ALPHAS **

DAVID STRATHAIRN (derde van r.) en zijn ALPHAS, altijd paraat om de Red Flag te strijken.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

BÈTA’S. De sciencefictionserie Alphas is iets te veel een afkooksel van Heroes en Fringe om echt te blijven hangen.

(Universal)

Je hoeft niet eens van slechte wil te zijn om in de Amerikaanse sciencefictionserie Alphas een doorslagje te zien van Heroes, de superheldenreeks die een paar jaar geleden heel eventjes furore maakte. Het concept: enkele gewone mensen met ongewone krachten vormen een team. Samen bestrijden ze de misdaad en onderzoeken ze zaken met een bovennatuurlijk kantje, en gaandeweg stoten ze op een samenzwering die hun eigen voortbestaan in het gedrang brengt. Klinkt bekend, nietwaar?

De Alpha’s uit de titel zijn personen van wie de hersenen net iets anders in elkaar steken dan bij Jan Modaal en die daardoor een speciaal talent bezitten. Er is een FBI-agent met buitengewoon veel kracht en een jongedame met extreem gevoelige zintuigen, een andere vrouw die in een oogwenk mensen kan hypnotiseren en een autistische jongen die alle soorten elektromagnetische stralen zomaar uit de lucht plukt en ‘leest’. Het groepje staat onder commando van de neuroloog en psychiater Lee Rosen, die zijn pupillen op vraag van het ministerie van Defensie inzet om bizarre zaken te onderzoeken. De vijf zijn immers niet de enige Alpha’s op de planeet, en de anderen zijn niet altijd even bereid om de goede zaak te dienen met hun speciale talenten. Een groepering die bekendstaat onder de naam Red Flag rekruteert zelfs buitengewone mensen om ze in te zetten voor hun criminele activiteiten, en als Rosen en co te dicht in de buurt komen worden ze zelf een doelwit.

Alphas begint sterk, met een aflevering waarin een ex-scherpschutter van het Amerikaanse leger gehypnotiseerd wordt door iemand van Red Flag en een vervelende getuige neerknalt. Door het verluchtingsrooster van de ondervragingsruimte, en van op een gebouw aan de overkant van de straat. De schutter blijkt een perfecte oog-handcoördinatie te bezitten en wordt daarop als vijfde man ingelijfd door Rosen, waardoor de verhouding met Red Flag meteen op scherp komt te staan.

Na die uitmuntende start zakt de reeks echter in elkaar, omdat de plot in een aantal afleveringen nogal rammelt en de makers de kunstjes van de Alphas zo graag in de verf zetten dat het belachelijk wordt. Met als hoogtepunt de scène waarin de autistische Gary een website gaat opzoeken door de elektromagnetische straling in de lucht te lezen, in plaats van – weet u wel – het internet op te gaan. Alphas ging in de VS in 2011 van start en hield het uiteindelijk twee seizoenen vol. Extra’s: gewiste scènes, interview met de makers, reportage van op Comic-Con.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content