Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Goed nieuws! De gezondheid van de gemiddelde Vlaming is er vorig jaar geweldig op vooruitgegaan. En daar is een eenvoudige reden voor: we kijken minder televisie. Volgens de cijfers die het Centrum van Informatie over de Media (CIM) verzameld heeft, keek de modale Vlaming in 2009 dagelijks zowat tien minuten minder lang televisie dan in 2007, het jaar waarin onze collectieve tv-verslaving op zijn hoogtepunt was. Bovendien blijkt de opmars van digitale tv ervoor te zorgen dat we niet meer, maar minder voor het scherm zitten dan vroeger, omdatwe selectiever kunnen kijken.

Ja, maar waarom zijn we dan gezonder geworden, vraagt u zich nu wellicht af. Wel, enkele dagen voor de CIM met zijn cijfers naar buiten kwam, stond er in elke krant een berichtje over hoe te veel tv-kijken slecht is voor de gezondheid. Een team van Australische artsen kwam tot die conclusie na een onderzoek waarin achtduizend mensen zes jaar gevolgd werden. Wie meer dan vier uur per dag voor tv zit, heeft bijna vijftig procent meer kans om op termijn ziek te worden, en het risicoop een hartaanval ligt zelfs tachtig procent hoger. De arts die het onderzoek leidde, zet veel tv-kijken als gezondheidsrisico dan ook in dezelfde categorie als roken, te dik zijn of slecht eten.

Zodoende, van twee één: we hebben vorig jaar collectief minder tv gekeken, dus is onze gezondheid erop vooruitgegaan. Helaas is het niet zo eenvoudig. Als je verder keek dan de titels van de krantenartikels – die allemaal een variant waren op ‘Tv-kijken is slecht voor de gezondheid’ – bleek immers dat vooral zitten nefast is voor ons lichaam, en tv-kijken is nu eenmaal een activiteit die we meestal zittend uitvoeren. Maar als u bijvoorbeeld net de tv uitgeschakeld hebt om in de zetel dit tijdschrift ter hand te nemen (waarvoor dank overigens), dan bent u natuurlijk nog altijd ongezond bezig. En daar zit ook het probleem metde cijfers van de CIM: volgens het onderzoekscentrum is het tv-gebruik in 2009 verminderd omdat de modale Vlaming meer tijd op het internet doorbracht – en surfen is ondanks die benaming ook iets wat je over het algemeen zittend doet.

We vermoeden dan ook dat een Australiër die eerst acht uur gaat fietsen en daarna vier uur voor tv gaat uitblazen, toch nog altijd gezonder zal zijn dan iemand met een kantoorbaan die ’s avonds enkel het journaal bekijkt. Dat is echter een nuance die de onderzoekers nalieten te vermelden en die ook in geen enkele media die het berichtje overnamen, werd aangebracht. Vorige week deden we in onze bespreking van het boek Connecting Social Problems and Popular Culture de voorspelling dat in 2010de populaire cultuur de schuld zou krijgen van een wantoestand in de maatschappij. We hadden niet gedacht dat die voorspelling zó snel zou uitkomen.

Stefaan Werbrouck

We hebben vorig jaar collectief minder tv gekeken, dus is onze gezondheid erop vooruitgegaan. Of niet soms?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content