Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

We vermoeden dat de politieke partijen de volgende weken wel andere dingen aan hun hoofd zullen hebben dan het btw-tarief van cd’s, maar voor de muziekindustrie in België is dat thema minstens even belangrijk als de splitsing van BHV of het al dan niet behouden van het brugpensioen. In een speciaal charter dat werd voorgesteld enkele dagen voor de verkiezingen lanceerden de platenmaatschappijen samen met Free Record Shop een oproep aan de overheid om de noodlijdende industrie een handje te helpen. Enerzijds door illegaal downloaden harder aan te pakken, anderzijds door de btw op cd’s te verlagen van 21 naar 6 procent.

Op zich is het voorstel niet onlogisch: het btw-tarief voor een boek bedraagt ook slechts 6 procent. De discrepantie tussen de twee is te wijten aan het feit dat een boek beschouwd wordt als een cultuurproduct, terwijl een cd nog altijd onder de noemer luxeproducten valt – een onderscheid dat in een tijd waarin Piet Huysentruyt zes maanden per jaar de boeken- top 10 aanvoert toch niet echt meer hard te maken is. Bovendien hoef je op concerttickets ook maar 6 procent btw te betalen, terwijl je de laatste jaren gezien de uit de pan swingende prijzen toch veeleer kunt zeggen dat een optreden ook een luxeproduct is geworden.

De industrie hoopt dat door die prijsverlaging de verkoop van cd’s weer aangezwengeld wordt. Net zoals de Amerikaanse poot van Universal, dat enkele maanden geleden aankondigde dat ze drastisch zou snoeien in de prijzen van haar releases, gaat men er dus van uit dat de dalende cd-verkoop vooral een kwestie is van een te duur product. Om die stelling kracht bij te zetten zal Free Record Shop één dag lang – op 25 juni – op al haar cd’s 15 procent korting geven, waardoor de prijs dus ongeveer hetzelfde zou zijn als wanneer de btw-verlaging wordt doorgevoerd.

Nu wensen we Free Record Shop die dag een uitstekende verkoop toe, maar we vinden het toch een beetje vreemd dat de muziekindustrie nu haar heil zoekt in een btw-daling, terwijl ze de afgelopen jaren altijd heeft volgehouden dat de prijs van cd’s niet te hoog was. Integendeel, luidde het altijd, albums waren zelfs goedkoop in vergelijking met andere cultuurproducten en dus bestond er geen verband met het succes van illegaal downloaden. Daarnaast zijn de prijsverschillen tussen de verschillende verkopers onderling vandaag al vaak even groot als de vooropgestelde btw-daling: Otoradio, het nieuwe album van Flip Kowlier, kost bij Mediadis.be bijvoorbeeld 10 procent minder dan op de site van Free Record Shop.

Eind april kwam vanuit Groot-Brittannië het nieuws dat de verkoop van muziek in dat land voor de eerste keer in zes jaar weer was gestegen. Die stijging was echter vooral te danken aan de omzet in digitale muziekwinkels; de verkoop van cd’s ging net als de jaren voordien verder achteruit. Zelfs met een btw-daling lijkt de cd als muziekdrager op zijn laatste benen te lopen.

Stefaan Werbrouck

Een boek wordt beschouwd als een cultuurproduct, terwijl een cd nog altijd onder de noemer luxeproducten valt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content