Maandag 3/2, 20.40 – Canvas

Tijdens de komende Winterspelen zal de sportieve aandacht vanuit ons land zeker ook op Bart Swings gericht zijn. De nog maar 22-jarige Belgische schaatser kondigt zich aan als een mogelijke revelatie. Karl Vannieuwkerke, Bart Aerts en Sammy Neyrinck leggen in een documentaire vast waarom dat zo is.

SAMMY NEYRINCK: Het kantelpunt was toen Swings vorig jaar brons haalde op het WK allround en de wereldbekermanche in Herenveen won. Maar Karl, Bart Aerts en ikzelf hadden hem al langer in de gaten. Eerder hadden we hem al als gast gevraagd voor Vive le vélo, ons praatprogramma tijdens de Tour. We waren toen danig onder de indruk van Swings, die toen volop bezig was met het overschakelen van inlineskating, de discipline waarin hij nog steeds tot de wereldtop behoort, naar het ijs. Toen al zagen we dat hij een topatleet is.

Waaraan merk je dat?

NEYRINCK: Hij is nog jong, maar hij is toch al helemaal een winnaarstype. Hij streeft naar perfectie en heeft zich daarom ook met de beste mensen omringd – zo is oud-schaatskampioen Bart Veldkamp zijn coach. Swings combineert zijn topsportcarrière ook met zijn studies burgerlijk ingenieur. Hij gaat ook als een ingenieur tewerk: bij de voorbereidingen is alles grondig onderbouwd, wordt niets aan het toeval overgelaten. We hadden afgesproken dat we overal toegang toe hadden, dat we mochten filmen op alle cruciale momenten. Dat doen we trouwens met een Red- camera, wat een heel mooie kwaliteit oplevert.

Schaatsen is in ons land redelijk onbekend terrein. Hoe hebben jullie dat aangepakt?

NEYRINCK: Ik denk dat we professioneel genoeg zijn om ons goed in te werken in een nieuwe sport. Maar het toeval wil dat ik schaatsen al van kindsbeen af redelijk volg. De drie laatste edities van de Elfstedentocht, in 1985, 1986 en 1997, heb ik volledig live op televisie gevolgd. Ik herinner mij ook nog de ontbijttelevisie tijdens de Olympische Winterspelen van Calgary in 1988. Sindsdien heb ik toch een bescheiden voorliefde voor alles wat met wintersport te maken heeft.

Hadden jullie zijn prestaties in Sotsji niet graag meegenomen in jullie docu?

NEYRINCK: Goh, dat we dat niet doen, heeft onder meer te maken met budgettaire en praktische oorzaken. Ik denk niet dat we daar, in het heetst van de strijd, nog zo veel toegang zouden krijgen tot Swings. Doordat we die wel gekregen hebben tijdens de voorbereidingen, en dat zonder beperkingen, krijg je een heel mooi beeld van wat er allemaal bij komt kijken, naar een topprestatie toeleven. En zijn exploten op de Spelen zelf zullen we uiteraard op de voet volgen met Sporza. Er bestaat trouwens een kans dat er nog een post-Olympische documentaire volgt.

Hoe zou je Swings, naast gedreven, nog typeren?

NEYRINCK: Ik kan dat niet beter doen dan met de eerste scène van onze documentaire: Bart die zelf de messen van zijn schaatsen slijpt. Hij telt heel exact hoeveel keer hij er met zijn slijpsteen langsgaat, welke zijde, vanuit welke hoek… Dat illustreert hoe minutieus hij, en zijn hele entourage, elk detail voorbereiden.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content