DE JUISTE INSTELLING

Zuster JESSICA LANGE leidt het ASYLUM in AMERICAN HORROR STORY in van de pot gerukte banen.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Griezelserie American Horror Story trekt voor het tweede seizoen naar een gekkenhuis – en wordt dat ook zelf een beetje.

Een nieuwe herfst, een nieuwe, lange, donkere nachtmerrie in American Horror Story: Asylum, het tweede seizoen van de griezelserie van Ryan Murphy. Het woord ‘seizoen’ is weliswaar niet helemaal op zijn plaats: Asylum gaat niet verder waar het verhaal van de eerste American Horror Story eindigde, maar neemt gewoon een heel nieuwe start, met een andere setting – een psychiatrische instelling uit de jaren zestig – en compleet andere personages. Sommigen daarvan worden – om het helemaal ingewikkeld te maken – wel gespeeld door acteurs die ook de vorige keer al meededen: zoals Jessica Lange, die ditmaal in de huid kruipt van Sister Jude, een zuster-verpleegster die met ijzeren hand regeert over het Briarcliff Mental Institution en zijn patiënten, waanzinnigen die opgesloten zijn omdat ze een gevaar vormen voor de maatschappij.

Een psychiatrisch ziekenhuis is natuurlijk het perfecte decor voor een griezelserie, en alle ingrediënten die je kon verwachten zijn overvloedig aanwezig in Asylum: geschifte psychopaten, al even geschifte dokters – onder wie een ex-nazi – die experimenten uitvoeren op patiënten, mensen die ten onrechte worden opgesloten en hun ergste nachtmerries werkelijkheid zien worden, een verpleegster die bezeten raakt door het kwade, enzoverder. Het is een gekkenhuis, en veel beter kun je American Horror Story zelf ook niet omschrijven. Dit is een reeks waarin alles kan, waarin een non het in heel kleurrijke termen over haar vagina kan hebben, een waanzinnige dokter lampen uit mensenhuid fabriceert of een vrouw opduikt die gelooft dat ze Anne Frank is. Trouwens: de reactie van zuster Jude als die jongedame (gespeeld door Franka Potente) wordt binnengebracht in Briarcliff en vertelt dat ze het beroemde Joodse meisje is en de concentratiekampen overleefd heeft? ‘What a relief it will be to millions of schoolchildren.’

Politiek correct of een toonbeeld van goede smaak is Asylum dus allerminst, maar de serie durft wel buiten de lijntjes te kleuren en helemaal iets anders te brengen dan wat je normaal op tv ziet. Bovendien is dit tweede seizoen een stuk sterker dan het erg onevenwichtige eerste: het psychiatrisch instituut werkt als achtergrond veel beter dan het spookhuis in reeks 1, en de centrale strijd tussen zuster Jude en mad professor Arthur Arden (een geweldige James Cromwell) om de macht over Briarcliff zorgt voor een rode draad tussen alle andere waanzin door. American Horror Story is erg barok en gruwelijk, over the top en niet voor gevoelige zielen, maar je kunt niet ontkennen dat het ook beklijvende televisie is die met heel veel zichtbaar plezier gemaakt is. Echte horror dus.

Extra’s: enkele docu’s.

AMERICAN HORROR STORY: ASYLUM **** (20th Century Fox) Ook uit op blu-ray

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content