Downton Abbey

'DOWNTON ABBEY'. Een bij momenten spannend kostuumdrama.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

UPS & DOWNS – Het Britse kostuumdrama ‘Downton Abbey’ mag dan aan de klassieker ‘Upstairs, Downstairs’ doen denken, het blijft uitstekende televisie.

Seizoen 1

Reeks: *** Extra’s: ** (Universal)

Reeks. Een kostuumdrama dat gaat over het wel en wee in een groot landhuis begin 20e eeuw, waar rijke aristocraten en hun bedienden in twee gescheiden werelden leven: het had evengoed de beschrijving kunnen zijn van Upstairs, Downstairs, de legendarische BBC-serie uit de jaren 70. Meer zelfs, Downton Abbey doet zo hard aan die klassieke tv-serie denken dat de mensen die vorig jaar voor de BBC met een remake van Upstairs, Downstairs bezig waren, hun ongenoegen een paar keer uitten in de media. Ze maakten zich overigens onterecht zorgen: Downton Abbey was in 2010 wel een groot kijkcijfersucces voor ITV, de concurrent van de BBC, maar ook het nieuwe Upstairs, Downstairs, dat in december op het scherm kwam, sloeg aan. Van beide series komt er in de volgende maanden dan ook een tweede seizoen op de Britse televisie.

Op het eerste gezicht zou je Downton Abbey dus – samen met de ontelbare Jane Austen-verfilmingen van de laatste jaren – een bewijs kunnen noemen dat Britse kostuumdrama’s weinig meer doen dan aloude thema’s en verhalen herkauwen. Dat zou echter te streng zijn: de reeks mag dan niet echt origineel zijn, de zeven afleveringen van dit eerste seizoen vormen wel uitstekende televisie. Schrijver Julian Fellowes, die ook de Robert Altman-kostuumfilm Gosford Park pende, weet de verwikkelingen onder de aristocraten en het personeel mooi door elkaar te weven en de acteurs spelen op hoog niveau. Vooral de historische achtergrond tilt het verhaal op: Downton Abbey speelt zich namelijk af op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, een conflict dat het einde inluidde van de almacht van de aristocratie in Groot-Brittannië en de rest van Europa. Als kijker weet je dus, een beetje zoals bij Mad Men, beter dan de personages zelf wat voor omwentelingen hen boven het hoofd hangen, wat voor extra spanning zorgt. Kortom: zelfs mensen die, zoals ondergetekende, het Britse kostuumdrama niet echt genegen zijn, kunnen aan Downton Abbey plezier beleven.

Extra’s. Enkele commentaartracks, gewiste scènes, een making-of en een blik in het huis waar de reeks gefilmd wordt.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content