ALCATRAZ: ESCAPING THE ROCK

ALCATRAZ: ESCAPING THE ROCK biedt een wetenschappelijk verantwoorde reconstructie.
Jorik Leemans
Jorik Leemans Freelancejournalist

Zondag 27/ 3, 21.00, Discovery Channel

In juni 1962 kozen drie gevangenen van de Alcatraz Federal Penitentiary, de beruchte gevangenis op een eiland in de baai van San Francisco, het hazenpad. Frank Morris, de gebroeders Clarence en John Anglin en Allen West hadden maanden aan hun plan gewerkt en alles tot in de puntjes voorbereid. Met papier-maché (ingrediënten: zeep en toiletpapier) en hun eigen haar hadden ze hoofden in elkaar geknutseld die de bewakers moesten doen geloven dat ze braafjes in hun bed lagen terwijl ze hun ontsnapping voorbereidden, en tijdens de ontsnapping zelf. Met een opblaasbootje van regenjassen moesten ze van het eiland raken. De onfortuinlijke Allen West kreeg op die bewuste nacht de ventilatieschacht in zijn cel niet open en bleef achter. Niemand weet of de drie andere gangsters de overtocht overleefd hebben of verdronken zijn in het koude water van de baai.

Drieënvijftig jaar later hebben drie Nederlandse wetenschappers de ‘ontsnapping van de eeuw’ nog eens overgedaan. Toen ingenieur Olivier Hoes werkte aan een model om het waterpeil en de stromingen in de San Francisco Bay te voorspellen, merkte zijn collega Rolf Hut op dat ze daarmee niet alleen de stroming op die avond in 1962 konden berekenen, maar ook of het vasteland bereiken een haalbare kaart was voor Morris en de Anglin-broers.

ROLF HUT: Toen Olivier me zijn werk liet zien, kon ik mijn ogen niet afhouden van dat eiland in het midden van de baai. Met de hulp van Fedor Baart hebben we kunnen uitrekenen wat het ideale moment was om de tocht te wagen. Het was een unieke ervaring, je kennis gebruiken om een beter licht te werpen op deze historische gebeurtenis. Toen we vervolgens zelf in het bootje stapten, werd het écht een avonturenverhaal.

Heeft dat je kijk op die ontsnapping veranderd?

HUT: Je leert op zijn minst hoeveel lef ze hadden, of hoe wanhopig ze geweest moeten zijn, natuurlijk. Los daarvan heb ik vooral ontzag gekregen voor wat ze deden om dit voor elkaar te krijgen.

Zoals tientallen regenjassen stelen zonder dat iemand het opmerkt.

HUT: Precies. Ik heb ook de werkplaats gezien waar ze de jassen aan elkaar gelijmd hebben. Het is een technisch behoorlijk hoogstaand trucje dat ze daar geleverd hebben. Niet dat ik hen wil ophemelen: het waren echt wel hardcore criminelen.

En toch valt het woord ‘helden’ vrij vaak.

HUT: Op creatief vlak is het ook bijzonder wat ze gedaan hebben. Als mijn studenten even inventief zijn als deze mannen, zijn ze als ingenieur wat mij betreft geslaagd. Maar als ze daarna op dezelfde manier een bank proberen te beroven, hebben ze als mens natuurlijk gefaald. (lacht)

JORIK LEEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content