1. THE DARK KNIGHT TRILOGY

Warner, ?40 (blu-ray) en ?27 (dvd)

Deze zomer was het treurnis troef wat blockbusters betreft, maar sinds Christopher Nolan de Batman-franchise onder handen nam – met Christian Bale als de gevlederde wreker – ligt de lat dan ook even hoog als de wolkenkrabbers van Gotham City. Van de origin storyBatman Begins (2005), over The Dark Knight (2008) – met Heath Ledger als The Joker – tot de finale The Dark Knight Rises (2012): herbeleef alle actie in uitmuntende hd-kwaliteit, desnoods terwijl u omgekeerd in uw grot hangt.

2. LEE HAZLEWOOD INDUSTRIES – THERE’S A DREAM I’VE BEEN SAVING, 1966 – 1971

lightintheattic.net, ?80 / ?180 (deluxe)

De pornosnor! De bronzen bariton! De kinky songs voor Nancy Sinatra! De populariteit in Zweden! Wie van geniale randfiguren houdt, heeft een kluif aan producer, troubadour, liedjesschrijver en allround muzikale mafkees Lee Hazlewood. Wie al onder de betovering van de overleden cultartiest staat, heeft een kluif aan dit ultieme overzicht van Hazlewoods mini-imperium LHI, een thuishaven voor zijn protegees en sidekicks. Inclusief een kopie van de cultfilm Cowboy in Sweden (1970), en de deluxeversie bevat elke titel op Hazlewoods label, verspreid over drie dvd’s.

3. THE VAMPIRE DIARIES, SEIZOEN 1-3

Warner Home Video, ?78 (dvd) / ?93 (blu-ray).

True Blood voor tienermeisjes en -jongens, deze dramareeks over de driehoeksverhouding tussen de mooie Elena en twee vampiers, Stefan Salvatore en zijn broer Damon. Een box met de eerste 3 seizoenen van de serie op blu-ray, plus een dagboek.

4. GOOGLE VOLUME 1

Jean Boîte Editions, ?95

Wie de hele dag al achter de computer zit te googelen, wil ’s avonds al eens een goed boek ter hand nemen. Zoals Google Volume 1, een lijvig werk waarin alle 21.110 woorden uit het Oxford English Pocket Dictionary vervangen zijn door de foto die als eerste verschijnt als je die term in Google Images ingeeft.

5. BORGEN, SEIZOEN 1-3

Lumière, ?89,99.

Dramaserie over premier Brigitte Nyborg en haar coming of age in de hoogste regionen van de Deense politiek, waar ze moet leren omgaan met achterklap, teleurstellingen en de vluchtigheid van overwinningen. Het beste en meest besproken Deense exportproduct van de afgelopen jaren, dus als u de box krijgt, vergeet niet om netjes ’tak’ te zeggen.

6. TRIXIE WHITLEY – FOURTH CORNER DELUXE (LIMITED DELUXE EDITION)

?21.

Een gouden plak voor Fourth Corner heeft ze al lang op zak, en telkens Trixie Whitley halt houdt in haar geboorteland verkopen de concerttickets als zoete broodjes. Om dit succesvolle jaar in schoonheid af te sluiten, mikt Unday Records een gepimpte versie van Whitleys debuut in de rekken. Behalve een bonus-cd met liveversies, demo’s, remixes en onuitgegeven songs krijgt u er ook een hardcover boek bij, waarin fotograaf Anton Coene in 32 pagina’s behalve de schaduwen achter de spotlights ook het meisje achter de artiest belicht.

7. JEFF KOONS – DOM PÉRIGNON ROSÉ 2003 LIMITED EDITION

moethennessy-selection.co.uk, ?375.

Een betaalbare versie van de Balloon Venus van Jeff Koons, plus een fles champagne? Voor 20.000 euro is deze gelimiteerde uitgave die Koons voor Dom Pérignon maakte de uwe. Maar als u niet de hand kunt leggen op een van de 650 exemplaren, er komt ook nog een speciale champagnefles uit, gebaseerd op de Balloon Venus.

8. TRUE BLOOD, SEIZOEN 1-5 + GLAS

Warner Home Video, ?187 (dvd) en ?210 (blu-ray).

