DE RECHTBANK

Maandag 24/10, 20.40 – één’Een logisch vervolg op Leuven Hulp‘, noemt programmamaakster Els Roovers de nieuwe docusoap De Rechtbank. Toen volgden ze enkele gevangen op weg naar de rechtbank, nu tonen ze wat er gebeurt met burgers als ze ervoor staan. ‘We hebben er bewust voor gekozen om enkel de eerstelijnsjustitie aan bod te laten komen: het vredegerecht, de politierechter en de kleine correctionele kamers. Daar vind je veel directe en diverse verhalen ook: beklijvend, grappig en soms schrijnend. Gaande van een Nederlandse fietsster die op haar boete probeert af te dingen tot een Poolse inbreker die in tranen uitbarst.’

Stond ‘de rechtbank’ te springen om jullie binnen te laten kijken?

ELS ROOVERS: Na een zoektocht langs verschillende rechtbanken zijn we bij die van Gent gaan aankloppen. Het fraaie nieuwe gebouw is heel transparant, en meer nog: de sfeer is er toegankelijk, zelfs gemoedelijk. Met Ingrid Mallems was er ook net een nieuwe voorzitter aangesteld. Aanvankelijk reageerde ze nogal terughoudend, maar ze was wel onder de indruk van onze research – we hadden heel wat zittingen gevolgd. Uiteindelijk is ze voor ons bij de rechters een draagvlak gaan zoeken, en daar zijn we haar zeer dankbaar voor.

Hebben jullie toch geen beperkingen of inmenging ondervonden?

ROOVERS: Inmenging zeker niet. Vooraf hebben we duidelijke afspraken gemaakt, ook omdat er voor bepaalde zaken wettelijke restricties gelden: echtscheidingen, jeugdzaken, hoederecht… die zijn sowieso niet openbaar. Binnen die afspraken hebben we wel heel autonoom kunnen filmen. En we konden met al onze vragen – tv-makers zijn nu eenmaal geen juristen – bij iedereen terecht.

De magistraten die de journaals halen, hebben soms wat weg van operettefiguren. Hebben jullie die ook aangetroffen?

ROOVERS: De rechters die wij ontmoet hebben, zijn zeer dankbare figuren voor televisie, maar niet in die zin. Het zijn mensen zoals jij en ik, maar met een zeer scherp inzicht. Gent kent gemiddeld wellicht het jongste magistratenkorps – met veel dertigers en veertigers – die zich merkbaar in hun dossiers hebben ingewerkt. Ze geven iedereen de kans om zich te verdedigen en stellen heel treffend vragen.

Commentatoren hekelen regelmatig de complete inertie van onze justitie. Met welk gevoel zijn jullie uit de rechtbank teruggekeerd?

ROOVERS: Met een volstrekt tegengestelde mening. We kunnen natuurlijk enkel over de Gentse rechtbank in eerste aanleg spreken, maar daar hebben we heel wat clichés over justitie doorgeprikt zien worden. We hopen ook dat deze reeks het overheersend negatieve beeld wat kan bijsturen. Er wordt in rechtbanken echt wel hard gewerkt, het zijn géén nine-to-fivejobs. Nee, er is nog hoop. (H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content