Een eigenzinnige prijsuitreiking.

MEEST NUTTELOZE PERSBERIChT

Goede promo is belangrijk, onontbeerlijk zelfs. Maar de grens tussen belangrijk en ondraaglijk futiel kan soms dun zijn. Het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft er bijvoorbeeld zijn doel van gemaakt om werkelijk elke prijs die een van onze films ergens op deze planeet wint meteen wereldkundig te maken via een persbericht. En dus arriveerde eind oktober in onze mailbox de heuglijke mare dat Marina van Stijn Coninx ‘de Prijs van de Studentenjury heeft gewonnen op de 58e editie van het Internationaal Filmfestival van Valladolid’. Ja, dat leest u goed: de prijs van de studentenjury. Op het filmfestival van Valladolid. Dat is in Spanje, mocht u twijfelen. Oh ja, op datzelfde festival kreeg 82 Days in April van Bart Van den Bempt ook ‘een speciale vermelding van de jury in het Meeting Point-programma’. Alsnog proficiat, beiden!

MEEST OVERBODIGE TOEVOEGING AAN EEN TV-TITeL

‘Live’. Als in: De val van 1 miljoen live. Aangezien het woord tijdens de uitzending ook constant op het scherm bleef staan en presentatrice Evy Gruyaert ongeveer om de twee minuten benadrukte dat we naar een liveprogramma zaten te kijken, hoefde het ook niet per se nog eens in de titel.

MEEST VERWARRENDE TOEVOEGING AAN EEN TV-TITeL

‘Live’. Als in: Het jaaroverzicht live. Dat was namelijk niet live.

MEEST ALOMTEGENWOORDIGE CELEBRItY

James Franco. Acteur, scenarist, regisseur, kunstenaar, documentairemaker, dichter…

SLECHTSTE ONELINeR

‘There is only one way this ends, Kal. Either you die, or I die.’

Uitgesproken door general Zod (Michael Shannon), in de recentste Supermanfilm Man of Steel. Het is mogelijk dat je in het heetst van de strijd verkeerd telt, maar zijn dat eigenlijk niet twee manieren waarop het kan eindigen?

VREEMDSTE FILMPLoT

Een bizarre storm raast over Los Angeles en zorgt ervoor dat er een hoop water uit de zee door de stad stroomt – water waarin spijtig genoeg mensetende haaien blijken te zitten. Dat is het idee achter Sharknado – meteen ook onze kandidaat voor beste filmtitel van het jaar – een lowbudget-tv-horrorfilm die in de zomer zijn première beleefde in de VS en daarna de wereld rondging. De slogan van Sharknado is trouwens ‘Enough said!’ – wat met die synopsis te begrijpen valt.

MEEST VOORSPELBARE ReL

Die rond Man over boek. Een boekenprogramma dat neergesabeld wordt wegens te licht, te onnozel en te weinig inhoudelijk. Het leek wel 2012. Of 2011. Of 2010. Of 2009…

BESTE FILMPOSTeR

Deze Amerikaanse poster voor cultfenomeen Spring Breakers. Pure popartperfectie.

MEEST INWISSELBARE FILM(POSTER)S

Iron Man 3 en Thor: The Dark World. You had one job, beste marketingafdeling van Marvel.

SLECHTSTE LYRiC

‘Eatin’ Asian pussy, all I need was sweet and sour sauce.’

Kanye West op I’m in It, uit de plaat Yeezus. Inderdaad, Kanye: jezus, je-zus. Een vergelijkbare runner-up: Lil Wayne op IANAHB met ‘I’m in the ocean, getting shark pussy.’

MOOISTE LEVENSLES OP tV

‘In een parenclub betaal je een bepaald bedrag, en dan krijg je vijf consumpties. Dat is goedkoper dan gewoon uitgaan.’ Aldus een van de kandidates in Hotter than My Daughter, een Nederlandse make-overshow waarin vrouwen van een zekere leeftijd leren om zich ietsje soberder te kleden.

MEEST OVERBODIGE TOEVOEGING AAN EEN TV-PROGRAMmA

De ’tweedeschermervaring’ bij de misdaadreeks De Ridder, waar je via je tablet of smartphone extra informatie krijgt over het verhaal en zelfs kunt aangeven wie volgens jou de misdaad heeft gepleegd. En dat terwijl de beste tweedeschermervaring bij De Ridder natuurlijk is: kijken wat er op een andere zender te zien valt.

VREEMDSTE CROSSMEDIALE PROJEcT

Komen vreten, een theatervoorstelling gebaseerd op Komen eten. Want het enige wat nog aan het VIER-programma ontbreekt, is natuurlijk de onmogelijkheid om naar iets anders te zappen.

BESTE WEBSITE VAN HET JAaR

Whatrhymeswithhugme.com. Heel veel, zo blijkt. ‘Let’s play some rugby’, bijvoorbeeld. ‘I am Bill Cosby.’ ‘Your baby’s chubby.’ ‘I want a puppy.’ ‘I love Kentucky.’ ‘Don’t leave abruptly.’ ‘Breaking Bad finale.’ ‘Please don’t unplug me.’

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content