Box met een True Blood-glas en de eerste 5 seizoenen van de HBO-reeks van Alan Ball, met Anna Paquin als de telepathische serveerster Sookie Stackhouse, wier leven voorgoed verandert wanneer vampier Bill Compton haar pad kruist. Een gelaagde serie waarin vampiers gebruikt worden als een vergrootglas voor onze eigen maatschappij, vol liefde, haat, seks, verdriet, perversie, angst en geweld. Voor de hele familie, met andere woorden, zolang alle leden maar ouder zijn dan 16.

9. ASSASSIN’S CREED IV: BLACK FLAG (BUCCANEER EDITION)

pc, PS3, PS4, Xbox 360, Wii U, Ubisoft, ?100

Scheepvaart, piraterij, acrobatisch klimwerk, geruisloze missies aan land, ontdekkingsreizen en wervelende zeeslagen vormen slechts enkele van de vele verslavende ingrediënten van Assassin’s Creed IV: Black Flag. Deze gelimiteerde Buccaneer Edition bevat game, soundtrack, extra missies en spelitems, een envelop met twee litho’s, een artboek én een 45 centimeter hoge figurine van hoofdpersonage Edward Kenway. Er bestaat – maar wees er als de kippen bij – ook een PlayStation 4-verzameleditie.

10. RORK: DOORGANGEN / TERUGKEER

Andreas, Sherpa, ?49,95 per deel.

Tussen de vele verzorgde stripbundels die voor het cadeauseizoen bestemd lijken, valt de nieuwe tweedelige versie van Andreas’ klassieker Rork op. Deze oorspronkelijk in zeven boeken verschenen verhalen uit het weekblad Kuifje koppelden eind jaren zeventig, begin jaren tachtig het betere denkwerk aan fantasy, zoals Neil Gaiman dat later in Amerika zou overdoen met The Sandman. Behalve voor het betere puzzelwerk staat deze serie ook in de annalen als het startpunt van Andreas’ huidige serie Capricornus. Voor wie zijn klassiekers graag koestert.

11. BELVISION – LE HOLLYWOOD EUROPÉEN DU DESSIN ANIMÉ

Daniel Couvreur, Le Lombard, uit op 6/12, ?39.

Brussel was ooit een hoofdstad van de animatiefilm. Raymond Leblanc, de zakenman achter het weekblad Kuifje, was in 1956 begonnen met tekenfilmstudio Belvision. Zijn eerste producten waren inferieure tv-versies van Suske en Wiske, maar sommige latere films, zoals De fluit met zes smurfen, groeiden uit tot klassiekers. Tot het einde van de eigen productie, in 2005, putte de studio voornamelijk uit het vaderlandse strippatrimonium, zoals Kuifje en Lucky Luke. Journalist Daniel Couvreur maakte een rijkelijk geïllustreerd koffietafelboek over de geschiedenis van het legendarische filmbedrijf.

12. TOYMAIL

toymailco.com, vanaf ?40.

Voor wie met oudjaar op stap gaat of door werk of ziekte niet tijdig bij het gezinsdiner kan aanschuiven, brengt Toymail soelaas. Deze speelgoedlijn bestaat uit kubusvormige diertjes die via wifi verbinding maken met het internet. Met de bijpassende app kun je van eender waar met je smartphone of tablet audioberichten versturen. Het diertje vertelt die vervolgens via de speeltjes door aan de jongste familieleden. De kids kunnen met een drukknop ook geluidsboodschappen terugsturen.

13. CODEX SERAPHINIANUS

Luigi Serafini, via amazon.co.uk, ?65

De Codex Seraphinianus geldt als ‘het vreemdste boek ter wereld’, wat vaak wat marketinggelul blijkt, maar in dit geval wel eens de nagel op de misvormde kop kan zijn. Uitgegeven bij het vermaarde Rizzoli doet het boekwerk eerder denken aan een middeleeuws manuscript vol tekeningen van Gods miskleunen. Dat het in een denkbeeldige (doch kraakbare?) codetaal is geschreven en de auteur uit de schijnwerpers wenst te blijven, wakkert de internettheorieën alleen maar aan. Nu nog de juiste suikernonkel opvrijen.

