DE KANKER VOORBIJ

MAANDAG 18/4 û 21.30 CANVAS

VRT-medewerkster Katelijne Van Heukelom bracht onlangs het boek Eenzame Hoogte uit, waarin ze het verhaal doet van de expeditie die zij begin 2004 aanvatte samen met zeven andere vrouwen naar de Mount Acongagua, de hoogste berg van het Amerikaanse continent. De acht vrouwen hadden allemaal borstkanker gehad (bij een van de acht werd er net voor het vertrek opnieuw kanker vastgesteld) en ze wilden met de beklimming van de bijna 7000 meter hoge berg bewijzen dat ze hun leven niet lieten verwoesten door de ziekte. Slechts twee vrouwen zouden de top uiteindelijk bereiken, maar de boodschap achter de expeditie was meer dan duidelijk overgebracht. In de documentaire De kanker voorbij krijgen we het verslag van de expeditie en de beklimming; een ontroerende film, over lijden, doorzettingsvermogen en de overwinning op kanker.

HET FORMATALLERZIELEN

Waar? Ned3

Wanneer? Woensdag 20/4 û 20.25

Wat? Halverwege april een film genaamd Allerzielen uitbrengen, lijkt misschien een beetje vreemd, maar de titel is natuurlijk een verwijzing naar wat er op 2 november 2004 gebeurd is in Nederland. Die dag werd regisseur, journalist en allround grote mond Theo Van Gogh op straat neergeschoten, en in Allerzielen willen Nederlandse scenaristen en filmmakers de gebeurtenissen in herinnering brengen. Kort na de moord op Van Gogh vatten enkele scenarioschrijvers het plan op om, naar het voorbeeld van 11’09”01, de mozaïekfilm over de aanslagen van 11 september, enkele filmmakers te vragen hun visie op 2 november in beeld te zetten. Uiteindelijk zegden zestien scenaristen, zestien regisseurs en dertien producenten hun medewerking aan het project toe. Zo werd Allerzielen een verzameling van 16 filmpjes, gaande van één minuut tot tien minuten, die van dichtbij of van heel veraf (de ondertitel van de film is Verhalen aan de rand van de moord) commentaar geven op de aanslag. Allerzielen, dat vorige week in première ging in de Nederlandse bioscoop, is echter geen hommage aan Theo Van Gogh, maar een ode aan de democratie en de vrijheid van meningsuiting.

(S.W.)

DOCU

En ook nog Kevin Costner De laatste film van Kevin Costner, The Upside of Anger, waarin hij een verlopen ex-baseballer speelt, werd in de Verenigde Staten voor de verandering nog eens uitstekend onthaald, maar in België komt hij voorlopig niet in de zalen. Als troost brengt Vitaya een documentaire over de carrière van Costner (za 16/4 û 21.00 Vitaya)Diva van de dans Portret van Josephine Baker, de populaire danseres uit de roaring twenties, die dertig jaar geleden stierf (zo 17/4 û 18.20 Ned1) Henry Metelmann is nu een bejaarde tuinman in een van de meest prestigieuze Engelse colleges, maar zeventig jaar geleden was hij een enthousiast lid van de Hitlerjeugd. Hij vertelt zijn verhaal in Bewogen Leven(wo 20/4 û 23.30 Canvas).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content