Schrijver Bart Moeyaert stelt op de boekenbeurs Dani Bennoni (lang zal hij leven) voor. Info: www.bartmoeyaert.com en www.boekenbeurs.be.

BOEK DE WATERHANDEL

(JOHN DAVID MORLEY)

Eind november ben ik voor lezingen naar Japan uitgenodigd. Als ik naar een verre plek ga waar ik nog nooit geweest ben, probeer ik me vooraf te documenteren, en ik doe dat bij voorkeur niet met een reisgids, maar met romans of reisverslagen. Dit boek was jaren geleden een bestseller en is me getipt door een boekhandelaar. Net als het hoofdpersonage Boon kom je veel te weten over de Japanse cultuur, maar bovenal heeft het boek me ongelooflijk veel leesgenoegen verschaft.

FILM ANGELS IN AMERICA

(MIKE NICHOLS)

Het is een tv-serie, maar liever noem ik het een bijzonder knap gemaakte film over liefde en dood, in zes sublieme, intelligente afleveringen. Jammer dat het op het kleine scherm moet. Een duivelse Al Pacino, Meryl Streep in briljante dubbelrollen, en Emma Thompson die zichzelf overtreft. Let op de montage en de mooie dialogen. Nog even op zaterdagavond na elven op Nederland 3. Kijken zou verplicht moeten zijn.

CD IO NON HO PAURA

(Ezio Bosso)

De soundtrack van de gelijknamige film van Gabriele Salvatores. Het boek is prachtig, de verfilming is schitterend, en de sfeervolle, klassiek aandoende soundtrack maakt de drie-eenheid nu compleet. Veertien klassieke ‘dansen’, in alle eenvoud. Het komt niet vaak voor dat het boek, de film en de soundtrack op zichzelf kunnen staan en elkaar tegelijk versterken.

Aldus John Peel, de legendarische dj van BBC Radio 1 die vorige week overleed. Peel (geboren in 1939 als John Robert Parker Ravenscroft) stond naast zijn ongelooflijk brede smaak in muziek ook bekend voor de blunders die hij soms maakte in zijn radioprogramma (zoals het afspelen van platen op de verkeerde snelheid). Maar de dj, die in 1967 met zijn show begon, heeft zijn naam natuurlijk vooral verbonden met de Peel Sessions, waarin bands een aantal nummers live kwamen brengen in de studio. Die Sessions waren oorspronkelijk een verplichting, omdat de BBC vroeger contractueel maar een beperkte hoeveelheid opgenomen muziek mocht brengen, maar ze groeiden mettertijd uit tot een waar instituut in de muziekwereld – in die mate dat een band pas geloofwaardig was als ze een Peel Session op hun naam hadden. John Peel werd door Melody Maker elf keer uitgeroepen tot dj van het jaar en kreeg van NME in 1994 de ‘Godlike Genius Award’.

(S.W.)

‘Ik maak nooit blunders, alleen heel, heel slimme fouten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content