14. WALTER WHITE/HEISENBERGMASKER

hyperflesh.com, vanaf ?2200.

Breaking Bad-fans dromen er wellicht van om voor één dag in de huid van antiheld Walter White te kunnen kruipen. Dat kan nu letterlijk, met dit handgemaakte draagbare latexmasker. De Amerikaanse ontwerper Landon Meier heeft enkele weken nodig om een exemplaar te vervaardigen, maar het resultaat is creepily realistisch. Onweerstaanbaar lokmiddel om je geliefde tot een innige kus onder de maretak te verleiden. Onlangs werd op eBay nog een door Bryan Cranston gesigneerd en eenmaal gedragen exemplaar voor 41.400 dollar geveild.

15. THE WORLD OF LARS VON TRIER

Lars Von Trier, enkel dvd, ?53

Lars Von Trier laat zijn Nymphomaniac pas in januari op u los, maar in afwachting kunnen cinefielen zich opwarmen met deze dvd-box. Daarin tien recentere titels uit het controversiële oeuvre van de Deense beeldenstormer. Daarbij géén Europa (1991), Breaking the Waves (1996) of Dancer in the Dark (2000) dus. Wel Dogville (2003), Antichrist (2009) en Melancholia (2011), plus zijn cultseries The Kingdom 1 en 2 (1994-1997) én de docu The Five Obstructions (2003) waarin Von Trier al grijnzend de regels van de cinema herschrijft. Gek, genie én charlatan voor één en dezelfde prijs.

16. SMART DASHBOARD

quirky.com/shop/596-Nimbus, ?100.

Workaholics en digitale informatieverslaafden, opgelet: dit persoonlijke dashboard bestaat uit vier wijzerplaten die je in één oogopslag je geprefereerde data meedelen. Gewoon even verbinden met de bijbehorende iOS- of Android-app, per wijzertje de bijbehorende gegevensstromen selecteren en je kunt vanaf je bureau of vanuit je slaapkamer op de hoogte blijven van onder andere je aantal ongelezen e-mails, de totale filelengte op de snelwegen, hoeveel het regent, Facebookreacties… Tevens inzetbaar als wekker of alarm.

17. AEROTWIST

jarre.com, ?299.

Jean-Michel Jarre is sinds een aantal jaren niet alleen bekend als synthesizervirtuoos, maar ook als producent van hifiapparatuur met gewaagd design. De fonkelnieuwe AeroTwist is een ringvormig draadloos geluidssysteem dat draai- en kantelbaar is. Je kunt het als een soort rechtverende cobraslang op de kast plaatsen, maar evenzeer als een muzikale armband rond de schouderriem van een handtas of aan een fietsstuur bevestigen. Vier luidsprekers en een ingebouwd subwoofertje leveren prima mobiele klankprestaties.

18. ICARTA 2

atechflash.com, ?100.

Niets lucht na een zwaar dagje glühwein drinken en feesttafelen meer op dan een relaxte sanitaire pitstop. Dankzij deze wc-rolhouder met bluetoothspeakers kan dat voortaan in stijl. Pairen kan zowel met een iPhone als een Android-smartphone. Wie in de badkamer over een toilet beschikt, kan het ding ook gebruiken tijdens het douchen en tandenpoetsen. Gigantisch nadeel: de ontvanger van dit cadeau is met geen stokken uit toilet of badkamer te krijgen. Pardon, ik ga snel even docken op het toilet.

19. DAFT PUNK – RANDOM ACCESS MEMORIES (DELUXE BOX SET EDITION)

?205.

Geen half werk, en met een haast obsceen oog voor detail: zo kennen we de jongens van Daft Punk wel! Hij of zij die deze stijlvolle luxueuze vinyluitgave van Random Access Memories volgende maand onder de spar aantreft got lucky, en is de trotse bezitter van onder meer een duo Star Trek-achtige, gouden en zilveren USB-sticks (audio en video in hoge kwaliteit included), een 10-inchplaatje waarop het integrale interview met Giorgio Moroder te horen is, en een glossy fotoboek vol beelden achter de studioschermen.

