Dvd:The Silence of the Lambs/Special Edition (Fox) van Jonathan Demme.

Video: Cruel Intentions/Sexual Provocation (Columbia Tristar) van Roger Kumble. Miss Julie (Indies) van Mike Figgis. Friends (Warner) series 7, episodes 9 tot 24 op vier cassettes.

Miniseries: *** Extra’s: ** (Columbia Tristar Home Entertainment)

Verschillende filmmakers braken reeds hun tanden op de SF-bestseller Dune van Frank Herbert uit 1965. In 1975 kondigde de Chileense cultregisseur Alexandro Jodorowsky een grootschalige filmadaptatie aan met grensverleggende special effects van Douglas Trumbull ( 2001: A Space Odyssey), maar van die droom kwam niets terecht. Negen jaar later waagde David Lynch zijn kans, maar uiteindelijk kwam slechts een fel verminkte versie van deze Dino De Laurentiis-productie in de bioscoop. Een flop van formaat, maar volgens adepten van de regisseur is de lange versie (een rariteit op Amerikaanse video) de herontdekking overwaard.

Inmiddels moeten we ons behelpen met de recente miniseries die eind vorig jaar in première gingen op het Amerikaanse Sci Fi Channel. Scenarist-regisseur John Harrison blijft in deze ruim vierenhalf uur durende tv-productie angstvallig trouw aan de tekst van Herbert. Hij bezit misschien niet het visionaire talent van Lynch, maar zijn regie is vaak virtuoos. Zijn plechtstatige mise-en-scène contrasteert weldadig met het dolgedraaide snel monteren van de meeste recente SF-spektakels en laat de draagwijdte van de serieuze thema’s vol bijbelse allusies volledig tot haar recht komen. Ook de vorstelijke fotografie van Vittorio Storaro (die hier meer dan ooit boetseert met licht) en de inventieve decors en kostuums (met invloeden van art deco tot Japanse samoerai) maken er een rijkelijke picturale belevenis van.

Dune speelt op de woestijnplaneet Arrakis waar het water zo schaars is dat de bewoners er pakken dragen die hun zweet destilleren en drinkbaar maken. De natuurlijke rijkdommen van de planeet zijn de felbegeerde en levensnoodzakelijke kruiden (waar Dune zijn bijnaam van ‘spice-odyssey’ aan dankt), afgescheiden door gigantische zandwormen, die door het woestijnvolkje _ de mysterieuze Fremen _ bereden worden. De fraaie special effects zijn echter nooit overdonderend, maar staan altijd ten dienste van een archetypisch verhaal (de komst van een nieuwe messias), gestoffeerd met politieke complotten tussen verschillende dynastieën en allerlei religieus-mythologische motieven. Thematisch is Dune verwant aan de Star Wars-reeks van George Lucas, maar deze tv-productie is oneindig superieur aan het kinderachtige geklungel van de Luke-Skywalkersage. De kijker wordt hier niet beschouwd als een afgestompte hersenloze adolescent, maar als een volwassene die zelf kan denken en voelen.

Twee documentaires van een half uur bieden achtergrondinformatie over dit prestigeproject. Voorts ook een fotogalerie en enkele trailers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content