Vanaf volgende week trekken ruim twintig topartiesten door Amerika, om in meer dan dertig concerten hun protest te laten horen tegen het beleid van de regering-Bush. Onder meer Bruce Springsteen, R.E.M. en Pearl Jam willen zo hun fans ervan overtuigen ten eerste om überhaupt te gáán stemmen en ten tweede om op ‘de goei’ te stemmen. Andere artiesten proberen dan weer via de traditionele manier aan beïnvloeding te doen, via hun songs dus. Dit zijn enkele protestliederen van de voorbije maanden.

Day After Tomorrow van Tom Waits

Tom Waits heeft altijd de muze (en de fles) gevolgd om zijn muziek te schrijven, de gebeurtenissen in de wereld kwamen maar zelden in zijn teksten binnen. Maar Day After Tomorrow op zijn nieuwe plaat Real Gone (zie bespreking in cd-rubriek) is duidelijk een politieke song. Met simpele beelden en spaarzame muziek schildert Waits magistraal het beeld van een 21-jarige soldaat die wanhopig naar huis verlangt: ‘What I miss you won’t believe / Shoveling snow and raking leaves’.

The Revolution Starts… Now van Steve Earle

Aloude rebel Steve Earle heeft zijn nieuwe album op een drafje geschreven en opgenomen, zodat het klaar zou zijn voor de verkiezingen. Zijn woede over Bush en zijn omgeving spat dan ook van de plaat – ‘ Fuck the FCC / Fuck the FBI / Fuck the CIA / Livin’ in the motherfuckin USA’, zo gaat het in een van de refreinen. Maar dat het ook subtiel kan, bewijst Earle in het ook niet mis te verstane Rich Man’s War, dat zich afspeelt in Bagdad, Kandahar en Gaza.

The FCC Song van Eric Idle

Te beluisteren op www.pythononline.com/plugs/idle/index.shtml

Ex-Monty Python Eric Idle heeft natuurlijk een handje weg van satire én hij is ook muzikaal getalenteerd (Idle is de auteur van zowat alle bekende Python-liedjes). Zijn The FCC Song, dat je kunt downloaden op Idles site, is een hilarische opgestoken middelvinger ( ‘Fuck you very much’!) richting FCC, Bush, Ashcroft, Cheney, Schwarzeneggeren de rest. U zingt het zo mee!

Rock Against Bush, volume 1 en 2 (Various Artists)

Twee albums (uitgekomen bij Fat Wreck Records) waarop de Amerikaanse pretpunkscene – Sum 41, The Offspring, Green Day, Pennywise… – de pret even achterwege laat en de politiek tackelt. Mocht u zich ondanks de titel van de albums nog afvragen tegen wie deze liedjes gericht zijn, dan zullen liedjes als Moron, Warbrain of Favorite Son weinig onduidelijkheid meer laten bestaan. Bij album 1 zit ook een dvd met daarop documentaires en ander achtergrondmateriaal bij de verkiezingen. Het initiatief komt van de organisatie Punk Voter, dat zoals de naam het al zegt de punks van de VS wil verenigen tegen Bush. De organisatie heeft ook al een Rock Against Bush-tournee op poten gezet: de eerste editie vond in het voorjaar plaats, de tweede is nu bezig.

Wake Up Everybody (Various Artists)

Mary J. Blige, Ashanti, Wycleff Jean, Missy Elliott, Brandy, onder impuls van Babyface heeft het kruim van de Amerikaanse r&b-muziek zich voor deze plaat en het goede doel verenigd. Wake Up Everybody, een cover van een seventiesklassieker, werd opgenomen voor de anti-Bush-groepering America Come Together en moet de jongeren ertoe aanzetten te gaan stemmen. De lyrics zijn dan ook wat aangepast: ‘Every artist here on this track / Will make a change here for young cats / This is for everybody white or black / You better go and vote and get up off your back’, zo rapt Missy Elliott nu als conclusie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content