20. HOODIE PILLOW

firebox.com, ?29,89.

Moe van al dat vruchteloze windowshoppen naar het perfecte cadeau voor familie of partner? Uitgeput na een slopende keukenmarathon om tijdig die moddervette kerstkalkoen in de oven te krijgen? Trakteer jezelf op een deugddoende powernap met de Hoodie Pillow. Hijs je hoofd in het fleecekapje, manoeuvreer het kabeltje van de oortelefoon van je favoriete muziekspeler door de voorziene gleuf, druk op play en ga languit op bed of in de zetel liggen. Kerstcocooning, quoi.

21. FENÊTRES SUR RUE

Pascal Rabaté, Noctambule, ?18,95.

Pascal Rabaté heeft als stripauteur en cineast zijn twee media verenigd in het harmonicaboek Fenêtres sur rue. Per uitgevouwen dubbele pagina krijg je een zicht op vier rijtjeshuizen in de stad. In amper twintig beelden, tien overdag en evenveel ’s nachts, schotelt Rabaté je een moord, liefdesverhalen en wat kolder voor. Je moet alles zelf uit de scènes afleiden, want tekst is er niet. Niet voor niets kregen Jacques Tati, Alfred Hitchcock en commissaris Maigret een rol in dit goedgemutste mysterie waarvoor Rear Window, Psycho, Mon oncle en het detectivegenre in het algemeen duidelijk als inspiratie hebben gediend.

22. THE ELDER SCROLLS: ANTHOLOGY

pc, Bethesda, ?60.

Dit monsterlijke fantasypakket (exclusief voor pc) bevat alle vijf episodes van de internationaal gelauwerde Elder Scrolls-reeks. Arena (1994), Daggerfall (1996), Morrowind (2002), Oblivion (2006) en Skyrim (2011) zijn telkens voorzien van alle bijbehorende uitbreidingen en add-ons, met als afsluiter de recentste bundel: The Elder Scrolls V: Skyrim – Dragonborn (2013). Er zit voor elke game ook een gedetailleerde papieren plattegrond van de spelwereld in de box. De natte droom van elke rollenspelfanaat.

23. BOARDWALK EMPIRE, SEIZOEN 1-3 + GLAS

Warner Home Video, enkel dvd, ?95.

Ideaal om na de glazen advocaat, wijn en sterke drank bij het kerstdiner te nuttigen: het HBO-drama over de Drooglegging in de jaren 1920, en hoe misdadigers van het systeem konden profiteren om schatrijk te worden. Inclusief een whiskyglas, zodat u uzelf eventjes Nucky Thompson kunt wanen.

24. KANYE WEST – YEEZUS TOUR T-SHIRTS

pacsun.com, ?30.

Er was nogal wat te doen over de merchandise die Kanye West bedacht voor zijn huidige Yeezus-tournee. Vooral de tote bags en T-shirts gedecoreerd met ontwerpen waarin een Confederatievlag verwerkt zit, doen stof opwaaien. De vlag van de zuidelijke VS-staten in de Amerikaanse Burgeroorlog wordt nog steeds geassocieerd met rednecks en racisme. Wie desondanks eentje wil, moet wachten tot de Kanyekaravaan door het land trekt. Voor vier ‘bravere’ designs kunt u terecht op de webshop van de Amerikaanse winkelketen Pacific Sunwear.

25. THE BOOK OF MIRACLES

Till-Holger Borchert & Joshua P. Waterman, Taschen, ?99,99.

Het originele manuscript bevindt zich achter slot en grendel in een Amerikaanse privécollectie. Maar vlak voor het daarachter verdween, kon Taschen er de hand op leggen om de meer dan vier eeuwen oude Duitse wonderbundel uit te geven. The Book of Miracles omvat magische afbeeldingen van apocalyptische en visioenachtige taferelen. Gekroonde draken scheuren door het zwerk, gouden ballen landen en stijgen weer op, toornige godheden doemen op en enge schepselen kruipen uit de oceaan om weerloze mensen te verslinden. Alle verbeelding tartende, huiveringwekkende einde-van-de-wereldpracht.

