De jaren van de Vlaamse televisie,drie donderdagen vanaf 16/10 û 21.00 Canvas

In ‘De jaren van de Vlaamse televisie’ laat nu ook Histories zijn licht schijnen over 50 jaar tv. Maar, zo belooft men, wel met archiefbeelden die u nooit eerder zag.

Een uitgebreide versie van De Nieuwsmakers, uitgezonden op een menselijk uur, zo kun je De jaren van de Vlaamse televisie omschrijven. De ploeg van Histories stelde een driedelige reeks samen over de geschiedenis van de tv-omroep, waarin het verhaal van de VRT wordt verteld via alleen maar archiefbeelden. Hoera, nog maar eens Tony Corsari, zo zuchtten wij al, maar eindredacteur Bert Govaerts, tevens de commentaarstem, verzekert ons dat de documentaires vol niet eerder geziene beelden zitten. ‘We zijn op zoek gegaan naar materiaal waarin de omroep het over zichzelf had, en we hebben verrassend veel gevonden. Zelfs uit de beginperiode: toen gingen alle programma’s wel live, maar de omroep gebruikte vaak opgenomen materiaal voor de omkadering. Er stonden hier dozen vol met zulke beelden, die nog nooit open waren geweest. Men filmde toen trouwens op 35 mm-film, in plaats van de 16 mm nu. Als je die banden afspeelt, staat er een helder, parelend licht op. Ik moet toegeven: ik ben er verliefd op.’ (lacht)

De jaren van de Vlaamse televisie legt de nadruk niet op de politiek of de programmering, maar wandelt via een collage van beelden losjes door de omroepgeschiedenis. ‘We behandelen drie periodes’, aldus Govaert. ‘ Alles in het klein loopt vanaf de start in 1953 tot aan de dood van Jan Boon en Bert Leysen eind jaren vijftig. Deel twee Verheffing & Verstrooiing, naar een uitspraak van Paul Vandenbussche, behandelt 1961 tot 1973. De omroep leefde in die periode echt op grote voet. Het kon niet op: ze noemde zichzelf zelfs “de rijkste culturele instelling van Vlaanderen”. (lacht) Maar de ondertoon bleef: televisie is er om het volk te verheffen. Toen is het volgens mij ook misgelopen: men is daar de band met het publiek kwijtgeraakt en het heeft tot 1996 geduurd vooraleer die hersteld was. Het laatste deel Alles in het Groot start met de komst van de kabel, waardoor de kijkers massaal naar de Nederlandse zenders overliepen, en eindigt met het afscheid van Paul Vandenbussche in 1986. Zeven maanden voordat de Vlaamse regering – toeval of niet – de komst van een commerciële omroep mogelijk maakte.’

Vreemd toch dat De jaren van de Vlaamse televisie halfweg de jaren tachtig eindigt, en de hele strijd BRT û VTM onbelicht blijft. ‘Ten eerste hebben we dat voor een stuk al behandeld in een serie over de jaren tachtig’, aldus Govaerts. ‘En ten tweede heb ik die jaren van te dichtbij meegemaakt. Ik had echt geen zin om er nog eens door te gaan.’ (lacht)

door stefaan werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content