DE LAATSTE KONING

JEAN-JACQUES CASSIMAN en VRT-reporter ROBIN RAMAEKERS. In Burundi op zoek naar het verhaal van koning Ntare V.

Dinsdag 26/6, 15.00 en 21.15 – Canvas

De laatste koning van Burundi. Zeg nu zelf, dat klinkt als een avontuur van Kuifje. En dus gaat de dappere VRT-reporter Robin Ramaekers, die het gevaar noch het oog van de camera schuwt, op zoek naar het lot van deze Afrikaanse vorst. ‘In feite ben ik meegevraagd op expeditie door de Belgische geneticus en DNA-specialist Jean-Jacques Cassiman’, vertelt Ramaekers. ‘Op vraag van de regering van Burundi, een voormalig protectoraat van ons land, is hij samen met het Disaster Victim Identification Team van de federale politie op zoek gegaan naar het lichaam van de laatste koning van Burundi. Ntare V is veertig jaar geleden vermoord en in een anoniem graf begraven. Onlangs doken getuigen op die beweren dat zij weten waar hij ligt. Ook zijn nabestaanden proberen al jaren het lichaam van Ntare terug te vinden om hem een formele begrafenis te geven.’

Kende je dat verhaal al?

ROBIN RAMAEKERS: Zoals wellicht de meeste mensen had ik er niet van gehoord tot Cassiman me erover vertelde. De complexiteit en de shakespeareaanse allures van het verhaal spraken me onmiddellijk aan. De jonge Ntare heeft zijn vader Mwambutsa IV onttroond op aansturen van legerkapitein Michel Micombero, maar werd dan op zijn beurt door die Micombero aan de kant geschoven. Met een list is die er dan in geslaagd om Ntare gevangen te laten zetten en te executeren. Van dan af lopen de versies over wat er met de koning is gebeurd uiteen. Wel is meteen daarna een burgeroorlog tussen Hutu’s en Tutsi’s uitgebroken, die zich begin jaren 90 heeft herhaald.

Was het gemakkelijk werken in Burundi?

RAMAEKERS: Sinds de democratische parlementsverkiezingen van 2005 heet Burundi naar Centraal-Afrikaanse normen een redelijk stabiel land te zijn. De huidige machthebbers stellen zich met het toestaan van dit onderzoek ook voorzichtig open voor een verwerking van het verleden. Het was vooral de chaotische situatie ter plaatse die het werken bemoeilijkte. Telkens weer doken er nieuwe getuigen op die elkaar al dan niet tegenspraken, en zowel de familie van de koning als de regering probeerde het onderzoek in een bepaalde richting te duwen. Verwarrend, maar ook wel spannend en bijzonder boeiend.

We weten inmiddels dat Jean-Jacques Cassiman de koning niet heeft gevonden. Een teleurstelling?

RAMAEKERS: Aanvankelijk wel natuurlijk, maar uiteindelijk is voor dit verhaal de zoektocht echt wel belangrijker dan de vondst. Deze expeditie heeft echt iets teweeggebracht in Burundi: er kan over het verleden gepraat worden en dat biedt de mogelijkheid om de burgeroorlog, ‘les événements’ zoals de Burundezen dat noemen, een plaats te geven. Omdat een reconstructie na veertig jaar niet evident is, weten we ook niet of we al dan niet dicht bij de eventuele begraafplaats zaten. Als professor Cassiman nog wordt teruggeroepen, mag hij me zeker weer meevragen.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content