26. CLINT EASTWOOD: 35 FILMS 35 YEARS

Warner, enkel dvd, ?167

Met 33 langspelers als regisseur en een zestigtal titels als acteur is Clint Eastwood de meest iconische van alle nog actieve Hollywoodveteranen. In deze box vind je 35 films die hij maakte in opdracht van de Warner Studio, waaronder alle vijf de Dirty Harry-episodes én prachtwesterns als The Outlaw Josey Wales (1976), Pale Rider (1985) en Unforgiven (1992). Ook op het menu: zijn jazzbiopic Bird (1988), zijn oorlogstweeluik Flags of Our Fathers en Letters from Iwo Jima (beide 2006), zijn misdaadballade Mystic River (2003) en zijn coming-of-old-agedrama Gran Torino (2008), samen goed voor 4172 minuten die bewijzen dat Eastwood véél meer is dan die übermacho met zijn reptielenogen en Magnum. 44.

27. DAMIEN HIRST: ABC

Other Criteria, ?18.

In zijn webwinkel othercriteria.com prijst Damien Hirst boeken en edities van hemzelf en andere kunstenaars aan. Zo ook dit pretentieloze abc-boek waarin de schepper van de haai op formol zijn werk alfabetisch uit de doeken doet. Het lentefrisse kinderboek met de typische stipjes is opgevat als een introductie tot het inmiddels omstandige oeuvre van de Brit.

28. MICO

micobyneurowear.com, vanaf ?80.

Een hoofdtelefoon die je hersengolven analyseert en via een app muziek afspeelt die bij je gemoedstoestand past: veel eindejaarsgekker moet het niet worden. De Japanse producent Neurowear was eerder verantwoordelijk voor een diadeem met kattenoren (Necomimi) en een gemotoriseerde staart (Shippo) die zich naargelang het humeur van de drager anders opstelden. De Mico-hoofdtelefoon zet diezelfde technologie nu om in iets bruikbaars. Enkel voor te bestellen, zonder garantie op levering in 2013. Een ideaal futuristisch cadeau.

29. THE FOG OST

John Carpenter, deathwalzrecordingcompany.com, ?27.

De horrorsoundtracks van gruwelpaus John Carpenter (Halloween, Escape from New York, The Thing) werden recentelijk allemaal op vinyl gestanst, met als absoluut hoogtepunt die van The Fog: twee kerstbalgoudkleurige lp’s verpakt in een prachtige luxehoes met artwork van kunstenaar Dinos Chapman. Haardvuurtje, glühwein, iemand die uit het raam kijkt en zegt: ‘Tiens, waar komt die dikke mist plots vandaan?’ Rillingen gegarandeerd.

30. WIPE THAT GRIN OFF YOUR FACE

Tim Noble & Sue Webster, othercriteria.com, ?36 per rol.

Op hun netjes verpakte en gesigneerde wc-papier lachen Tim Noble en Sue Webster je bemoedigend toe. Wat plat, denkt u misschien, maar de daad sluit wel aan bij het oeuvre van het stel. Noble & Webster maakten vroeger ingenieuze afvalbergen die indien goed belicht, fonkelende schaduwen op de muur wierpen. Momenteel is het duo aan de slag met Portraits from the Bottom Up, in brons uitgevoerde afgietsels van hun beider tepels en andere plekjes waar de zon weinig schijnt.

31. STAR TREK: STARDATE COLLECTION

Universal, ?113 (blu-ray) en ?55 (dvd)

Echt populair was Star Trek niet toen de sciencefictionserie eind jaren zestig voor het eerst de beeldbuis in gebeamd werd, maar later wisten captain Kirk, mister Spock en de andere bemanningsleden van de USS Enterprise toch planeet Hollywood te veroveren. Nu verzameld in deze blu-raybox: hun tien bioscoopfilms, gaande van Star Trek: The Motion Picture (1979) tot en met Star Trek: Nemesis (2002), de laatste met Captain Picard aan het stuur en ook de laatste voor de franchisereboot door J.J. Abrams. Engage!

32. UN CADEAU

Florent Ruppert & Jérôme Mulot, L’Association, ?19.

