3 vragen aan Shane O’Mara

© BELGAIMAGE

1 De mens is het enige zoogdier dat op twee benen loopt. Waarom begon hij daarmee?

Shane O’Mara: Dat weten we in feite niet zo goed. Sommigen zeggen dat wij daardoor aan vruchten konden die net buiten het bereik van op handen en voeten lopende primaten hingen. Maar misschien is het wel een gevolg van het feit dat je op twee benen maar half zoveel calorieën nodig hebt om je voort te bewegen dan op vier. Met eenzelfde inspanning wordt je jachtgebied opeens dubbel zo groot.

2 Als wandelen dan toch zo goed is voor ons, en dus bijdraagt aan ons overleven, waarom doen we het dan niet van nature, en moet u een boek schrijven om er ons toe aan te zetten?

O’Mara: Omdat we gedreven worden door twee tegengestelde instincten. Het ene zet ons ertoe aan om te bewegen omdat we dan meer en beter voedsel kunnen bemachtigen en dus meer kans hebben om onze genen door te geven. Het andere is het gevolg van onze evolutie in een caloriearme omgeving, waardoor we de neiging hebben zo weinig mogelijk inspanningen te leveren. Vandaag hebben we echter een omgeving gecreëerd waarin we heel makkelijk aan een massa calorieën kunnen komen en we dus niet meer de nood voelen om grote afstanden af te leggen. Alleen in de weinige traditionele culturen die er vandaag nog zijn, zie je dat dat niet het geval is. Mensen leggen daar wel vijftien kilometer per dag af om hun kost bij elkaar te scharrelen, en als gevolg daarvan zijn ze ook veel gezonder.

3 ‘Voor al dat wandelen heb ik geen tijd’, zullen heel wat mensen denken. ‘Ik ga twee keer per week een uur intensief sporten en dan verbrand ik net zoveel calorieën.’ Juist?

O’Mara: Nee dus. Je hebt geen nood aan twee uur intensieve inspanning, wel aan constante beweging. We stammen af van wezens die urenlang achter een dier konden aanlopen, tot het verzwakte, we het konden doden en opeten. Daarna rustten we uit. Wat je ziet bij mensen die een paar keer per week intensief sporten, is dat ze nadien het gevoel krijgen dat ze, helemaal als die jagers van weleer, recht hebben op een groot pak friet, waardoor ze meer calorieën binnenkrijgen dan ze verbrand hebben tijdens het sporten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content