, Funniest Joke in the World, The Dead Parrot, Hell’s Grannies, The Spanish Inquisition, Ministry of Silly Walks. Als je zo het lijstje bekijkt, kun je enkel concluderen dat de Pythons de Beatles van de Britse humor zijn.

Monty Python (oorspronkelijk getiteld Owl Stretching Time) kwam voor het eerst op de Britse tv in 1969, op een tijdstip dat voordien voorbehouden was voor religieuze programma’s. Je kunt je bijna niet voorstellen wat een schok de oneerbiedige, absurde, manische bende geweest moet zijn voor de nietsvermoedende kijker, met hun sketches die zowat iedere bevolkingsgroep in Groot-Brittannië over de hekel haalden. Als je nu naar Monty Python kijkt, valt de sociale satire echter een stuk minder op. Wat vooral overblijft, is de geniale manier waarop het programma televisie zelf in haar hemd zet – het nieuwsverslag, de documentaire, de oerserieuze talkshow… ze worden allemaal weergaloos geparodieerd – én het poëtische taalgevoel van de Pythons, waarvan The Dead Parrot ( ‘This is an ex-parrot’) natuurlijk het beste voorbeeld is.

The Best of Monty Python’s Flying Circus brengt alle onsterfelijke sketches samen en laat de mindere (want die waren er ook genoeg) achterwege. Voor wie is opgegroeid met snelle Britse sketchcomedy als The Fast Show, Big Train en Smack The Pony kunnen sommige stukken in Monty Python wel eens wat lang uitgesponnen lijken, maar precies daarom is, zoals al gezegd, de dvd het perfecte medium voor Monty Python.

Extra’s Deze box bevat drie disks met hun verzameld werk en een vierde schijfje met Live at Aspen, een show uit 1998 waar de overblijvende Pythons én de overleden Graham Chapman (in een urne) samenkomen om te vertellen over het ontstaan van Monty Python, de films en hun invloed op comedy. Verder ook nog Sing-a-long Lumberjack Song, biografieën, fotogalerij.

Foyle’s War

SerieFoyle’s War, van Anthony Horowitz, de productieve jeugdschrijver die ook al Murder in Mind uit zijn pen liet vloeien, kreeg in Groot-Brittannië het label ‘de nieuwe Inspector Morse’ mee. Nu hoor ik u denken: hoera, nog een slechtgehumeurde detective van middelbare leeftijd met vreemde trekjes, net wat we nodig hadden. Maar hoofdinspecteur Foyle kan toch zijn streng trekken tussen Morse, Frost en andere Dalziels. De setting speelt daarbij een grote rol: Foyle’s War speelt zich namelijk af aan het begin van WO2, tijdens de zogenaamd ‘Phony War’, toen de Engelsen dachten dat de Duitse invasie niet af te wenden was. Foyle zou maar wat graag zijn steentje bijdragen tot de oorlogsinspanningen van Groot-Brittannië, maar hij komt er al snel achter dat er in het thuisland genoeg misdaad is om zich mee bezig te houden.

Extra’s Box van vier dvd’s, met de vier eerste afleveringen (telkens ongeveer honderd minuten) uit de reeks. Geen extra’s, behalve enkele trailers.

Angel Seizoen 3 (Fox)

Serie In de VS viel vorige week na vijf seizoenen het doek over Angel, waardoor deze spin-off het dus twee jaar minder lang heeft uitgehouden dan moederreeks Buffy. Dat betekent echter niet dat Angel ook kwalitatief de mindere is. Angel – opgebouwd rond het eerste vriendje van Buffy, een gekwelde vampier met een ziel die gedoemd is op aarde rond te dwalen – is een meer volwassen, donkerder versie, waarin het hoofdpersonage (een broeierige David Boreanaz) als een soort film noir-detective û compleet met cynische oneliners û op zoek gaat naar verloren zielen.

In het derde seizoen moet Angel alleen verder na de (tijdelijke) dood van zijn geliefde Buffy. Hij verlaat het klooster waar hij vrede zocht en keert terug naar Los Angeles (de stad van de engelen, snapt u?), naar zijn L.A. Angel Investigations-team, om de bovennatuurlijke misdaad te bevechten.

Extra’s Commentaar bij drie afleveringen, deleted scenes.

