Volgens een getuige stapte een bezoeker kalmpjes op het doek van expressionist Mark Rothko af, haalde hij een zwarte markeerstift boven en krabbelde hij wat onderaan het schilderij. De man, een blanke twintiger, wist te ontkomen en wordt door Scotland Yard opgespeurd. Het doek in kwestie is 'Black on Moroon' uit 1958.

Het werk werd door de Russisch-Amerikaanse kunstenaar aan Tate geschonken. Het schilderij heeft een geschatte waarde van enkele tientallen miljoenen euro.

'Black on Maroon' maakte deel uit van een reeks die Rothko maakte in opdracht van het toen in het Seagram-gebouw in New York gevestigde Four Seasons Restaurant. Rothko voerde de opdracht uit, maar bedacht zich toen, vermoedelijk omdat hij niet wou dat zijn werken louter achtergrond zouden worden voor diners van rijke zakenlui. (Belga/DB)

Volgens een getuige stapte een bezoeker kalmpjes op het doek van expressionist Mark Rothko af, haalde hij een zwarte markeerstift boven en krabbelde hij wat onderaan het schilderij. De man, een blanke twintiger, wist te ontkomen en wordt door Scotland Yard opgespeurd. Het doek in kwestie is 'Black on Moroon' uit 1958. Het werk werd door de Russisch-Amerikaanse kunstenaar aan Tate geschonken. Het schilderij heeft een geschatte waarde van enkele tientallen miljoenen euro. 'Black on Maroon' maakte deel uit van een reeks die Rothko maakte in opdracht van het toen in het Seagram-gebouw in New York gevestigde Four Seasons Restaurant. Rothko voerde de opdracht uit, maar bedacht zich toen, vermoedelijk omdat hij niet wou dat zijn werken louter achtergrond zouden worden voor diners van rijke zakenlui. (Belga/DB)