Wat blijft er over van de heibel rond het computervirus Code Red I? Niet veel. Maar de ontwerpers van anti-virussystemen hebben gouden zaken gedaan en wrijven zich in de handen. Een van de belangrijkste instanties die geregeld alarm slaan over aanvallen van nieuwe virussen, is het Amerikaanse FBI, dat met de dag ongeloofwaardiger wordt. Het FBI was verantwoordelijk voor de paniek rond de ‘millennium-crash’, die zich niet voordeed op 1 januari 2000. Ook het nieuws van de snode Code Red I kwam van het FBI. Het werd zo serieus genomen, dat zelfs het Pentagon zijn website even van het net haalde. Het nieuws van de mondiale schade die Code Red I zou veroorzaken, was niet alleen overdreven, maar ook vals. Op 19 juli – de fatale datum – waren er wel vertragingen op het net, maar die waren te wijten aan een brand in een spoorwegtunnel van Baltimore. Daar gingen enkele vitale kabels van de zeven grootste Amerikaanse providers in de vlammen op, maakte het Californische softwarebedrijf Keynote ( www.keynote.com) bekend.

Het FBI had zijn informatie gekregen van zijn filiaal NIPC (National Infrastructure Protection Centre). Het NIPC waarschuwde in het verleden ten onrechte voor aanvallen van Chinese hackers op Amerikaanse websites. In werkelijkheid was er een lichte aanval van een Code Red II op de servers van de e-mail-service Hotmail van de Online-dienst MSN, maar daar werd het alarm snel afgeblazen.

Steeds meer experts hebben kritiek op de paniekzaaierij rond virussen op het internet. Tot die club behoren Rob Rosenberger en zijn bondgenoten, die geraadpleegd kunnen worden op de site www.vmyths.com. Rosenberger wijst erop dat aan de virushysterie hopen geld worden verdiend. Sommige virussen zijn natuurlijk echt en gevaarlijk. Zo richtte het Melissa-virus in 1999 veel schade aan. Maar toen het virus in de media werd beschreven, was het al een jaar oud. Alle experts kenden het. Het schandaal was dat de makers van anti-virusprogramma’s het virus kenden, maar geen moeite hadden gedaan om een bestrijdingsmiddel in hun virus-updates op te nemen. Ook het Kournikova-virus richtte slechts weinig schade aan. Wie wil weten wat voor virussen er totnogtoe op computers zijn ontdekt, kan live gaan kijken op www.messagelabs.com/viruseye, op www.mcafee.com/anti-virus/virusmap.asp en op www.incidents.org. Op die manier leren we dat Code Red III, die zich op dit ogenblik verspreidt en die beschikt over een Trojaans paard dat ongemerkt bestanden van harde schijven kan kopiëren, wél een echte bedreiging is. Maar wie zal dit na de inflatie van alarmkreten over Code Red I nog geloven?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content