22.25 – Canvas

DODEN OM TE SPELEN

Zetten videogames aan tot geweld? Het debat is al jaren aan de gang, een sluitend antwoord laat voorlopig op zich wachten. Wie even rondsurft op het internet, kan met gemak argumenten vinden tegen geweld in games, want er zijn genoeg wetenschappelijke studies waarin gewaarschuwd wordt voor de corrumperende invloed van dingen als Doom of Carmageddon op de geest van onze kinderen. Alleen: er zijn evenveel onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat het allemaal zo’n vaart niet loopt, dat videospelletjes niet aanzetten tot geweld. Doden om te spelen, de documentaire die Overleven vandaag uitzendt, maakt een stand van zaken op.

Onderzoek heeft uitgewezen dat videogames geen nutteloos tijdverdrijf zijn en dat gelaagde spelletjes zoals The Sims kinderen vaardigheden aanleren die ze in de informatiemaatschappij nodig hebben, zoals multitasking of inzicht in complexe situaties. Maar wat als de game extreem gewelddadig is? Worden de positieve effecten dan niet uitgevlakt? Wetenschappers die schietpartijen op scholen van naderbij bekeken, kwamen tot de conclusie dat de daders vaak een extreme obsessie voor gewelddadige computerspelletjes hadden. Het Amerikaanse leger gebruikt zelfs brutale videogames om hun rekruten alert te maken en voor te bereiden op oorlogsstress. Overleven stelt zich de vraag of kinderen dan niet op dezelfde manier worden beïnvloed.

The Game HH David Fincher, VS 1997. VijfTV zendt deze psychologische thriller met Michael Douglas en Sean Penn uit verspreid over twee dagen. Nochtans klokt Finchers terreurmysterie, waarin de rollen tussen een rijke egoïst en zijn minder begunstigde broer omgedraaid worden, netjes af op 128 minuten. Zijn ingenieuze nachtmerrie, door hem zelf omschreven als ‘een prachtige mindfuck’, lost de verwachtingen niet helemaal in, maar Fincher legt net als in Panic Room de vinger op de pols van de hedendaagse paranoia. (13.45 – VijfTV) Escapade in Japan (0) Arthur Lubin, VS 1957. Een van de vele mindere producties van RKO, de dynamische studio achter onder meer Citizen Kane. Een familiefilm, als brug om het oorlogsleed te verzachten tussen Japan en de VS met kindersterren als Jon Provost en Roger Nakagawa, waarin zelfs Clint Eastwood – toen 27 jaar – even opduikt als marinier Dumbo! (15.00 – BBC2)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content