Keeping Up Appearances Seizoen 1 & 2 (Warner/BBC)

Serie Snobs, ze zijn een geliefd onderwerp in sitcom, en dan vooral in Britse sitcoms, die zo vaak drijven op klassenverschillen. De snob der snobs is natuurlijk Hyacinth Bucket (spreek uit: Bouquet), een vrouw met een olifantenhuid die in haar queeste naar een betere maatschappelijke positie als een bulldozer over alles en iedereen davert die haar in de weg staan. In de eerste plaats Richard, haar man die tussen alle mislukte societyfeestjes, zoektochten naar Hyacinths demente vader en ontmoetingen met zijn schoonfamilie stoïcijns kalm blijft. Hoewel Hyacinth een totaal afstotelijk personage is, werd Keeping Up Appearances toch een fenomenaal succes, en niet alleen in Groot-Brittannië en de rest van Europa. Keeping Up Appearances is ook een van de zeldzame Britse comedy’s die tevens in de VS aansloegen. Nu, Britse comedy heeft nogal eens de neiging om kijkers in twee groepen te verdelen: ofwel ben je er weg van, ofwel vind je het niet om aan te zien. Dat geldt niet alleen voor meer gewaagde humor als The Fast Show of The Office – waar gemengde reacties normaal zijn – maar ook voor de mainstream comedy, zoals Are You Being Served, Allo, Allo én Keeping Up Appearances. De sketchmatige personages die altijd op dezelfde manier reageren, de catchphrases, de voorspelbare verhalen, de ene kan er niet genoeg van krijgen, de andere houdt het na anderhalve aflevering voor bekeken.

Extra’s Enkele deleted scenes en biografieën van de cast.

Shogun (1980, Paramount)

Serie Uit de glorieuze tijd toen miniseries allesbehalve mini waren, komt dit tien uur durende epos, gebaseerd op de bestseller van James Clavell. De zeventiende-eeuwse Engelse navigator John Blackthorne (Richard Chamberlain) strandt na een schipbreuk in Japan, waar er net een machtsstrijd aan de gang is tussen de twee warlords Toranaga en Ishido. Nadat hij over zijn oorspronkelijke cultuurschok ( ‘I piss on you and your country’) heen is, wordt Blackthorne een bondgenoot van Toranaga. Hij dompelt zich onder in de Japanse samenleving, begint een verboden romance met de bloedmooie tolk Lady Mariko en gaat een machtsstrijd aan met de lokale jezuïeten, die hun handelsmonopolie bedreigd zien.

Shogun werd gedraaid met een budget van 22 miljoen dollar, waarvan 3 miljoen alleen al naar de kostuums en de sets ging. De grote verdienste van de serie is dat de makers het risico namen om de oude Japanse cultuur zo gedetailleerd en genuanceerd mogelijk naar het scherm over te brengen, zonder in clichés en vooroordelen te vervallen. Die documentaire aanpak loopt echter het verhaal niet voor de voeten, en Shogun bezit genoeg drama en plotwendingen om ondanks het gezapige tempo te blijven boeien. Voor zender NBC was Shogun, ondanks het succes van Roots enkele jaren eerder, een enorme gok, maar de reeks trok miljoenen kijkers, en deed in de VS restaurants en bioscopen leeglopen.

Extra’s Dit is een uitgave die een legendarische serie als Shogun eer aandoet. Vijf schijfjes met naast de serie een 13-delige making of en informatie over de Japanse cultuur. Regisseur Jerry London levert ook commentaar bij enkele scènes.

Kung Fu Seizoen 1 (Warner)

Serie Nog meer oosterse mystiek, maar ditmaal met een stevige westerse saus overgoten. In deze ‘chop suey western’ uit begin jaren zeventig speelt David Carradine Kwai Chang Caine, een Chinees-Amerikaanse shaolinpriester die eind negentiende eeuw door het wilde Westen zwerft op zoek naar zijn verdwenen broer en diepere wijsheid. De kale Caine – die enkel in spreuken uit fortune cookies lijkt te spreken – is niet alleen priester maar ook meester in kungfu, iets wat hem vooral van pas komt om de bad guys van het wilde Westen van antwoord te dienen.

Het geflirt in Kung Fu met de zenwijsheden uit het oosten komt nu tamelijk irritant want oppervlakkig over, maar de gevechtsscènes – in gestileerd slowmotion – zijn wel nog altijd spectaculair. Samen met de films van Bruce Lee – die als raadgever optrad voor deze serie – zorgde Kung Fu er dan ook voor dat de oosterse gevechtskunsten in de jaren zeventig hier in het westen uiterst hip werden. En de invloed van de reeks op Quentin Tarantino is niet te onderschatten.

Extra’s Twee documentaires over de making of en over de oosterse filosofie in Kung Fu.

Yes Minister Seizoen 3 (Warner/BBC)

SerieYes Minister was de favoriete reeks van Margaret Thatcher, die er persoonlijk voor zorgde dat scenarist Anthony Jay geridderd werd. De serie was echter niet alleen bij Thatcher populair, in het Groot-Brittannië van de jaren tachtig was Yes Minister verplichte kost voor alle politici en journalisten én een groot kijkcijfersucces. Yes Minister is een beetje zoals TheWest Wing, maar dan een stuk cynischer. De machinaties van de politiek worden blootgelegd, maar terwijl in The West Wing idealisme overheerst en het team rond president Bartlet resultaten boekt (hoewel niet altijd), draait bij Yes Minister alles rond de status-quo. James Hacker, de gepassioneerde Minister for Administrative Affairs, wiens ervaringen centraal staan in de reeks, wordt immers constant tegengewerkt door Sir Humphrey Appleby – een van die onvergetelijke personages uit de Britse sitcom. Appleby is een machiavellistische bureaucraat die erop toeziet dat alle macht bij de ambtenarij blijft en die de nieuwe minister bedelft onder jargon en spitsvondigheden. De verhouding Hacker-Appleby ( ‘We’ve become rather fond of each other, like a terrorist and his hostage‘) is nog altijd klassiek.

