ARM EN ERG HARD

GERARD HERMAN, ZELFGETITELD, 2013.

Naast het gangbare heb je ook het ‘omgekeerde’ kunstenaarschap, artiesten die in plaats van mooie tekeningen knullige ventjes op een blad krassen, in plaats van sculpturale pronkstukken aandoenlijke mislukkingen presenteren. Aangenaam relativerend is het zeker, maar ook moeilijker dan je denkt. Iemand die het principe feilloos beheerst, is Gerard Herman (24), een Gentenaar die onlangs door het herfstige Leuven toerde met een ijskar. Zijn tekeningen, performances en sculpturen – een zelfportret als klapwiekende plafondmeeuw, don’t ask – springen onveranderlijk uit de band. Geestige vondsten en overtuigende miskleunen zijn Hermans handelsmerk. Deze week opent zijn allereerste solotentoonstelling in Museum M.

Waar komt de nogal absurde expotitel Arm en erg hard vandaan?

GERARD HERMAN: Het is een anagram van mijn naam. In het Engels heet de expo Anger Ram Herd, en in het Frans Rha, grandmère.

Je maakt doorgaans grappig en soms een ietsje beledigend werk. Moet humor?

HERMAN: Ik voel me niet verplicht om humoristisch te zijn, maar ik merk wel dat het mij bij anderen mateloos kan inspireren en voortdrijven. Al heb ik het dan niet per se over moppen tappen.

Onlangs reed je voor de performance Winterreise met een ijskar door het al winters frisse Leuven. Was het een succes?

HERMAN: De performance verliep zeer naar wens. November is inderdaad niet de beste maand om ijs te verkopen. Maar dat was deel van het plan, en met onze echt rijdende en ijs verkopende karkonden we toch wat verwarring zaaien. Een lang gekoesterde wens werd werkelijkheid: eindelijk kon ik elektronische muzikanten live in een ijskar laten spelen. Dat ijskarren bij wet verboden zijn binnen de ring van Leuven, namen we er maar bij. Al bleek een performance gelukkig wel toegestaan. Het enige waar ik nogal van opkeek, was dat Leuven op zondag een echte spookstad is.

Je cv sluit meer aan bij het alternatieve circuit dan bij de van biënnales en kunstbeurzen doordrongen scene. Een bewuste keuze?

HERMAN: Ik ben maar een kleine garnaal in de kunstscene, maar daardoor heb ik er ook weinig last van. In de marge van die wereld gebeuren veel interessantere dingen, zoals in de Stadslimiet in Antwerpen, De Player in Rotterdam en Zwart Wild in Gent. Er zijn kleine labels als Ultra Eczema, Entr’acte, Smeltkop en nog vele andere die hun noodzakelijke stempel drukken.

Je kunstenaarschap bestaat niet alleen uit kunst as such, maar omvat ook radio maken en voorlezen uit roddelblaadjes. Nog wensen in die richting?

HERMAN: Ik zou graag een diepmenselijk en confronterend Vlaams drama in filmvorm maken, met de volledige cast van F.C. De Kampioenen in de originele decors. Met een handycam, dicht op de huid en een digitale graine.

We kijken ernaar uit.

GERARD HERMAN, MUSEUM M, LEUVEN, 28/11 TOT 23/3

ELS FIERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content