BRAINCRASHTHEATER. ‘Crash’ geeft een nieuwe, voelbare dimensie aan de omschrijving ’theater in je hoofd’. ’the matrix’ goes belgium!

HET TONEELHUIS

TOT 25 JUNI OP LOCATIE IN DE LEOPOLDSTRAAT 31A, ANTWERPEN.

TICKETS: 03 224 88 44. SPEELLIJST: WWW.TONEELHUIS.BE. INFO: WWW.CREWONLINE.ORG

Crash

Striptekenaar Eric Joris zoekt al sinds Kaufhaus Inferno naar vormen om nieuwe technologieën in theater te integreren. In een tijdvak waarin de meeste producties het houden op een voorzichtige flirt met videobeelden, projecties en soundscapes, kiest hij voluit voor een volwaardig huwelijk van beide. Met succes, want Crash toont niet alleen het verregaande potentieel van die combinatie, het wordt ook een unieke belevenis. Inderdaad, een belevenis, geen voorstelling, want de toeschouwer heeft weinig andere keuze dan zich over te leveren aan de verstoorde informatie van zijn zintuigen. En de toeschouwer is geen toeschouwer meer, hij wordt een volwaardige deelnemer aan het spel.

Als je het speelvlak betreedt, helpt een persoonlijke buddy je in een hightechharnas: een videobril die de actie vanuit verschillende hoeken toont en registreert, een hoofdtelefoon met harmonische ruis en een buikzak met een onduidelijke inhoud. Je wordt vastgesnoerd aan een rechtopstaande tafel. En dan wordt alles donker. Wat volgt, is bezwaarlijk een verhaal te noemen, eerder een ervaringsveld dat een buitenlichamelijke ervaring oproept. Liveactie, vooraf opgenomen beelden, mysterieuze plakkaten van Peter Verhelst en dreigende muziek zijn maximaal op elkaar afgesteld om uw brein een halfuurtje in een ander lichaam te stoppen. Het succes van deze multimediale illusie wordt grotendeels bepaald door de deelnemer: uit zelfbehoud kan je je hardnekkig vastklampen aan je analoge zelf, maar het loont beslist om je over te geven aan de verstoorde informatie die van overal op je afkomt. De ruimtelijke desoriëntatie wordt dan compleet en het is moeilijk te geloven dat je niet rondzweeft in een merkwaardige operatiekamer.

Crash is meer dan een vrijblijvende wandeling door een virtuele realiteit. Eric Joris is erin geslaagd om ’theater in je hoofd’ opnieuw te definiëren. De persoonlijke belevenis speelt zich af in een mentaal terra incognita en confronteert je lijfelijk met de oeroude problemen van geest en materie, van realiteit en constructie. Theater aan de binnenkant van je hoofd, letterlijk en figuurlijk.

Wim Smets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content