Extra’s In tegenstelling tot vele andere Britse sitcoms evolueerden de machtsverhoudingen in Yes Minister wel. Vooral in het derde seizoen krijgt Hacker het politieke spel langzaamaan onder de knie en hij kan Appleby af en toe zelfs een nederlaag toedienen. De climax van jaargang drie is dan ook de speciale kerstaflevering uit 1984, Party Games, waarin Hacker – zonder zelf echt te weten waarom – wordt uitgeroepen tot eerste minister (de reeks zou daarna nog twee jaar verder lopen onder de titel Yes Prime Minster). Deze extra lange episode staat als extra op de dvd, naast enkele profielen van de acteurs.

The West Wing Seizoen 3 (Warner)

Serie The West Wing is de beste politieke soap aller tijden en het bewijs dat je van een uiterst complexe materie toch nog boeiend drama kunt maken, zonder dat je daarom meteen alles kapot moet vereenvoudigen. Deze reeks rond de Amerikaanse president Josiah Bartlet neemt zijn kijkers serieus en in het thuisland weet het publiek dat te waarderen. Bij ons wordt The West Wing helaas uitgezonden op een onmogelijk uur, dus zijn wij meer op de dvd-uitgaves aangewezen. Het derde seizoen ging van start vlak na de aanslagen van elf september, en een groot deel van de verhaallijnen draait dan ook rond het internationale terrorisme. Maar ook Bartlets mogelijke herverkiezing is een belangrijke rode draad, zodat deze derde jaargang in een jaar van Amerikaanse presidentsverkiezingen niet te missen is. Dankzij The West Wing krijg je een betere kijk op het gebeuren dan met krantenbijlages, documentaires en nieuwsuitzendingen, en het is nog fantastisch entertainment ook!

Extra’s Geen. Maar je krijgt er wel Isaac and Ishmael bij, een speciale aflevering die naar aanleiding van de aanslagen van 9/11 is opgenomen.

Starsky & Hutch The Complete First Season (Columbia)

Naar aanleiding van de bioscoopremake is nu ook het eerste seizoen van deze politieserie uit de jaren zeventig op dvd uitgebracht. Starsky & Hutch was een van de eerste hits van producer Aaron Spelling ( Love Boat, Charlie’s Angels, Dynasty, Beverly Hills 90210) en dankte zijn populariteit aan de autoachtervolgingen in de roodwitte Gran Torino en de kleurrijke nevenpersonages – informant Huggy Bear! Maar vooral het samenspel tussen de twee hoofdpersonages sloeg gensters. Dave Starsky (de harde straatjongen, die de ene oneliner na de andere afvuurt en verslaafd is aan junkfood) en Ken Hutchinson (een blonde, welopgevoede yogabeoefenaar) waren dan wel tegengestelde polen, als het erop aankwam, sprongen ze voor elkaar in de bres, of het nu ging om een verkeerd gelopen gijzeling of om een afgesprongen relatie. Dertig jaar na datum zijn de actiesequenties natuurlijk een beetje verouderd, maar de vuur-en-water-relatie tussen het onafscheidelijke duo detectives – ‘Hutchsky’, zoals ze bij het productieteam bekend stonden – is nog altijd entertainend. De dvd bevat het volledige eerste seizoen, de twee uur lange pilot inbegrepen. Op de extra’s veel reclame voor de remake (fotogalerie, making of) maar gelukkig ook enkele docu’s over de serie én – een godsgeschenk voor de seventiesfreaks – de originele tv-spots. De verpakking, een eerbetoon aan de Torino, is evenwel de grootste blikvanger.

The Man From UNCLE

Nog iets verder terug in de tijd (halverwege de jaren zestig) met deze spionageserie. De reeks werd door producer Norman Felton en James Bond-schrijver Ian Fleming bedacht tijdens een lunch (vandaar de naam van het hoofdpersonage, Solo, naar een personage in Diamonds Are Forever) – Fleming moest zich later wel onder druk van de Bond-producers terugtrekken. Alles draait om oorlogsveteraan Napoleon Solo, lid van de internationale organisatie UNCLE ( United Network Command for Law Enforcement) en zijn helpende hand Ilya Kuryakin, die het moeten opnemen tegen de internationale misdaadorganisatie TRUSH. De afleveringen volgen een geijkt stramien: Solo en Kuryakin krijgen hun opdracht – over het algemeen is niet minder dan de hele wereld in gevaar – in het hoofdkwartier van UNCLE, komen een paar keer in levensgevaar en lossen uiteindelijk de zaak op. Waarna Solo met het meisje mag aanpappen. Uit begin juni.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content