FILM: *** extra’s: ****

(DFW)

Film. Geen enkele film die John Woo in Hollywood draaide, bezit de kracht en vitaliteit van zijn beste Hongkong-producties. Bullet in the Head flopte destijds aan de lokale kassa, maar wordt nu door kenners als zijn meesterwerk beschouwd. Het is zeer zeker zijn meest ambitieuze film. Woo brengt het epische relaas van drie jeugdvrienden (Tony Leung, Jacky Cheung, Waise Lee) die samen opgroeien in de slums van Hongkong en koste wat het kost aan de armoede en het geweld willen ontsnappen. Ze vluchten in 1967 naar Vietnam waar ze in een nog grotere haard van corruptie en barbarij terechtkomen en waar hun gezworen vriendschap op extreme wijze op de proef wordt gesteld. Tony Leungs personage ondergaat de grootste transformatie: van onbezonnen heethoofd in Hongkong over ongelukkige Chinese uitslover rondzwalpend in Vietnam, tot shell- shocked overlevende, zinnend op wraak.

Thematisch verwant aan The Deer Hunter (van de lyrische hulde aan mannenvriendschap tot de terreur van de Russische roulette), is Bullet in the Head ook doordrongen van Woo’s christelijke obsessies – zoals het vinden van verlossing door het brengen van een bloedoffer. De film heeft ook een sterke politieke geladenheid: in de beginscènes reconstrueert Woo de rellen van 1967 en hij kruidt zijn verdere verhaal met verwijzingen naar de schokkendste foto’s uit de oorlog in Zuid-Oost-Azië en allusies naar de tragische gebeurtenissen op het Tiananmenplein. Maar het zijn natuurlijk de ongeëvenaarde actiescènes (soms heuse bloedbaden) die de film voortstuwen en kunnen variëren van complex gechoreografeerde massataferelen tot subtiele suggestieve confrontaties, zoals de toiletmoord op de tonen van The Monkees’ I’m a Believer.

Extra’s. Kosten noch moeite werden gespaard om van deze 2-disc Platinum Edition met meer dan vijf uur bonusmateriaal dé definitieve uitgave te maken. Naast een erudiete commentaar bij de film door Bey Logan, de wandelende encyclopedie van de Hongkong-cinema, is er een bonusschijfje waarop deze Hongkong-klassieker vanuit alle mogelijke hoeken wordt ontleed. John Woo was zelf niet beschikbaar (terwijl hij wel zijn tijd steekt in de dvd van een inferieure oorlogsfilm als Windtalkers, merkt Logan droogjes op), maar de bijdragen van zijn medewerkers en hoofdrolspelers (op Tony Leung na) maken veel goed. (P.D.)

P.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content