Het nieuwste boek van de Franse – relatief – jonge stripgoden Ruppert en Mulot is de ideale kruising tussen strip en geschenk. Un cadeau vertelt over een moordzaak die begint met een kerstpakje. Als lezer moet je de ware toedracht ontdekken door het boek stukje bij beetje volgens de stippellijnen uit te snijden. Zo komen onder elke tekening nieuwe tekeningen tevoorschijn. Volgens de uitgever zit aan het eind niet alleen de politie met een lijk opgezadeld, maar heeft de lezer ook een kadaver van een boek in handen. Ideaal om anaal gefixeerde striplezers van hun boekfetisjisme af te helpen.

33. PARADIES-TRILOGIE: LIEVE, GLAUBE, HOFFNUNG

Ulrich Seidl, Lumière, enkel dvd, ?30

Geen beter moment dan de kerstperiode om een boodschap van liefde, geloof en hoop te verkondigen, al wijkt het evangelie van Ulrich Seidl toch net iets van dat van de Here Jezus af. In zijn meedogenloze maar ook pijnlijk grappige Paradies-trilogie – drie uppercuts over drie vrouwen die elk op hun manier het paradijselijke geluk nastreven – laat de Oostenrijkse zedenmeester immers geen heilig huisje (of kruisje) overeind. Amen.

34. STRIPTEASE

kaaitheater.be, perefaura.com, vanaf ?5.

In barre tijden is een heet geschenk welkom. Zoals een kaartje voor de Belgische première van Pere Faura’s Striptease plus Bomberos con grandes mangueras (yep, brandweerlui met lange spuiten). Deze Catalaanse danser en choreograaf belooft een avond vol dans, humor en erotiek waarin hij de grenzen van het toelaatbare aftast, met actieve participatie van het publiek en een hoepel die hij in bepaalde lichaamsgleufjes wringt. Hot!

35. BATMAN: ARKHAM ORIGINS (COLLECTOR’S EDITION)

pc, PS3, Xbox 360, batmanarkhamorigins.com, ?80.

Origins is het derde deel binnen de Batman: Arkham-serie en meteen ook het minst sterke. Waarom dan toch een cadeautip? Omdat de kwaliteit van de vorige games zodanig hoog lag dat een iets mindere prestatie nog geen schande is. Omdat het spel voor de eerste maal onlinemogelijkheden heeft. Maar bovenal: omdat deze collector’s edition naast de game ook bovenmenselijk coole extra’s bevat, zoals een boek met concepttekeningen en een dertig centimeter hoog beeldje van de vleermuisman en zijn grollende rivaal The Joker.

36. LAUREL & HARDY COMPLETE SERIES

Universal, enkel dvd, ?43

In deze treurige tijden wordt comedy wel eens verward met scheldtirades van psychoten met een microfoon in hun poten. Gelukkig waren er ook ooit écht geestige en inventieve komieken, zoals slapstickmeesters Oliver Hardy en Stan Laurel. Achttien schijfjes om uzelf een liesbreuk mee te lachen, in het tijdloos charmante gezelschap van de dikke en de dunne.

37. KUNST ALS THERAPIE

Alain de Botton & John Armstrong, Phaidon / Terra Lannoo, ?35.

Wat maakt iemand tot een goede minnaar? Hoe kunnen we geduldiger worden? De antwoorden worden glashelder geformuleerd in het inspirerende Kunst als therapie, waarin Alain de Botton brandhout maakt van saaie analyses en pseudo-intellectuele interpretaties die elke druppel menselijkheid uit de kunst wringen. Als tegenprestatie stelt hij musea voor die zijn ingedeeld volgens thema’s als leed, angst, liefde en zelfinzicht. Maar kunst is meer dan therapie en de Botton is slim en kundig genoeg om een doortimmerd en onderhoudend kunstboek af te leveren, barstensvol glanzende plaatjes, gaande van de Mona Lisa tot Hiroshi Sugimoto. Intelligent en uiterst toegankelijk, zoals we het van de schrijver gewend zijn.

38. THE RISE AND FALL OF PARAMOUNT RECORDS 1917-1932, VOLUME 1

thirdmanstore.com, ?269.

