Hadden we verwacht dat acteur Filip Peeters -van alle idolen op aarde- liefst de ‘vergeten politicus’ Michael Gorbatsjov wou ontmoeten? Nee. Laten we hopen dat deze kleine verrassing van de eerste aflevering meteen de toon zet voor de volgende zeven stuks van de nieuwe format van Rob Vanoudenhoven, Via Vanoudenhoven.

Dat ook de Vlaming die B.V. heet zijn dromen en idolen heeft, bedacht de meest schuchtere en onhandige garnaal in B.V.-land. En hij besloot een all-in-reisprogramma uit te dokteren, waarin bekende Vlamingen hun internationaal idool kunnen ontmoeten. Die idolen konden eender wie zijn: een jeugdheld, iemand die door X of Y bewonderd wordt, of gewoon iemand over wie de BV. veel, meer, alles wil weten. De door Rob geselecteerde gasten leverden een lijstje binnen, Rob regelde de ontmoetingen – liefst in het land van het idool zelve. Eens de bemiddeling was geslaagd, vertrokken Rob en zijn gast voor een trip waarbij de verkozen B.V. wel wist waar hij of zij aan begonnen was, maar niet waar het allemaal zou eindigen. Stap voor stap moest hij of zij zich inwerken in de leefwereld van zijn idool, en erop vertrouwen dat Rob hem of haar veilig tot bij zijn gastheer/-vrouw zou brengen. Resultaat: een reeks afleveringen vol spanning, ontroering en – hopelijk – humor.

Via Vanoudenhoven: 5 Redenen waarom het programma kan lukken

Via Vanoudenhoven wordt gepresenteerd en gecoördineerd door de man die met zijn XXII Werken zo populair werd, dat hij maandenlang vergat de zeven hoofdzonden te beoefenen.

Zijn kwaliteiten: bescheiden blijven, een beetje dof in de camera of naar zijn gesprekspartners kijken, onhandig uit de hoek komen, verkeerde vragen stellen, lollig doen. Geen attitude, gewoon zijn eigen natuur zelve. Kortom, Rob heeft alles waarbij de gemiddelde kijker nog durft denken: dit ben ik zelf, dit kan ik ook.

Via Vanoudenhoven is een programma van Woestijnvis (in opdracht van TV1-manager Bart De Prez), en Woestijnvis is nu eenmaal het productiehuis waar de creatiefste kleppers uit tvland hun stek hebben (Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Bruno Wyndaele, … allemaal kinderkes van ‘godfather’ Mark Uytterhoeven). Woestijnvis verblijdde onze huiskamers en de VRT-kijkcijferslijstjes eerder met programma’s als Man bijt hond, De Mol, In de Gloria en De Laatste Show.

Wie er behalve Filip Peeters nog met Rob op reis mogen, daarover houden de makers de lippen nog stevig op elkaar. Tijdens de mond-en-klauwzeer-crisis, een paar maanden geleden, lekte toevallig uit dat Vera Dua met Rob door het regenwoud aan het trekken was. Op zoek naar haar groene goeroe, zo blijkt nu. En van onze federale Minister van Landbouw weten we een ding alvast zeker: ze doet alles groen, behalve lachen.

Vanoudenhoven belooft overigens dat er tussen zijn gasten ook een paar ‘minder vanzelfsprekende’ namen zitten. En allemaal moeten ze hun idolen in het buitenland opzoeken, waardoor de helft van Robs genodigden alvast geen B.V. zijn. Eindelijk een echt grensverleggend praatprogramma op het scherm!

Robs dating programma wordt de opvolger van de dramashow Stille Waters. Ook Via Vanoudenhoven wordt aangekondigd als een mengeling van fictie en realiteit, maar haalt – zoals gezegd – de Vlaming wél uit de klei en vanonder zijn kerktoren.

Tijd heelt alle wonden. Aan Via Vanoudenhoven werd ettelijke maanden toegewijd geschreven, opgenomen, gemonteerd, gesleuteld. Een dergelijke werkmethode – herbronningsperiode incluis – verhoogt alvast de kans op kwaliteit.

Via Vanoudenhoven: 5 Redenen waarom het programma kan mislukken

Het programma wordt verzorgd door Rob Vanoudenhoven en de druk op hem is in de voorbije jaren zo toegenomen, dat zijn stijl er alleen maar kan op zijn achteruitgegaan.

Opdrachtgever Woestijnvis heeft ook al minder geslaagde programma’s op het droge gelegd: Mannen op de rand, om er maar een te noemen, ontsnapte aan weinig clichés. Alles komt terug was, op enige intermezzi na, een stoere storm in een uitvergroot glas water.

De twee al genoemde gasten, Filip Peeters en Vera Dua, laten vermoeden dat het met Via Vanoudenhoven kan eindigen zoals met alle talkshows waarbij makers beloven dat ze ‘nieuwe gasten’ te berde zullen brengen: bij oude wijn in nieuwe zakken.

Via Vanoudenhoven kan niet om Rob Vanoudenhoven heen. Nu maar hopen dat de man zichzelf voldoende heeft weggekijkcijferd en al die reizen, ontmoetingen, opdrachten, … geen alibi vormen voor een show die alleen hemzelf in de spots zet. Via Vanoudenhoven kan ook niet om de idolenkeuze van de B.V.’s en de goodwill van de gevraagde sterren heen. Laten we hopen dat er een paar ook voor ons interessante mensen tussenzitten. .

De ontmoeting tussen de B.V. en zijn idool moet het orgelpunt van de uitzending worden. Dat ‘moeten’ is er te veel aan. Laten we hopen dat Rob en de zijnen zich altijd hebben voor ogen gehouden dat de reis doorgaans boeiender is dan de bestemming of het doel.

A.D.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content