Een politieke carrière mag Robert Redford dan niet ambiëren, hij heeft zijn politieke mening nooit onder stoelen of banken gestoken, zowel in zijn werk als daarbuiten. Tien belangrijke momenten op een rijtje.

* 1970: Natural Resources Defense Council (NRDC)

Redford stond mee aan de wieg van de NRDC, dat vecht voor de bescherming van milieu en gezondheid. De organisatie combineert sensibiliseringscampagnes en onderzoek bij rechtszaken om resultaten af te dwingen. Haar eerste overwinning boekte ze in 1971, toen ze de Clean Water Act goedgekeurd kreeg. Die wet legde de standaard vast voor de kwaliteit van het water in de VS en stelt particulieren in staat om vervuilers rechtstreeks te vervolgen. Redford zit trouwens nog steeds in de raad van bestuur van de NRDC.

* 1972: The Candidate

Redford speelt een idealistische politicus die zich laat overtuigen om naar een zetel in de Senaat te dingen. Maar de man die in het begin nog denkt dat hij iets zal kunnen veranderen, moet al snel vaststellen dat zijn waarden vervagen en dat hij totaal geen controle heeft over de boodschap die hij naar buiten wil brengen.

* 1975: Three Days of the Condor

In deze film, een van de zeven die Redford met Sydney Pollack maakte, speelt hij een CIA-ambtenaar die wordt opgejaagd wanneer blijkt dat hij niet is omgekomen bij een massamoord. Flinke portie post-Watergate-paranoia.

* 1976: All the President’s Men

Over Watergate gesproken, in All the President’s Men nam Redford de rol op zich van Bob Woodward, een van de twee journalisten van The Washington Post die het afluisterschandaal aan het licht brachten en Nixon van de macht stootten. Dustin Hoffman speelde de andere journalist, Carl Bernstein.

* 1981: Institute for Resource Management (IRM)

Het IRM is een stichting die werkt vanuit Salt Lake City in Utah en als doel heeft ‘het publiek te informeren over hoe het als burgers en consumenten het milieu beïnvloedt’. Redford houdt er zich nog dagelijks mee bezig, reist de wereld rond om de mensheid te overtuigen en zet belangrijke meetings en conferenties op touw.

1981: Sundance Institute

Twintig jaar geleden riep Redford een groep vrienden en collega’s samen op zijn ranch (Sundance genaamd) in Utah. De bedoeling: bespreken hoe ze een nieuwe wind door de Amerikaanse filmindustrie konden doen waaien. Het resultaat was het Sundance Instituut, dat beginnende filmmakers en scenaristen wil steunen en een platform wil zijn voor films van allerlei slag uit binnen- en buitenland. Sinds 1991 organiseert het Instituut ook jaarlijks het Sundance Film Festival in Park City, inmiddels het grootste (en meest commerciële) festival van de onafhankelijke cinema in Amerika. De jongste plannen omvatten onder meer een eigen bioscoopketen.

* 1984: Reagan

Vlak na de nieuwe overwinning van Ronald Reagan bij de presidentsverkiezingen vroeg iemand aan Martin Kaplan, de voornaamste speechschrijver van de Democratische tegenkandidaat Walter Mondale, of hij een Democraat kende die Reagan had kunnen verslaan. Waarop Kaplan zonder aarzeling antwoordde: ‘Robert Redford.’

* 1992: Incident at Oglala

Redford spéélt niet alleen in politiek geladen films, hij produceert ze ook. Incident at Oglala (gemaakt door Michael Apted) is een documentaire over de bloederige gebeurtenissen van 1975 in het Pine Ridge Reservaat in South Dakota. Toen kwam het tot een vuurgevecht tussen woedende indianen en de FBI, waarbij de schuld in de schoenen werd geschoven van Sioux-leider Leonard Peltier. Incident at Oglala werpt echter een heel ander licht op de zaak. Redford leverde ook de vertelstem.

* 1992: Sneakers

Begin jaren ’90 keerde Redford nog eens terug naar de politieke thriller met dit verhaal over een groep olijke veiligheidsexperten die achter een revolutionaire decoderingsmachine aan gaan. Redford speelt de leider van de bende, een vroegere anarchist die al jaren op de vlucht is voor de FBI.

* 1996: Time

In 1996 riep Time Magazine Redford uit tot een van de ’25 meest invloedrijke mensen ter wereld’ wegens zijn politieke en artistieke bezigheden. Volgens het blad heeft Redford de filmindustrie revolutionair veranderd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content