Geen half werk, en een haast obsceen oog voor detail: zo kennen we de jongens van Third Man Records wel! Deze nieuwe attractie in de speeltuin van Jack White is er eentje voor liefhebbers van muziek uit de 78-toerenjaren. Jazz, blues, vaudeville en gospel uit de tijd dat de platenindustrie nog in haar kinderschoenen stond, verdeeld over zes vinylschijven, én een fraai vormgegeven USB-stick met zomaar eventjes 800 staaltjes gedigitaliseerd muziekantiek. Ook een boek met het unieke artwork van Paramount, en een labelencyclopedie steken in de handgemaakte, eiken draagkoffer.

39. XQUISITE CORPSE

Jake & Dinos Chapman, saatchistore.com, ?1150

Voor een behoorlijke selectie foto’s en print is Saatchi Store geen onaardige optie. Al vanaf 120 euro vind je er edities van kunstenaars als Peter Blake, Marc Quinn en niet zo bekende maar bedreven kunstenaars. Extra spits zijn de geëtste cadavres exquis van Jake en Dinos Chapman. De twee broers die ook bloedige veldslagen maken met modelsoldaatjes speelden dat surrealistische spel na: ieder om beurt tekenden ze een stukje van een ventje op een horizontaal gevouwen blad papier. Resultaat: mannetjes met duivelskoppen, takkenhanden, monsterpoten en heel wat werkzaamheden ter hoogte van het kruis.

40. HITCHCOCK: THE ULTIMATE FILMMAKER COLLECTION

Universal, enkel blu-ray, ?165

Fraaie filmdoosjes, een booklet, storyboards, prentkaarten, dik vijftien uur aan bonusmateriaal en tal van audiocommentaren. Alibi’s genoeg om ook deze Hitchcock-collectie in huis te halen, maar de ware attracties blijven natuurlijk de zestien meesterlijke thrillers die erin zitten. Daaronder Shadow of a Doubt (1943), Rear Window (1954), Vertigo (1958), Psycho (1960) en The Birds (1963), maar ook To Catch a Thief (1955) en North by Northwest (1959); evergreens die niet in de vorig jaar uitgebrachte bluray-verzamelbox zaten. Sidderen en beven à volonté, met de groeten van de master of suspense.

41. SUPERMAN COLLECTION

Warner, ?65 (blu-ray) en ?33 (dvd)

Is it a bird? Is it a plane? No, it’s the Superman Collection. Daarin mag Daily Planet-reporter Clark Kent – Kal-El volgens de burgerlijke stand van de planeet Krypton – tot vijf keer toe de wereld al vliegend redden van de verdoemenis. In de eerste vier films – uit 1978, 1980, 1983 en 1987 – herkent u wijlen Christopher Reeve als de Man van Staal. In Superman Returns uit 2006 is die eer weggelegd voor de iets minder onsterfelijke Brandon Routh. Geen Man of Steel in deze Warner-collectie, al zal geen enkele cinefiel daarover klagen.

42. MONTY PYTHON’S FLYING CIRCUS STICKY NOTES

nerdapproved.com, ?7.

Zelfklevende notitiebriefjes, gebaseerd op Monty Python’s Flying Circus! Ideaal om al die korte maar broodnodige boodschappen over te brengen aan de huisgenoten. Zoals daar zijn: ‘The parrot’s not dead, he’s resting.’‘We need more wafer-thin mints.’ Of simpelweg: ‘Ni.’

43. OPERA GOES HOLLYWOOD

vlaamseopera.be, ?11-100.

De Vlaamse Opera rolt de rode loper uit voor gerenommeerde filmsterren die zich aan hun operadebuut wagen. Na Der Rosenkavalier van Oscarverzamelaar Christoph Waltz is het in het voorjaar de beurt aan regisseur Kornél Mundruczó. In Blauwbaards burcht / Winterreise mag hij zijn voorliefde voor rauwe, zacht belichte (natuur)beelden en bezwerende operazang tonen. Op 11 april gaat het stuk in première. Met een geschenkbon bezorgt u een operafan een plekje on the red carpet.

44. EN ATENDANT & CESENA: A CHOREOGRAPHER’S SCORE

rosas.be, mercatorfonds.be, ?59,95.

