10 Watt

Watt

In de zesdelige reeks Watt trekt gelegenheidsreporter Natalie Eggermont (29) samen met energie-ingenieur Jonas Verstraeten (24) de wereld rond om te kijken hoe ze in andere landen omgaan met energie en wat ons Belgenland daarvan kan leren. Zo belandden ze in Mol, maar ook in de VS, China, Japan, Koeweit, India en Denemarken.

Eggermont lijkt als spoedarts misschien slecht gecast, maar als activiste is het klimaat al langer een van haar meest hulpbehoevende patiënten. Ze is dan ook de bezieler van en drijvende kracht achter Climate Express, een politiek onafhankelijke groep vrijwilligers die de Belgische beleidsmakers aanzet om meer actie te ondernemen tegen de klimaatverandering.

Hebben jullie antwoorden gevonden?

Natalie Eggermont: De opnames waren heel confronterend. We hebben met eigen ogen gezien wat er allemaal kan misgaan. Ik heb meermaals met de handen in het haar gezeten. In de VS bijvoorbeeld, waar steenkool ‘dankzij’ Trump weer helemaal in is. Maar ik blijf hoopvol. In Denemarken en China zag ik hoe het wél kan, hoe hernieuwbare energie een alternatief kan bieden.

Welke plek is je het meest bijgebleven?

Eggermont: Wat ik in Fukushima heb gezien, vergeet ik nooit. In België wordt weleens gesproken over een mogelijke kernramp, maar meestal is een elektriciteitspanne de voornaamste vrees. Alsof dat het ergste is wat zou kunnen gebeuren. In Fukushima is op sommige plekken de tijd blijven stilstaan. Heel beangstigend.

Hoeveel zorgen moeten we ons maken over de klimaatverandering?

Eggermont:Die is vaak nog een ver-van-mijn-bedshow, met ijsberen en smeltende poolkappen. Wij waren net in Delhi toen daar een recordhoeveelheid smog werd gemeten. Het fijnstof hing als mist in de ontbijtkamer van ons hotel. Op zulke momenten wordt de klimaatverandering plots heel tastbaar.

In de laatste aflevering komen onze politici hun energiebeleid uit de doeken doen.

Eggermont:Een belangrijke aflevering, want dat is zo’n beetje het doel van Watt: inspiratie opdoen en daarmee aan de slag gaan. België hinkt achterop, we zijn niet ambitieus genoeg. Door de grote politieke versnippering ontbreekt een duidelijke visie. En zolang het niet duidelijk is waar onze overheid naartoe wil, kunnen bedrijven en burgers ook niet volgen. Bovendien is het debat vaak te technisch voor de modale Belg. Wij willen alles op een duidelijke manier uitleggen, zodat het op café ook eens over het energiebeleid kan gaan. Dat is nodig, want het zijn jonge mensen als Jonas en ik die de gevolgen zullen moeten dragen. Het klimaat is niet enkel voer voor experts en kabinetten, het belangt ons allemaal aan.

Dinsdag 17/4, 21.15, Canvas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content