Organisator Platform Kanal

Opdracht bedenk een ruimte voor jongeren in de kanaalzone

Inschrijven op platformkanal.be

Joachim Declerck van de denktank Architecture Workroom Brussels wil samen met Platform Kanal een fris plan op tafel krijgen voor de Brusselse kanaalzone. Nogal wat terreinen langs het kanaal zijn afgesloten voor het publiek, en dat terwijl het in de omgeving barst van jong volk dat ruimte nodig heeft.

JOACHIM DECLERCK: De Brusselse kanaalzone is een van de armste en dichtstbevolkte gebieden van het land. De mensen zijn er jong en er is nauwelijks groen of publieke ruimte. Een dergelijke situatie vraagt – zeg maar: schreeuwt – om nieuwe plekken. Ons project voor Atelier De Stad is een oproep naar ruimte voor jonge mensen, vandaar Kanal Play Ground. Daar betrekken we graag iedereen bij, als een soort huwelijksbureau voor jonge professionelen en lokale actoren.

Rond het kanaal staan windmolentjes en vinden allerlei initiatieven plaats, zoals het zomerstrand Brussel Bad en het lichtfestival. Volstaat dat niet?

DECLERCK: Initiatieven met een grote spektakelwaarde brengen niet zoveel zoden aan de dijk. Wat we willen, is iets duurzaams, een oplossing waardoor ook de achterzijde van de stad een leefbare en volwaardige stedelijke ruimte wordt.

Klinkt mooi, maar wat mogen we ons daarbij voorstellen?

DECLERCK: In Parijs is er een betonbedrijf dat elke dag na sluitingstijd zijn kade openstelt. Op die manier kunnen mensen ’s avonds langs de Seine wandelen. Een eenvoudige ingreep, maar je kunt er de leefbaarheid van een buurt gevoelig mee verhogen. Ook sportinstallaties of nieuwsoortige speeltuigen zouden niet misstaan langs het kanaal. Op sommige plaatsen liggen grote zandheuvels van cementbedrijven: dat zouden lang geen slechte speelterreinen zijn.

Jullie zoeken mensen met frisse, uitvoerbare ideeën. Wie heeft er intussen zoal gereageerd?

DECLERCQ: We hebben nog niet alle info van het onlineplatform, maar we stellen wel vast dat de ideeën – een vijftigtal intussen – uit verschillende hoeken komen. Scholen uit Brussel en Gent, jonge ontwerpbureaus, collectieven, landschapsarchitecten en kunstenaars zijn met de opgave aan de slag gegaan. Maar ontwerpers en kunstenaars zijn deadlinemensen. Van hen verwachten we bij manier van spreken nog volgekrabbelde bierviltjes op het allerlaatste moment. Wie wint, krijgt geen prijs maar zes maanden coaching door experts, én een tijdelijke realisatie van het idee tijdens Festival Kanal 2014.

Dus gedaan met kunstenaars van allerlei slag die aanschuiven met drie werkjes, zoals in De Canvascollectie?

DECLERCK: Dat idee heeft men inderdaad laten varen. De slachtbank – want dat was het toch wel wat – wordt vervangen door een positiever verhaal over kunst en toekomst. Maar er zijn wel jury’s die de voorstellen bekijken. Voor Canal Play Ground zijn dat er zelfs twee: een jury van experts en een van mensen uit de buurt.

ELS FIERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content