Anne Teresa De Keersmaeker reeg in 2013 de ene vijfsterrencreatie aan de andere. Wie wil nagenieten van haar capriolen schaft de vierdelige dvd-box En Atendant & Cesena: A Choreographer’s Score aan, inclusief voorstellingsfragmenten, repetitiemateriaal en interviews waarin De Keersmaeker met handen en voeten uitlegt hoe ze haar danspassen creëert. Bij de box hoort ook een fotoboek en een fors naslagwerk met uitgetekende danspassen. Na lectuur mag de salontafel aan de kant.

45. MICHAEL FASSBENDER

Twin Pics, enkel dvd, ?30

Dat Michael Fassbender tot de flegmatiekste leading men van zijn generatie behoort, bewijzen deze drie toppers uit zijn nu al imposante curriculum. Aanschouw hoe de Duits-Ierse hunk een tienermeisje opvrijt in Andrea Arnolds sociodrama Fish Tank (2009). Hoe hij de dieptes van de geest – én Keira Knightley – verkent als psychoanalyticus Carl Jung in David Cronenbergs A Dangerous Method (2011). Of hoe hij een seksueel roofdier incarneert in Steve McQueens diep penetrerende seksjunkdrama Shame (2011).

46. PLAYTIME. Uitgekeken op het ganzenbord en de klassieke Monopoly? Vijf alternatieve versies van gezelschapsspelen voor de lange winteravonden: THE WALKING DEAD RISK

thinkgeek.com, ?45.

Een nieuwe speciale versie van Risk, waarin je het niet alleen tegen elkaar moet opnemen, maar ook tegen de vele walkers die de wereld onveilig maken. Met opdrachten die uit de comics of de tv-serie zijn gelicht, en een op het universum van The Walking Dead geinspireerde speelwereld.

47. PLAYTIME. Uitgekeken op het ganzenbord en de klassieke Monopoly? Vijf alternatieve versies van gezelschapsspelen voor de lange winteravonden: GAME OF THRONES BOARD GAME

thinkgeek.com, ?35.

Geen alternatieve versie van een bestaand gezelschapsspel, want George R.R. Martins fantasyepos bevat op zich genoeg personages en werelden om een eigen titel te stutten. In het Game of Thrones Board Game sta je aan het hoofd van een van de families en neem je het tegen elkaar op in het gevecht om de macht in Westeros, terwijl je ondertussen genoeg voorraden moet aanleggen om de komende horrorwinter te overleven. Maar, afgaande op wat we onthouden hebben uit de serie: die laatste laat wel even op zich wachten.

48. PLAYTIME. Uitgekeken op het ganzenbord en de klassieke Monopoly? Vijf alternatieve versies van gezelschapsspelen voor de lange winteravonden: WORLD OF WARCRAFT TRIVIAL PURSUIT

thinkgeek.com, ?15.

Nerdy in het kwadraat: een Trivial Pursuit-versie van World of Warcraft, zodat u en uw andere geekvrienden voor eens en voor altijd onder elkaar kunnen uitmaken wie er nu het meeste afweet van de fictieve werelden uit de populaire game.

49. PLAYTIME. Uitgekeken op het ganzenbord en de klassieke Monopoly? Vijf alternatieve versies van gezelschapsspelen voor de lange winteravonden: DOCTOR WHO YAHTZEE

thinkgeek.com, ?20.

Het beroemde dobbelspel, maar dan gebaseerd op de al even beroemde Britse sf-serie over de tijdreizende Doctor Who. Met dobbelstenen waarop zes aartsrivalen van de dokter staan en een beker in de vorm van de Tardis.

50. PLAYTIME. Uitgekeken op het ganzenbord en de klassieke Monopoly? Vijf alternatieve versies van gezelschapsspelen voor de lange winteravonden: LORD OF THE RINGS MONOPOLY

Thinkgeek.com, ?30.

Want iederéén droomt er toch van om ooit zijn hand te leggen op Isengard of Mordor? Een versie van Monopoly met in plaats van Brussel Nieuwstraat, etcetera alle locaties uit de fantasyboeken en -films, en met hobbits als pionnen. Bovendien: één spelletje duurt gegarandeerd even lang als Peter Jacksons trilogie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content