De tussenstand

Kinderfantasie prikkelen in quarantainedagen? Prentenboek Elke dag iemand anders van Jef Aerts en illustratrice Merel Eyckerman kan soelaas bieden.

Daarin entertaint Juno haar jongere broertje Billy door zich elke dag in een nieuwe vermomming te hijsen. Maar het boek is niet louter een handleiding voor hoe je baas van het orkest of racepiloot in de schoolbus speelt.

Merel Eyckerman: Neen, het heeft ook een psychologisch tintje, want Juno wórdt ook die figuren en slaat op de duur een beetje door. In het midden van het boek komt er een groot beest tevoorschijn, waardoor je je afvraagt of Juno haar broer meesleurt in dat donkere kantje dat ze blijkbaar heeft. Uiteindelijk trekt hij haar daar weer uit. Dat vond ik mooi aan Jefs tekst.

Als je zelf niet aan het tekenen bent, is er veel kans dat je boven een graphic novel hangt.

Eyckerman: Zoals de reeks De Arabier van de toekomst. De auteur Riad Sattouf heeft nog voor Charlie Hebdo gewerkt en is na de aanslagen in Parijs zijn levensverhaal beginnen te tekenen. Je ziet hem opgroeien tussen twee werelden, in Frankrijk bij zijn grootmoeder en ook in Syrië, waar zijn vader universiteitsprofessor was. Daar komen allerlei conflicten tussen, zowel binnen als buiten het gezin. Heel knap. Vlak voor de coronamaatregelen ben ik nog samen met mijn man Benjamin Leroy, die ook illustreert, op de Foire du Livre geweest, de Franstalige boekenbeurs in Brussel. Daar hebben we Simon Spruyt gezien, die met Bouvaert, elegie voor een ezel een bijzonder mooi historisch verhaal heeft getekend over een barokschilder in de Antwerpse Gouden Eeuw. De tekeningen zijn indrukwekkend.

De tussenstand

Zelf teken je niet alleen voor kinderboeken, maar ook voor poëziebundels.

Eyckerman: Als het over poëzie gaat, kun je niet om Jaap Robben heen, met wie zowel Benjamin als ik apart al heb samengewerkt. Hij schrijft gedichten voor kinderen en ook volwassenen. Zijn taal is zo eenvoudig en toch zo doordacht dat hij heel wijd kan gaan. ’s Nachts verdwijnt de wereld, de bundel waaraan ik heb meegewerkt, is een selectie voor een iets ouder publiek. Hij is heel goed in het tot leven wekken van kleine dingen. Zo vergelijkt hij de vingers van een hand met vier zussen, en de duim met een broer die altijd alleen zit in een want. (lacht) Onlangs was hij ook betrokken bij de poëtische hulplijn Dichters van Wacht, waarbij dichters mensen opbelden om hen een gedicht voor te lezen. Ik zag hem bezig op de Nederlandse tv, echt ontroerend.

De tussenstand

Ook in Nederland heb je een podcast geplukt.

Eyckerman: Maakster Mijke van Wijk gaat in Tante Jos op zoek naar het verzetsverleden van haar oudtante, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een heldendaad zou hebben verricht. Ook zou ze ooit van ergens in het midden van Nederland naar Brussel zijn gefietst, waarbij ze verschillende keren langs de linies moest. Van Wijk ontkracht dan wel sommige feiten, anderzijds komen er ook zaken bij. Een ongelofelijk verhaal in verschillende delen.

De tussenstand
De tussenstand
De tussenstand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content